Anđelo Brčić (četvrti slijeva) na dodjeli priznanja u Gradisci d'Isonzo
Tamnorubinske je boje, prilično neprozirne s vrlo tankim prozirnim rubom, u okusu obiluje aromama crvene naranče, jabuke, papra, korijandra, anisa i ljute paprike, a gastronomski bi se dobro sljubio, smatra Brčić, s dobrim komadima mesa, primjerice fiorentinom, ali i s dobrim gulašem od boškarina
Iz talijanskog mjesta Gradisca d'Isonzo (Gradiška na Soči) stiže sjajna vijest za vinara Anđela Brčića iz sela Brčići na Poreštini: njegov je teran barrique iz berbe 2015. jedno od svega četiri vina nagrađenih na tamošnjem festivalu terana i refoška priznanjem Gran Premio Noe za 2019. godinu! Ostala tri nagrađena vina su talijanska, a znakovito je da među nagrađenima na ovom festivalu posvećenom isključivo teranu i refošku nema niti jednog slovenskog vina.
Uz Anđela Brčića koji je na tamošnjoj svečanosti osobno primio plaketu, nagradu Gran Premio Noe za doprinos vinarstvu dobio je porečki Institut za poljoprivredu i turizam. Na ovoj se svečanosti inače tradicionalno dodjeljuju priznanja, uz degustaciju i prigodni program, najboljim vinima teran i refošk uvrštenima u godišnji vodič Vinibuoni d'Italia. U izdanju za 2020. godinu u taj su vodič osim Brčićevog terana iz 2015. godine u kategoriji La Corona uvrštene još malvazije Ipša 2016., Medea 2018. i Zigante 2018.; dok su istarski predstavnici u kategoriji Golden Star Cattunarov teran Kapi 2015., teran Franković 2016., malvazija Dešković 2017. i Frankovićev muškat momjanski Luna Blanca iz 2018. godine.
Brčić osvojio najviše zlata i na Vinistri
Za uvrštenje u vodič Vinibuoni d'Italia za 2020. godinu konkuriralo je ukupno 27.000 vina iz cijele Italije i susjednih regija u drugim državama, a nakon komisijske degustacije uvršteno ih je 6.056, od čega su 482 vina osvojila priznanje Corona, a 263 priznanje Golden Star. U tiskanom izdanju vodiča opsega 821 stranicu vina su razvrstana po regijama (već nekoliko godina u ovom se vodiču uz sve talijanske regije kao jedina inozemna vinska regija predstavlja i Istra), a uz vina su predstavljene i vinarije, među njima i 21 vinarija iz Istre. Vina nagrađena u vodiču Vinibuoni u narednim tjednima konkuriraju za viši rang nagrada na tematskim vinskim festivalima diljem Italije, a jedan među njima je i festival terana i refoška u Gradisci d'Isonzo na kojemu je nagrađen teran Anđela Brčića.
Ovo priznanje zaokružuje dosad najtrofejniju godinu za vinariju Anđela Brčića: na ovogodišnjoj Vinistri osvojio je čak šest zlatnih medalja (nijednom drugim vinaru nije ove godine uspjelo sakupiti toliko zlata), i to dvije za teran (iz 2015. i 2016.), dvije za merlot (također 2015. i 2016.) te po jednu za malvaziju i cabernet sauvignon. Na ovogodišnjem ocjenjivanju Decantera osvojio je tri brončane medalje, i to za malvaziju, crnu kupažu San Mauro i isti ovaj teran barrique 2015., a valja reći da je isti taj teran na Vinistri osvojio zlatnu medalju i prethodne, 2018. godine. Talijansko priznanje je tako već četvrta visoka nagrada za Brčićev barikirani teran, koji je time postao njegovo najtrofejnije vino ikada.
S ovim teranom se može preliti i sladoled
Taj četverostruko ovjenčani teran potječe iz one izvrsne berbe 2015. godine, kada je pobran početkom listopada, te je desetak dana odležao na dropu i zatim je spremljen u inoks na godinu dana. Zatim je na godinu dana prebačen u barrique, pa vraćen u inoks na daljnjih 6-7 mjeseci, nakon čega je napunjen u boce. Od punjenja je prošlo već dvije godine, i još ga sasvim malo ima, a sljedeći ciklus iz berbe 2016. upravo je sada u drvu, uskoro će biti vraćen u inoks te će se u boce puniti iza Nove godine. Istim će putem krenuti i terani iz naredne tri berbe, uključujući i ovogodišnju.
Nagrađeni teran iz 2015. ima 13 posto alkohola, tamnorubinske je boje, prilično neprozirne s vrlo tankim prozirnim rubom, miriše na bombone od borovnice, tamnu čokoladu i kandirani đumbir, u okusu obiluje aromama crvene naranče, jabuke, papra, korijandra, anisa i ljute paprike, a gastronomski bi se dobro sljubio, smatra Anđelo Brčić, s dobrim komadima mesa, primjerice fiorentinom, ali i s dobrim gulašem od boškarina. Ovaj se teran dobro nosi i s neuobičajenim kombinacijama, primjerice, njime se može preliti - sladoled.
Rakije Đana i Đani posvećene nonetu i noni
Na osam hektara vinograda Anđelo Brčić inače uzgaja malvaziju, chardonnay, sauvignon blanc koji je ove jeseni dao prvi rod, žuti muškat, borgonju, merlot, cabernet sauvignon i teran. Iz te sirovinske baze nastaje 12 etiketa: svježa malvazija, sauvignon blanc, chardonnay i poluslatki žuti muškat; dvogodišnja borgonja, trogodišnji teran, cabernet sauvignon i merlot, te rose od terana; dok posebnu liniju čine merlot, cabernet sauvignon i teran iz barriquea.
U eksperimentalnoj su proizvodnji tri kupaže koje još nisu izašle na tržište: Sveti Rok će biti mješavina borgonje, terana, merlota i cabernet sauvignona, porečkom zaštitniku Svetom Mauru bit će posvećena crna kupaža drukčijeg sastava čiji recept Brčić još drži u tajnosti, a u bijeloj kupaži Milena, koju je nazvao po svojoj supruzi, kombinirat će se malvazija, chardonnay i sauvignon blanc. Paletu ove vinarije obogatit će i pjenušac od malvazije i to bi bilo sve što se tiče vina, ali Brčić proizvodi i rakije. Uz komovicu, bisku, medovaču, travaricu, orahovac, višnjevac i teranino, Brčić se posebno ponosi svojim rakijama od muškata koje je posvetio nonetu i noni: ona odležana sedam godina zove se Đana, a ona odležana u barriqueu zove se Đani.
Talijansko priznanje za njegov teran jako ga veseli. "Ovo je za mene nešto iznad zlatne medalje, a već sam ove godine dobio šest zlatnih medalja, četiri srebrne, i još dvije zlatne medalje za ulje. Znam da ne može biti tako svake godine, ali kad se jedanput tako posloži, onda si sretan", kaže nam Anđelo Brčić.