Vinariju Bodega još je početkom 90-ih godina utemeljio Andresov otac José Antonio i započeo ovaj projekt sa, za španjolske uvjete skromnih, deset hektara vinograda. Vinarija danas obrađuje 300 hektara vinograda
Vrlo često se događa da uspješni i slavni ljudi iz show businessa, uspješni poslovni ljudi ili pak sportaši u jednome trenutku odluče investirati u vinarstvo i vinogradarstvo. Najčešće to bude u partnerstvu s etabliranim vinarom ili enologom koji taj posao zna odrađivati kako spada, a oni tu daju svoje ime koje će garantirati marketinški uspjeh proizvoda. Mogli bismo nabrajati brojne glumce i sportaše koji su se odlučili na taj potez, od Stinga, Gerarda Depardieua, Brada Pitta i njegove Angeline, sve do ovih prostora na kojem u vinarstvu djeluju Zvonko Bogdan i Miroslav Škoro ili pak golmani Dario Krešić i Stipe Pletikosa.
No, kad sam 2014. godine posjetio Barcelonu, iznenadio sam se vinom koji su nam ponudili u jednom finom tapas baru, a zvalo se Corazón Loco proizvođača Bodega Iniesta. Tada sam prvi puta saznao da se obitelj slavnog nogometaša Barcelone zapravo ozbiljno bavi vinom uz još nekoliko unosnih poslova. Bodegu je još početkom 90-ih godina utemeljio Andresov otac José Antonio te započeo ovaj projekt sa, za španjolske uvjete skromnih, deset hektara vinograda. Vinarija danas obrađuje 300 hektara vinograda, a od sortimenta uzgajaju autohtone sorte: macabeo, bobal, graciano, te međunarodne sorte: chardonnay, petit verdot, sauvignon blanc.
Izvoznik
Vinarija je smještena u srcu La Manchuele, između slivova rijeka Cabriel i Júcar. Bodega Iniesta nalazi se u Fuentealbilli, u pokrajini Albacete, a vlasnici su se 2010. godine uselili u novu, moderno uređenu vinariju. Bodega Iniesta izvozi svoja vina u više od 35 zemalja u svijetu te se tako proda preko 60 posto ukupne proizvodnje. Andres Iniesta, istinska legenda španjolskog nogometa, u zalasku svoje karijere s 35 godina još uvijek uspješno igra za japanski klub Vissel Kobe. Jedan od najtrofejnijih i najomiljenijih svjetskih nogometaša zasigurno je svojom popularnošću pridonio i plasmanu vina Bodega Iniesta na azijsko tržište. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova zanimljivog vina “Corazón Loco Blanco“ , koji je mješavina sorti sauvignona bijeli i verdejo, a s obzirom na to da grožđe dozrijeva u isto vrijeme, onda se u ovome slučaju radi o mješavini grožđa „uvaggio“.
Grožđe raste u mladim vinogradima koji imaju od pet do sedam godina, a nalaze se na tlu u kojemu dominira glina i ilovača. Vinogradi se nalaze na 700 m nadmorske visine na terasama i blagim padinama okrenute u smjeru jug-zapad. Klima ima mediteranski karakter, s velikom dnevnom - noćnom temperaturnom razlikom zbog svoje nadmorske visine. Ovo vinogorje krasi više od 3000 sunčanih sati godišnje.
S obzirom na probleme s nedostatkom padalina koje u godišnjem prosjeku iznose oko 400 mm, vinogradi su opremljeni sustavima za navodnjavanje koji se koriste isključivo u ekstremnim vremenskim situacijama. Berba se za ovo vino odrađuje početkom rujna. Vino fermentira u inox bačvama u kojima kasnije i odležava šest mjeseci pred puštanje na tržište.
Opis vina
Vino krasi lijepa zelenkastožuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto te se iz čaše veoma brzo širi fin i ugodan miris. Na prvo mirisanje javlja se herbalno - cvjetna nota u kojoj dominira aromatično bilje poput mente, ružmarina i salvije te malo koromača. Na drugo mirisanje dolazi mi nota tropskog voća poput manga i marakuje te nota breskve, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga dobra svježina te je ukusno i ima srednje tijelo. Vino je u dobrome balansu, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a okus čak solidno trajan, na aftertasteu javlja se nota zreloga manga. Vino je harmonično, lijepo se pije i namijenjeno je trajanju do sljedeće berbe, ali u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem dvije godine. Enogastronomski ovakav tip vina izvrsno paše uz razne pašte i rižota s morskim plodovima, a ja sam se odlučio za tjesteninu s kozicama.
Ime vina: Corazón Loco Blanco
Godina berbe: 2018.
Proizvođač: Bodega Iniesta
Lokacija: Fuentealbilla / DO Manchuela / Španjolska
Temperatura serviranja: 10-12 °C
Gastro preporuka: Tjestenina s kozicama .
Ocjena: 9,1 / 10
Čaša: Malvazija Riedel glass
Cijena (mpc): 60,00 kn (Cicibela Rovinj-na upit)