NOVO IZDANJE ISTRA GOURMET VODIČA

Reprezentacija istarskog ugostiteljstva: PREDSTAVLJENO 110 NAJBOLJIH RESTORANA I KONOBA

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ


Među restoranima najbolji su Damir & Ornella iz Novigrada, Monte iz Rovinja, Pergola iz Zambratije, San Rocco Gourmet iz Brtonigle i Zigante iz Livada, a među konobama nagrađeni su Alla Beccacia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Batelina iz Banjola i Buščina iz Umaga

U restoranu Zigante u Livadama predstavljeno je 23. izdanje Istra gourmet vodiča za sezonu 2019./2020. godinu, publikacije kojom Turistička zajednica Istarske županije tradicionalno predstavlja i promovira najbolje što Istra nudi u području enogastronomije i ugostiteljstva. Više od 500 restorana, konoba i drugovrsnih ugostiteljskih objekata prošlo je u minulih godinu dana kroz strogi ocjenjivački filter, a samo najbolji od najboljih ušli su u ovaj vodič. Tih najboljih među najboljima ima 190, a kategorizirani su kao restorani s ocjenama od jednog do tri piruna odnosno vilice, zatim kao konobe s ocjenama od jedne do tri žlice, a u posebnim kategorijama u ovom su vodiču preporučene i najbolje istarske vinarije na vinskim cestama, maslinari na cestama maslinovog ulja, medari na istarskim mednim točkama te prvi put proizvođači sira na cestama istarskoga sira, pršutari na cestama istarskog pršuta, prerađivači tartufa u posebnoj ponudi proizvoda na bazi tartufa i lova na tartufe, i ugostitelji s obiteljskom tradicijom duljom od 50 godina.

Na svečanoj promociji vodiča Istra gourmet 2019./2020. u Livadama, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević naglasio je kako prema provedenim istraživanjima svaki treći gost u Istru dolazi upravo radi enogastronomije. Kako su godišnji istarski turistički prosjeci 28,5 milijuna noćenja i 4,5 milijuna dolazaka, ovakav vodič je "vrlo korisna enciklopedija iz koje i naši gosti, ali i mi sami, možemo saznati mnogo novosti o tome kako se Istra razvija". Istru godišnje posjećuje 230 specijaliziranih novinara i još 150 stručnjaka iz sektora turizma, po čijem je svjedočanstvu gourmet najkvalitetniji istarski proizvod, naglasio je također Ivošević, rekavši kako je u ovom vodiču unutrašnjost zastupljenija od obale što svjedoči o novim trendovima u ugostiteljstvu i gastronomiji.

Istra gourmet vodič dugogodišnji je projekt Turističke zajednice Istarske županije, ovogodišnje izdanje uredila je Cristina Vojić Krajcar, a ocjenjivač restorana i konoba bio je Franko Lukež, koji je na svečanosti u Livadama podsjetio kako je u prvom vodiču prije 23 godine bilo predstavljeno svega 35 restorana i 15 konoba na četrdesetak stranica, dok ovogodišnje izdanje predstavlja 110 ocijenjenih odnosno kategoriziranih restorana i konoba, te još 35 preporučenih.

- Konobe i restorani razvijaju se svaki u svom pravcu, restorani više polažu na unapređenje ponude hrane dok su konobe orijentirane na očuvanje autentičnosti i ugođaja, i zato su ocjenjivani posebno, restorani s jednim do tri piruna a konobe s jednom do tri žlice, rekao je Franko Lukež.

Na svečanosti u restoranu Zigante zatim je uslijedila podjela priznanja upravo restoranima i konobama koje s dobile najvišu ocjenu po tri piruna ili žlice. Među restoranima to su Damir & Ornella iz Novigrada, Monte iz Rovinja, Pergola iz Zambratije, San Rocco Gourmet iz Brtonigle i Zigante iz Livada, a među konobama nagrađeni su Alla Beccacia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Batelina iz Banjola i Buščina iz Umaga.

Treba reći da su u konkurenciji od preko 500 restorana i konoba ocjenjivani samo oni koji posluju barem 9 mjeseci u godini, a ovogodišnje ocjenjivanje zaključeno je 31. ožujka.

Ove su godine drugi put dodijeljena i posebna priznanja vodiča Istra gourmet. Za najbolji "meni godine" takvo je priznanje zaslužio Fabricio Vežnaver, chef restorana Pergola u Zambratiji, a Lukež je to obrazložio tvrdnjom da ovaj restoran pruža primjer nadstandarda u vrhunskoj istarskog gastronomiji, činjenicom da su nedavno umjesto klasične a la card ponude uvedeni dnevni degustacijski meniji koji reprezentiraju Istru te istovremeno valoriziraju i sezonu i teritorij, spajajući vrhunsku kulinarsku tehniku i dušu te da svojim primjerom može biti poticaj drugima.

Još je jedno posebno priznanje dodijeljeno Emanueleu Scarellu, chefu restorana Agli Amici 1887 iz Udina, koji u svom restoranu već niz godina afirmira istarske proizvode – vino, maslinovo ulje, meso istarskog goveda i istarskog magarca, a radionicama u AZRRI-jevom Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kod Pazina prenosi svoje kulinarsko iskustvo, ovjereno s dvije Michelinove zvjezdice, i na novu generaciju istarskih kuhara.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter