ENOTEKA

ŠPANJOLSKA VINA: Pjenušac s Kanara

Bodegas El Grifo su 1775. osnovali preci obitelji Otamendi Rodriguez-Bethencourt, najstarija je vinarija na Kanarskim otocima i jedna od deset najstarijih u Španjolskoj. Vinogradi su svjetski fenomen jer su postavljeni rasti nisko zbog stalne prisutnosti snažnih istočnih vjetrova, a dodatno se štite suhozidima od vulkanskih stijena

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Od 28 godina postojanja Vinistre, posljednjih 13 ova manifestacija ima međunarodni karakter u dijelu pod nazivom "Svijet malvazija". Ovo neslužbeno svjetsko prvenstvo u raznim stilovima malvazije svake je godine sve zanimljivije. Prvi "Svijet malvazija" održan je 2009. godine, a ideja o njegovu održavanju rodila se nekoliko godina ranije.

Počelo je 2003. godine kad je na Vinistri održano kušanje 33 malvazije iz šest različitih zemalja, a nastavljeno je 2005., kada je u Poreču održan i prvi simpozij o malvazijama pod pokroviteljstvom Međunarodne vinske organizacije (OIV). Ove je godine oboren rekord s 273 uzorka iz deset različitih zemalja. Cilj ovoga natjecanja je svojevrsna revitalizacija i vraćanje stare slave nekad najznačajnijoj sorti grožđa na Mediteranu. Malvaziju su spretni mletački trgovci rasprostranili iz matične luke Monemvasie do Istre, Vipave, Goriških brda, Toscane, Kanara i Madeire.

Otok pasa

Cijela se ova priča savršeno uklapa u svjetski trend proizvodnje i potrošnje vina proizvedenih od autohtonih vinskih sorti koje imaju snažnu vezu s teritorijem na kojem uspijevaju, a proizvode se u ograničenim količinama. Od prvoga natjecanja za "Svijet malvazija" redoviti sudionik sa svojim vinima je i vinarija Bodegas El Grifo s otoka Lanzarote. Kanarski otoci ili Kanari su otočje koje se sastoji od sedam otoka vulkanskog porijekla u Atlantskom oceanu sjeverozapadno od Afrike. Otoci pripadaju Španjolskoj unutar koje čine autonomnu zajednicu. Ime je latinskog porijekla, Insularia Canaria, što znači Otok pasa, i u početku se primjenjivalo samo za otok Gran Canaria koji je uz Tenerife najveći otok, a ostali otoci su Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro i Fuerteventura koja je i najbliža obali Maroka, udaljena 108 kilometara.

Bodegas El Grifo su još davne 1775. godine osnovali preci obitelji Otamendi Rodriguez-Bethencourt, ona je najstarija vinarija na Kanarskim otocima i jedna od deset najstarijih u Španjolskoj. Vinogradi su svjetski fenomen jer su postavljeni rasti nisko zbog stalne prisutnosti snažnih istočnih vjetrova, a dodatno se štite suhozidima od vulkanskih stijena. El Grifo danas obrađuje 62 hektara vinove loze koji rastu na vulkanskom pješčanom tlu, a dio je još od perioda prije filoksere.

Berbe su zbog teškog i strmog terena većinom ručne, a grožđe se obrađuje u moderno opremljenoj vinariji, dok je stara povijesna vinarija pretvorena u vrlo posjećeni vinski muzej. Danas su na tržištu prisutni s dvadesetak etiketa vina, a od sortimenta bijelog grožđa dominira malvasija, a od crnog listan negro. Probao sam više njihovih etiketa vina i danas bih s vama podijelio svoje viđenje njihovog pjenušca od Malvasije iz berbe 2016., koja nosi oznaku brut natur.

Zlato na Vinistri

Ove su godine iz El Grifa prvi put poslali pjenušac na ocjenjivanje u Poreč i odmah se okitio zlatnom medaljom. U El Grifu su prvi pjenušac napravili još davne 1989., jer im je nekoliko godina ranije serija polusuhih malvasija slučajno ponovno fermentirala u boci. Tako su zaključili da se i od njihove malvasije može dobiti kvalitetan pjenušac na visokoj razini.

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Kad se pjenušac natoči u čašu, iz nje izvire mnogo sitnih i brzih mjehurića koji su postojani. Na prvo mirisanje javlja mi se nota kvasca te korica kruha koju prati nota bijelog cvijeća, svježeg ananasa te zrele kruške. Na drugo mirisanje osjetio sam notu suhe mendule i aromatičnog bilja. Vino je suho, djelomično toplo, čak ugodne mekoće i svježine, ukusno i krasi ga srednje tijelo. Ovaj pjenušac je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa je trajna, a kakvoća okusa je fina. Vino je harmonično, a na aftertasteu javlja se nota zrele marelice. U odličnoj je formi, ne treba ga čuvati već trošiti, moja preporuka je uz sirove dondole i oštrige.

Foto

Ime vina: Malvasia Brut Nature Reserva

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Bodegas El Grifo

Lokacija: Lanzarote / Kanarsko otočje

Temperatura serviranja: 6 - 8?C

Gastro preporuka: Sirove školjke

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Rose Champagne Glass

Cijena (mpc): 20 E (www.decantalo.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum