Sivac, kako mu neki tepaju, iz berbe je 2016. godine. Grožđe je 25 dana macerirano i potom provelo 16 mjeseci na odležavanju na vlastitim kvascima te se u prvih šest mjeseci „batonage“ sistemom miješalo svaka tri do četiri dana, a odležavalo je u malim rabljenim drvenim bačvama od 225 litara. Vino je pred puštanje na tržište provelo u boci više od godinu dana
Internacionalne sorte grožđa rasprostranjene su po čitavom vinskom svijetu. U onim krajevima gdje nema autohtonih sorti grožđa, upravo su internacionalne sorte nositelji vinogradarstva i vinarstva. Najznačajnije takve sorte grožđa su, naravno, chardonnay i cabernet sauvignon, jer svako iole poznato vinogorje diljem svijeta zasigurno ima zasađenu barem jednu od ove dvije sorte. Treba napomenuti da je cabernet sauvignon danas najzasađenija sorta grožđa na svijetu s 340.000 hektara, a chardonnay zauzima petu poziciju s 211.000 hektara. Većina internacionalnih sorti potječe iz Francuske, osim rizlinga koji je njemačka sorta. Uz već spomenuti chardonnay, danas je dosta rasprostranjen sauvignon bijeli, a nekad je vrlo značajan bio udio pinota sivoga. Za pinot sivi se pretpostavlja da je mutant pinota crnoga jer porijeklo, kao i svi pinoti, vuče iz Burgundije pa ih zato često nazivamo burgundci.
Vinarija iznad Livada
Danas pinot sivi najbolje rezultate daje u francuskoj regiji Alsace, no jako je cijenjen i u Italiji gdje ga u sjevernim regijama vežemo uz masovnu proizvodnju, pogotovo u Venetu. Jako je cijenjen i u njemačkoj regiji Baden te u svim srednjoeuropskim zemljama. Naravno, ima ga i u zemljama Novog svijeta, pogotovo na Novom Zelandu, zatim u Australiji, Južnoafričkoj Republici i američkoj saveznoj državi Oregon. Pinot sivi je prije dvadesetak godina bio jako cijenjen i na prostorima bivše Jugoslavije, a najbolji rezultati postizani su u Sloveniji, u Goriškim brdima.
Obitelj Ipša, iz zaseoka Ipši iznad Livada, upoznao sam 2003. godine kada sam počeo raditi u restoranu Zigante u Livadama. Maslinarstvo je naravno glavni posao u ovoj vrijednoj obitelji, jer danas uzgajaju preko 3.500 stabala maslina, a treba naglasiti da je sva proizvodnja ekološka. Klaudio Ipša je jedan od najboljih istarskih uljara, no davna mu je želja bila da ubrzo nakon ulja počne proizvoditi i vino. Tako su 2010. godine posadili prve vinograde na jednoj od najviših istarskih mikrolokacija južnije od Oprtlja koja se nalazi na 420 metara nadmorske visine. Ipša danas kontrolira pet hektara vinograda, od čega polovica otpada na malvaziju istarsku te po 15 posto čine pinot sivi, merlot i refošk, a samo pet posto na teran koji je tek nedavno posađen. Klaudio mi je u razgovoru otkrio kako planira širiti sortiment s nekim novim sortama poput pouzdanih internacionalnih aduta chardonnaya i sauvignona bijeloga.
Suho, toplo i mekano
Kao što sam već u uvodu najavio, danas bih s Vama podijelio moje viđenje vrlo zanimljivog „sivca“ kako mu neki tepaju, iz berbe 2016. podruma Ipša. Berba je bila ručna početkom rujna, a nakon berbe i prerade, grožđe je 25 dana macerirano i potom provelo 16 mjeseci na odležavanju na vlastitim kvascima te se u prvih šest mjeseci „batonage“ sistemom miješalo svaka tri do četiri dana, a odležavalo je u malim rabljenim drvenim bačvama od 225 litara. Vino je pred puštanje na tržište provelo u boci preko godinu dana jer ovakav tip vina ne bi smio prerano izlaziti na tržište. Vino krasi lijepa neobična boja tamnije karamele s rubovima koji daju jantarnu notu, a refleksija boje je živahna i razigrana. Vino se polako otvara u čaši te mu na prvo mirisanje dominira nota zrelog voća, potom se javlja nota suhih grožđica te suhe marelice uz notu sladića. Potom dolazi kompot od šljive pa zašećerena pečena jabuka koju prati malo cimeta i zvjezdanog anisa te na kraju malo meda od kestena. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane krasi ga djelomična svježina, tanini su prisutni, imaju sitnu granulaciju i jako su fini, vino je ukusno i krasi ga puno tijelo. U dobroj je ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, a okus u ustima traje veoma dugo. Vino je harmonično, fine kakvoće, lijepo se pije, a na aftertasteu se javlja nota zrele breskve. Vino je u izvrsnoj formi te bih ga eno gastronomski preporučio uz ribu kovača ili šanpjera u pećnici uz krumpire s aromatičnim travama.
Ime vina: Sivi pinot
Godina berbe: 2016.
Proizvođač: Vina Ipša
Lokacija: Livade / hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 10-12 °C
Gastro preporuka: Šanpjer u pećnici
Ocjena: 9,2 / 10
Čaša: Burgundi Vinum Riedel glass
Cijena (mpc): 130 kn (kod vinara)