OTVORENJE KRAJEM GODINE

STANCIJA MENEGHETTI ZAOKRUŽUJE SVOJ JEDINSTVENI PROJEKT VINSKOG HOTELA I VINARIJE: Nova investicija u vinarski kompleks s vinarijom na čak 15 tisuća kvadrata

Po dolasku, posjetitelji će prvo ugledati zgradu sa degustacijskom salom i prostorima za nagrađivana arhivska vina i maslinova ulja. U opuštenoj atmosferi ovdje će se moći kušati i kupiti probrana nagrađivana vina i maslinova ulja linije Meneghetti, proizvedena na stanciji. U neposrednoj blizini nalazit će se zgrada za proizvodnju vina. Nešto dalje, u podzemnom vinskom podrumu u drvenim hrastovim bačvama čuvati će se vina koja zahtijevaju dugogodišnje sazrijevanje

| Autor: Aldo POKRAJAC


Nakon dugotrajnog projektiranja i zahtjevnih priprema započela je izgradnja vinarije hotela Meneghetti Wine Hotel & Winery. Novim kompleksom, koji će se prostirati na čak 15 tisuća četvornih metara, nekadašnja stancija Meneghetti će se, nakon dvadeset godina širenja i preoblikovanja, zaokružiti kao jedinstven vinski hotel i vinarija. Vinarija će se nalaziti istočno od glavne hotelske zgrade, svega sto metara od glavnog ulaza u imanje, a već krajem godine će primiti prve posjetitelje.

Hommage najvećoj K & K utvrdi

Kompleks vinarije će se sastojati od niza u prirodi posloženih objekata. Po dolasku, posjetitelji će prvo ugledati zgradu sa degustacijskom salom i prostorima za nagrađivana arhivska vina i maslinova ulja. U opuštenoj atmosferi ovdje će se moći kušati i kupiti probrana nagrađivana vina i maslinova ulja linije Meneghetti, proizvedena na stanciji. U neposrednoj blizini nalazit će se zgrada za proizvodnju vina. Nešto dalje, u podzemnom vinskom podrumu u drvenim hrastovim bačvama čuvati će se vina koja zahtijevaju dugogodišnje sazrijevanje.

Prema dizajnerskim smjernicama zacrtanim 2001. godine, kada je počelo ostvarenje projekta, novi kompleks imanja Meneghetti će kao spoj modernog i tradicionalnog biti u potpunosti uklopljen u prirodno okruženje. Inovativno arhitektonsko rješenje, čiji je autor arhitekt Leonid Zuban, svojim izgledom podsjeća na susjedni, najveći austrougarski obrambeni vojni kompleks Paravia - Barbariga, sa utvrdama, bitnicama i ukopanim vojarnama.

Vinarija inspirirana najvećom K.u.K. utvrdom

Po uzoru na njihovu tipologiju poznati pulski arhitekt, autor iznimnih djela kao što su ulazna struktura tunela Eurasia u Istanbulu i Kružni tok u Puli, svojim je nadahnutim polu ukopanim projektom, stvorio svojevrsni hommage vremenu kada je neposredno pored Stancije Meneghetti, na prijelazu iz 19. u 20 stoljeće, stolovala najveća vojna utvrda Austrije na Mediteranu. Tadašnji vlasnici Stancije Meneghetti svojim su vinom i maslinovim uljem opskrbljivali časnike austrougarske vojske.

Ogledni primjer revalorizacije stancija

Stancija Meneghetti je ogledni primjer pretvaranja zapuštenog poljoprivrednog imanja u luksuzni turistički proizvod koji je uspio zadržati autentično ozračje. Sve je započelo kada su 2001. Romana Kajfež i Miroslav Plišo kupili zapuštenu stanciju sa 12 hektara zemljišta i stoljetnom gospodarskom zgradom u neposrednom zaleđu Barbarige i baljanske rivijere.

Obrazac kultiviranog mediteranskog krajolika

Uz početak obnove stambeno-gospodarske zgrade novi vlasnici su počeli saditi nasade masline i loze. Potom je započela prava preobrazba stancije. Prema projektu rovinjskog arhitekta Riccarda Paliage, stara kamena zgrada je pretvorena u rustikalnu vilu autohtonog istarskog stila sa unutrašnjim i vanjskim bazenom.

Istodobno se uređivao okoliš prema projektu čiji su autori Lido Sošić, Katja Sošić i Andrea Puorro iz rovinjskog studija KAPPO. Središnja mala vrtača kraj stancije iskorištena je za sadnju vinograda u obliku amfiteatra. Imanje je oplemenjeno autohtonim ukrasnim biljem, opasano suhozidima, a do središnjeg dijela stiže se kroz tipični istarski portun i šetnicu oivičenu stablima bora.

U Relais & Chateaux udruženju

Nakon potpune obnove zgrade i uređenja okoliša Stancija Meneghetti je otvorena 2005 godine. Na turističkom tržištu pozicionirala se kao vinska i gastronomska destinacija gdje se na istom mjestu nalaze mali wine hotel, gourmet restoran i vinarija.

Vlasnici su angažirali poznate maslinare i enologe te dobili brojne nagrade za maslinova ulja i vina. Stekli su takav ugled daje brigu o vinima preuzeo svjetski priznati enolog Walter Filiputti.

Zahvaljujući svom položaju u prirodi, skrivenost od vreve te čuvanju privatnosti svojih gostiju Stancija Meneghetti je ubrzo postala sinonim ekskluzivnosti. Na stanciji su bez prisustva medija organizirana brojna vrhunska događanjima kao što su celibrity vjenčanja Severine Vučković i Igora Kojića, Maje Šuput i Nenada Tatarinova, Franke Batelić i Vedrana Ćorluke.

Luksuz Stancije Meneghetti (Snimio Milivoj Mijošek)

Zbog toga je wine hotel Stancija Meneghetti 2013. primljen u Relais&Chateaux, udruženje najboljih svjetskih obiteljskih hotela i vila, posebno po tome što se nalaze na jedinstvenim prirodnim i povijesnim lokacijama Uz njih ovaj su status u Hrvatskoj kasnije stekli samo zadarski Bastion, opatijska Bevanda i Palača Lešić Dimitri na Korčuli.

S vremenom vlasnici su počeli otkupljivati okolna poljoprivredna zemljišta, pa je stancija povećana na 46 hektara, Time su se stekli uvjeti za pretvaranje u inovativnu turistički proizvod, Hotel & Winerry destinaciju. Prema projektu Riccarda Paliage početkom 2016. vlasnici započinju preuređivati stanciju.

Uz nadograđeni wine hotel izgrađene su tri kamene rustikalne vile u istarskom stilu sa bazenima i rezidencijama od 75 i predsjedničkom 150 kvadrata, te još jedan vanjski bazen sa toplom vodom.

Destinacija na 46 hektara

Nakon dvije odrađene sezone i dobrog odaziva tržišta krajem 2018. započinje druga faza izgradnje još tri vile sa bazenima te još jedan dodatni bazen. U konačnici Stancija Meneghetti uz wine hotel ima šest međusobno odvojenih rustikalnih vila, koje slijede matricu i deset bazena. Svaka vila funkcionira kao odvojena smještajna jedinica, te je u njima je smješteno 34 rezidencija.

Stancija je kompletirala ponudu uređenjem wellness centra i konferencijskog prostora, pa je otvorena cijele godine. Pomnim planiranjem i projektiranjem uz nove sadržaje je i nadalje zadržana ekskluzivnost i čuvanje privatnosti gostiju. Mali broj gostiju smješten je na velikom mirnom imanju sa mediteranski kultiviranim prostorom. Čak se ni s terase ne vidi tko hoda po šetnicama jer su svi objekti ograđeni i skriveni biljnim nasadima.

Stancija Meneghetti je poznata i po gastronomiji. Ima svoje vrtove, pa njeni cheffovi pripremaju jela od ekološki uzgojenih plodova. Uz turističku, drevna stancija, na kojoj su živjele generacije poljoprivrednika, je i dalje zadržala svoju agrarnu funkciju. Još 2006. godine u Rimu, na najprestižnijem ocjenjivanju maslinovih ulja, koje se tada zvalo L'Extravergine, a danas Flos olei, monosortno ulje buže sa stancije je u konkurenciji čak šest tisuća uzoraka iz cijeloga svijeta proglašeno najboljim.

Najbolje maslinovo ulje na svijetu

Sa četiri sorte maslinova ulja - bjelica, buža, rosulja i leccino, Stancija Meneghetti je postavila novi trend monokultivara, koji je Istru promovirao u najbolju maslinarsku regiju na svijetu. U daljnjem širenju maslinika na stanciji su se držali one da se pobjednička ekipa ne mijenja, pa i dalje, uz stalno usavršavanje kvalitete, proizvode svoja na tržištu renomirana monosortna ulja linije Meneghetti.

Na turističkom tržištu pozicionirala se kao vinska i gastronomska destinacija (Snimio Milivoj Mijošek)

Od 2003. ovdje se proizvode i nagrađivana vina. Prema ocjenama priznatih enologa vina Meneghetti, sa stancije u blizini vinorodne Barbarige, nesumnjivo imaju svoj terroire, koji svjedoči o sponi lokacije, mikroklime, sastava tla i drugih vinskoj Istri ključnih elemenata, generacijama prisutnih iz antičkog doba. Da bi gostima i posjetiteljima dodatno približili blagodati svog podneblja, na imanju su 2014. otvorili novu vinariju i kušaonicu.

Od početnih dviju, danas broje devet etiketa vina. Na početku su proizveli 6 tisuća butelja vina, da bi se sadnjom novih vinograda približili tada nezamislivoj količini od sto tisuća boca. Nove etikete, nove količine i novi posjetitelji i gosti iziskuju nove i veće prostore, koji će se prostirati na novom dijelu stancije.

Nova, peta etiketa Malvazije

Poštujući prošlost Mediterana i Istre, kao važne sastavnice cijelog okruženja, na stanciji Meneghetti posebna je pozornost pridana malvaziji. Danas se ovdje proizvode čak četiri etikete te sorte, od čega je jedna dubrovačka te tri istarske. Dubrovačka je nastala od originala Malvasia delle Lipari, prema otoku u Eolskom arhipelagu, koju su dubrovački pomorci u 15. stoljeću donijeli i posadili u Konavlima, i od koje se stoljećima rade uglavnom slatka vina. U podrumu stancije Meneghetti ova je malvazija, sada kao suho vino, pronašla svoj potpuno drugi smisao. Ostale tri etikete Malvazije istarske prezentiraju velike mogućnosti ove sorte. Zadnja među njima izlazi upravo ove godine. Ekskluzivnu premijeru nova će etiketa doživjeti na dan otvaranja hotela - 13. ožujka ove godine, kada će je gosti hotela i uzvanici moći kušati u društvu domaćina i generalnog direktora imanja Miroslava Pliše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum