(Ilustracija)
Ljetna variva su ona koja se pripremaju od mladog korijena, stabljike, lišća, cvijeta i ploda. Umak mora biti rijedak pa se zato u zafrig stavlja više masti nego brašna, samo se kod lisnatog povrća uzima jednaka količina masti i brašna, piše portal zadovoljna.hr.
Idealno ljetno varivo i lagani ručak može se prirediti od mješovitog povrća koje je poznato pod imenom fino varivo.
SASTOJCI:
½ kg graška
¼ kg mrkvice
½ korabice
zeleni peršin
3 dag masti
2 dag brašna
sol
papar
1 dag šećera
PRIPREMA:
Očistite mrkvicu i korabicu, izrežite na rezance i stavite na mast i zažućeni šećer.
Dodajte očišćeni i oprani grašak i pirjajte sve skupa pokriveno.
Kad je sve gotovo mekano, pospite brašnom, pustite da zažuti, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri.
Varivo posolite i poparite te dodajte fino kosanog peršina.