FLOS OLEI

SEDMU GODINU ZAREDOM Istra je ponovno najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje!

Čak 66 maslinara iz Istre proizveo je toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u novo, 13. izdanje publikacije koju nazivaju biblijom za ekstra djevičanska maslinova ulja

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Sedmu godinu zaredom Istra je najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje! Otkrivaju to ovogodišnji rezultati jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei koji su javnosti obznanjeni ovih dana, a po kojima je 66 maslinara iz Istre proizveo toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u novo, trinaesto izdanje publikacije koju nazivaju biblijom za ekstra djevičanska maslinova ulja.

- Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara i na činjenicu da smo čak sedmi put zaredom proglašeni najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Velika je to čast koja uz ostale laskave titule dokazuje da su istarska maslinova ulja poznata i cijenjena na svjetskoj razini. Vrhunska maslinova ulja plod su dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi naših maslinara, a za sve nas u Istri maslinovo ulje je namirnica od velikog značaja - naša regionalna posebnost, naša tradicija i stil života, proizvod prepoznatljivosti cijenjen izvan našeg užeg zavičaja. Iskrene čestitke svim uvrštenim maslinarima“, izjavio je istarski župan Boris Miletić.

Napomenuo je da je Istarska županija zadnja dva desetljeća snažno poticala i ulagala u razvoj kako maslinarstva, tako i cjelokupne istarske poljoprivrede, što će nastaviti činiti i dalje.

Najboljih 500

Istru će tako u 2022. godini ponovno krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja. Posebno je to važno, budući da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 55 maslinarske države s pet kontinenta. Istarski maslinari našli su se u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 13 posto.

U novo izdanje publikacije Flos Olei uvršteno je 67 ulja iz Hrvatske od kojih je 66 iz Istre. Veliki broj istarskih maslinara postigao je bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

(Snimio Dejan Štifanić)

Iz Istarske županije poručuju da uspjeh istarskih maslinara nije slučajan već je, uz povoljne agroklimatske uvjete, rezultat brojnih poljoprivrednih politika Istarske županije u proteklih 25 godina, poput intenzivnih edukacija maslinara, podjele sadnica, ali i ono najvažnije, odobrenih kredita od strane županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Zahvaljujući edukacijama u potpunosti se promijenila tehnologija uzgoja maslina i vrijeme berbe, a velika ulaganja istarskih maslinara rezultirala su time da danas na području Istre ima više od 30 tehnološki najnaprednijih uljara, u kojima se isti dan ručno ubrana maslina prerađuje u maslinovo ulje. Također, velika ulaganja i znanje su uložena i u pripremu ulja za tržište, a sve navedeno je omogućilo zaštitu Ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Istra“ oznakom izvornosti na razini EU. Oznaka izvornosti svakom potrošaču garantira da su sve faze proizvodnje, prerade, skladištenja i punjenja izvršene na području Istre.

Bolji od Toskane

- Od svog prvog izdanja, 2010. godine, Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No, svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi na kraju 2016. godine Istra zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom no što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 66 uvrštenih maslinara, a Toskana 65, kazao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Naglasio je da na   ocjenjivanje pristigne do 1.000 uzoraka iz cijelog svijeta. Stručnjaci kušaju sve pristigle uzorke, a nakon toga se radi selekcija 500 najboljih na svijetu. Među najboljih 500 u svijetu Istra ima svojih 66, što je zaista impozantno, smatra Ivošević.

- Iako to znamo već dugi niz godina, mislim da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, u niti jednoj gospodarskoj grani, u sportu ili u bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, i to sedam godina zaredom. Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla prije svega u našoj zemlji.

Potreban je onaj interni marketing i sazrijevanje naše važnosti da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. Između ostalog, Franko Červar je pobijedio u kategoriji EDMU monosortnog ulja sa srednje izraženom voćnošću, a u ovome izdanju konačno smo, prvi put u povijesti, dočekali jednu ocjenu 99. To je ulje Mate i Aleksandre Vekić. Vjerujem da je sedam godina potvrđivanja dovoljan dokaz da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu, zaključio je Ivošević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of