OD 25. RUJNA DO 3. LISTOPADA

ŠETEMANA OD PAŠTE: Okusi i mirisi tradicijske kuhinje u žminjskim restoranima i konobama

Pet konoba i restorana Žminjštine ponudit će domaću, ručno rađenu tjesteninu, u kreativnim jelima po promotivnoj cijeni od 90 kuna u što je uračunata i čaša vina ili soka * Ove godine zbog korone nije bilo Istarskog festivala pašte u izvornom obliku

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Šetemana od pašte

Šetemana od pašte


U Istri nema fešte bez prave domaće pašte, bez tradicijske tjestenine u različitim karakterističnim formama i oblicima koje poznajemo kao fuže, njoke, makarune, raviole, tajadele, pasutice, bigule i još svakako drugačije, a u Žminju je pred dvadesetak godina pokrenuta fešta nad feštama posvećena upravo pašti. Ta se žminjska fešta od pašte najprije zvala Makarunijada, pa je nakon nekoliko godina preimenovana u Istarski festival pašte, a njezin višegodišnji doprinos razvoju istarskog i hrvatskog gastronomskog turizma nedavno je zasluženo nagrađen dodjelom brončane povelje "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" upravo ovoj manifestaciji.

Tradicijska kuhinja

Kako ove godine zbog korone nije bilo Istarskog festivala pašte u izvornom obliku, preostaje nam u pašti na istarski način, uz ukusne preljeve i dodatke nadahnute istarskom tradicijskom kuhinjom, uživati kroz predstojeću "Šetemanu od pašte", od 25. rujna do 3. listopada, tijekom koje će pet konoba i restorana Žminjštine ponuditi domaću, ručno rađenu tjesteninu, u kreativnim jelima po promotivnoj cijeni od 90 kuna u što je uračunata i čaša vina ili soka.

Konoba "Puli Jurića" (Jurići 1, Žminj, 052/846 678) poznata po ručno rađenoj tjestenini i vlastitom vinu nagrađivanom na Vinistri te smotri u Gračišću nudi makarune s vrganjima uz kiseli kapuz i ombolo. Konoba "Puli Pineta" (Karlov vrt 1, Žminj, 098/991 1795) koju je osnovao bard istarske gastronomije Josip Pino Kuhar i koju preporučuje internacionalni gastro-vodič Gault & Millau, nudi makarune s rukolom i pršutom uz teletinu na padelu. Restoran "Pod ladonjon" (9. rujna 20, Žminj, 052/846 675), kultna žminjska konoba gdje se u vrijeme redovnog žminjskog samnja redovito dolazi na tripice, priprema njoke sa šugom od govedine te kiseli kapuz s kobasicama.

Fuži sa šugom od kokoše

Restoran "Žminjka" (Stara vrata 7d, Žminj, 052/846 438) koji dogodine slavi pedesetu obljetnicu rada, u Šetemani od pašte nudi fuže sa šugom od kokoše uz kiseli kapuz s kobasicama. Bistro & bar "Giardino" (9. rujna 2, Žminj, 091/9074621), najmlađi ugostiteljski objekt na Žminjštini, otvoren ove godine i već poznat po spoju internacionalne i tradicionalne kuhinje te po velikom izboru piva, pripremat će pljukance s brodetom od hobotnice te fileom od brancina na žaru uz blitvu i krumpir.

O više detalja iz ponude žminjske "Šetemane od pašte" može se saznati na web i facebook stranicama Turističke zajednice općine Žminj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater