VINARIJA VERALDA

TERAN S NOVIM IMENOM Šampionski Istrian postao je Xtrian

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
(D. ŠIŠOVIĆ)

(D. ŠIŠOVIĆ)


Taj novi Xtrian dotjeran je do 15,5 posto alkohola, ali isključivo njegom u vinogradu u normalnim rokovima. Nije tu bilo ni kasne berbe ni prosušivanja bobica, pojašnjava Luciano Visintin kako je nastalo ovo moćno vino, dostojni nasljednik Istriana iz 2015. koji će zasigurno zabljesnuti na mnogim ocjenjivanjima

 

Vinski svijet još uvijek pamti kako je teran vinarije Veralda iz berbe 2015. godine, na najprestižnijem godišnjem svjetskom vinskom ocjenjivanju, onom londonskog Decantera, 2016. godine nagrađen titulom "Platinum best in show" odnosno proglašen najboljim monosortnim crnim vinom na svijetu. Tada je zbog još uvijek važeće zabrane korištenja naziva teran bio nazvan Istrian.

Luciano Visintin i njegova obiteljska vinarija Veralda nastavila je njegovati ovu etiketu, pa se Istrian pojavio i iz berbe 2016. godine. Dogodine Vintin nije bio zadovoljan parametrima sirovine pa je iz berbe 2017. etiketa Istrian izostala, ali se zato u punom sjaju pojavila iz berbe 2018. i to pod rebrendiranim nazivom Xtrian.

Rebrending je povukao još neka vina vinarije Veralda. Dotadašnji pjenušac od terana Zero Brut postao je Xtrian Zero Brut, rose od terana koji se ranije zvao jednostavno Rose postao je Rose Xtrian, a bazična malvazija Istriana, koja je prema pučkoj uzrečici da je "malvazija žena od terana" osmišljena kao "partnerica" šampionskom Istrianu prekrštena je u Xtriana. Novije Veraldino vino je i kupaža San Giovanni, pa je ova lijepa količina ugodnih vinskih novosti poslužila kao povod za enogastronomsku promociju Veraldinih vina sljubljenih s jelima konobe Morgan, udaljene od vinarije tek nekoliko stotina metara. No gosti su prethodno upoznati sa zanimljivim novostima u pogonu vinarije Veralda, novom multifunkcionalnom linijom za punjenje koja će zamijeniti dosta dosadašnjeg ručnog rada.

Jelovnik Ane Morgan

Za ovu večer namijenjenu vinskim novinarima, kritičarima i publicistima, sommelierima, ugostiteljima i poslovnim parterima vinarije Veralda, glavna chefica konobe Morgan, Ana Morgan, osmislila je i sa svojim suradnicima pripremila zanimljiv niz jela. U kombinaciji s Veraldinim vinima uzajamno bude i potiču okuse koji su na prvi zalogaj odnosno gutljaj obično zatomljeni. U tome je i smisao sljubljivanja hrane i vina: komplementarnost koja se razotkriva u ustima i time daje dodanu vrijednost jednako hrani i vinu.

Ponuđena jela predstavljao je Marko Morgan, dok su Veraldina vina predstavljali Luciano Visintin, njegova supruga Marina, sestra Keti i kći Olga. Cijela je obitelj angažirana u vinariji. Večer je otvorena terinom od pačjeg mesa s umakom od goveđeg obraza, uz što su ponuđeni još i džemovi od paprike te od luka i šljiva, uz mlado, prije par dana prešano maslinovo ulje Veralda od sorte leccino. Vinski parnjak ovom predjelu bio je pjenušac Xtrian Zero Brut 2018., prema riječima Luciana Visintina ponos vinarije Veralda, budući da je ova vinarija prva u Istri napravila pjenušac od terana kao autohtone sorte. U interakciji ovog pjenušca i ovog predjela ugodno su se sljubljivali slani i slatki okusi podižući izražajnost arome pačjeg mesa, dok istovremeno meso i dodaci svojim aromama pjenušcu potiču i podižu svježinu.

Malvazija Xtriana iz berbe 2018., uzgojena u doticaju sa svježim morskim zrakom što joj je podiglo mineralnost i macerirana tek preko noći, pratila je krem-juhu od krumpira sa sarmicom od kelja. Blagi okusi ove juhe, a jednako i sarmice punjene mesom, kreativno su se suprotstavili oštrim i mineralnim aromama ove malvazije.

U sljedećem slijedu opet se pojavljuje malvazija, ali ovaj put s etiketom Ambra iz berbe 2017. To je blago orange-vino macerirano 15 dana i zatim čuvano godinu dana u drvenim bačvama. Vino bogato aromama dunje, pa čak i konjaka, lijepo se sljubilo s tortelonom s vrganjima i bijelim tartufom, stvarajući dojam kao da je jelo, ili neka njegova komponenta, kuhano s vinom.

Nova kupaža San Giovanni

Kupaža od 80 posto cabernet sauvignona koji daje mekoću i 20 posto terana koji pak daje svježinu nazvana San Giovanni, iz berbe 2015., novo je Veraldino vino koje je, posluženo uz teleći obraz na kremi od batata, označilo prijelaz u završnu fazu večeri. U velikom finalu našao se, naravno, teran Xtrian iz berbe 2018., kao pratitelj jelenjem mesu lagano zapečenom sa začinskim biljkama uz palentu prelivenu acetom balsamicom i umakom od borovnica. Taj novi Xtrian dotjeran je do 15,5 posto alkohola, ali isključivo njegom u vinogradu u normalnim rokovima, nije tu bilo ni kasne berbe ni prosušivanja bobica, pojašnjavao je Luciano Visintin kako je nastalo ovo moćno vino, dostojni nasljednik Istriana iz 2015. koji će zasigurno zabljesnuti na mnogim ocjenjivanjima u skoroj budućnosti. Slatko-kisele aroma iz pjata snagom ovog vina nisu potisnute, naprotiv, nova se kvaliteta rađala sa svakim zalogajem, otkrivajući potencijale Xtriana koji bi se mogao lijepo složiti i sa još kompliciranijim zalogajima. Za usporedbu su nakon prvog dojma novim Xtrianom gostima posluženi i Istriani iz 2015. i 2016. godine, kako bi se zorno mogla očitati gradacija odnosno napredovanje ovog lijepog i pamtljivog vina.

Muškat i slastica

Desert je pak bio vrhunac i vinarske i kulinarske kreativnosti: slatki muškat bijeli iz berbe 2018., nazvan Narciso po Lucianovom ocu, lagan sa svega 11 posto alkohola ali ga, riječima njegova tvorca, "pijemo kao da jedemo grožđe, a usta nam ostaju suha". Sljubljen je sa slasticom nazvanom Ganache od čokolade sa srcem od naranče, u kojoj su kombinirane bijela i tamna čokolada, želatina od naranče i biskvit od naranče. Kombinacija ovog kolača i slatkog muškata bila je svježa i lepršava, nikako preslatka, osvježavajuća i odlična završnica za vrlo kreativnu večer kojom su i vinarija Veralda i konoba Morgan pokazali kako mogu nadmašiti i vrlo visoka očekivanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter