VIŽINADA

SLATKA ISTRA: Domaćice iz raznih krajeva Istre izložile su 240 uzoraka raznih vrsta tradicionalnih kolača

| Autor: Mirjan RIMANIĆ


Prema starom receptu za bucolaj, najprije se umiješaju jaja i svinjska mast, a zatim se smjesi dodaju kvasac i brašno, dok se ne dobije mekano tijesto. Takvo tijesto ostavi se dok se ne nadigne i tada se od njega najprije izvalja dugi valjak iz kojeg se potom oblikuje okrugli bucolaj. Nakon što se bucolaj ispeče, umoči se u toplo mlijeko i pospe šećerom

Uoči blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, odnosno Svete Marije Vele kako kažu u Vižinadi, u ovom je slikovitom gradiću održana 23. po redu Slatka Istra, izložba tradicionalnih istarskih slatkiša koja s pravom nosi epitet najslađe fešte u Istri. Na   Slatkoj Istri ove godine domaćice iz raznih krajeva Istre izložile su 240 uzoraka raznih vrsta tradicionalnih kolača, dok je prošle godine bilo izloženo 216 uzoraka kolača. Očito je da zanimanje domaćica za ovu manifestaciju iz godine u godinu raste.

Njegovanje tradicije pripreme slastica

No, ne raste samo kod domaćica-slastičarki, već i kod posjetitelja koji su u velikom broju pohodili ovu slatku feštu kako bi kušali najbolje fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice u Istri. Svaki je posjetitelj kupnjom kutijice kolača mogao, prema svom ukusu, donijeti vlastiti sud o izloženim kolačima, a koji su najbolji tradicijski kolači, oni koji zadovoljavaju kriterije izvornosti, u konačnici je odlučilo stručno povjerenstvo u sastavu: Sandra Živolić i Franjo Milotić, profesori kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Eugena Kumičića u Rovinju, Davor Šišović, novinar i eno-gastro promotor, Klaudija Pilato iz pekare Concettino, te Davor Ban, profesor u Turističko ugostiteljskoj školi Antona Štifanića u Poreču i voditelj projekta Slatka zemljo Istro mila.

- Priznanja ovim vrijednim domaćicama nisu samo priznanja za najbolje kolače, već i za njegovanje tradicije pripreme istarskih, domaćih slastica, rekao je Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada predajući im nagrade, zadovoljan odazivom izlagača, ali i publike koja prepoznaje i cijeni istinske vrijednosti istarske tradicijske gastronomije.

Program 23. Slatke Istre započeo je radionicom za djecu Ex tempore - Slatka Istra na kojoj je 25 mališana pod mentorstvom Maje Šimonović Cvitko i Dragane Mađarec Arman izrađivalo tradicijske kolače. Najprije su svi zajedno razgledali izložbu, a potom su mijesili kolače, ali ne od pravog tijesta, već od smjese brašna, vode, soli i limunske kiseline, a kada je oblikovana smjesa poprimila izgled zamišljenog kolača, obojili su ga prehrambenim bojama. O najuspjelijem likovnom dječjem kolaču odluku su donijeli slikar Ante Potočnjak i povjesničar umjetnosti Marino Baldini. Prema njihovom sudu najbolji je kolač oblikovao četverogodišnji Arian Blažević, druga je nagrada pripala Sofiji Gudelj, a treća Erin Arman. Radionica je održana kao dio projekta "Općina Vižinada - prijatelj djece".

Degustacija vina i maslinovih ulja

U školskoj sportskoj dvorani cijele se večeri mogla razgledati izložba slastica, a na Battistellinoj šterni izložba domaćih proizvoda uz degustaciju vina i maslinovih ulja lokalnih proizvođača. Tako se na jednom mjestu moglo potvrditi nepisano pravilo da tradicijski istarski kolači najbolje prijaju uz malvaziju. No, bilo je tu i drugih vina poznatih proizvođača vrhunskih vinara i odličnih maslinara s područja Vižinade.

U Centru za posjetitelje "Okusi prošlosti" u kući Maraston, dr. sc. Ivona Orlić održala je predavanje o nematerijalnoj kulturnoj baštini Istre, a Flavia Vigini Belle iz Momjana, koja živi u Kaštelu, i njena sestra Lucia Zubin, koja živi u Tribanu, održale su radionicu izrade bucolaja, tradicionalne slastice na Bujštini, bez koje su nekada bile nezamislive obiteljske svečanosti, krštenja, krizme, svadbe i slično. Flavia Vigini Belle priprema bucolaj po receptu svoje majke, a ona ga je dobila od svoje tetke, dakle radi se o prilično starom receptu. Prema njemu, najprije se umiješaju jaja i svinjska mast, a zatim se smjesi dodaju kvasac i brašno, dok se ne dobije mekano tijesto. Takvo tijesto ostavi se dok se ne nadigne i tada se od njega najprije izvalja dugi valjak iz kojeg se potom oblikuje okrugli bucolaj. Nakon što se bucolaj ispeče, umoči se u toplo mlijeko i pospe šećerom, čeka se dok se ohladi i tada se može poslužiti. No, ukusni bucolaji gospođe Flavije nisu dočekali završnu fazu jer su nestajali s pladnja čim su posuti šećerom, jer tko bi mogao odoljeti njihovom mirisu, slatkom i toplom tek izašlom iz pećnice.

Za kupnju bilježnica 6.300 kuna

Užitak u bucolaju na najbolji su način nadopunjavali zvuci Brass banda Zajednice Talijana iz Vižinade i Puhačkog orkestra Glazbenog društva Spinčići iz Kastva, koji su goste zabavljali odličnim izvedbama popularnih skladbi aranžiranih za puhačke orkestre i velikim uspješnicama skladanim za velike puhačke orkestre.

Program 23. Slatke Istre upotpunili su lovci Lovačke udruge "Fazan" Kaštelir-Vižinada gađanjem glinenih golubova i revijalnom utakmicom igrači Nogometnog kluba "Vižinada". Najslađa večer u Istri završena je uz popularnu Klapu Iskon i Taru & T-band, bivšu pjevačicu grupe Karma koja nastavlja samostalnu karijeru, a u Vižinadi je prvi put izvela svoj novi singl "Kakva noć". Kao i prethodnih godina Slatka Istre ima i humanitarni značaj za lokalnu zajednicu. Naime, prihod od prodaje izloženih kolača uvijek se namijeni za neku zajedničku svrhu, tako je ove godine od prodaje kolača zaređeno 6.300 kuna, a sav će se taj novac namijeniti za kupnju radnih bilježnica učenicima Područne škole u Vižinadi.

Fešta Svete Marije Vele u Vižinadi nastavila se i misom na Bojžem Polju, a navečer uz Danijelu Martinović i Farabuti band.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini