NAJNOVIJEPUBLIKACIJA ROVINJSKIH SREDNJOŠKOLACA

O SRDELAMA I ŽENAMA KOJE SU RADILE U TVORNICI ZA PRERADU RIBE: Tri kantuna u hiži srdelina i četvrti u tvornici

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Tvornica za preradu ribe u Rovinju

Žene nose tri kantuna kuće, rovinjske su srdeline imale i onaj četvrti kantun - radno mjesto. Za pripremu publikacije učenici su obavili istraživanje o položaju žena u Rovinju s kraja 19. stoljeća kada su u gradu svete Eufemije žene radile u dvije tvornice - duhana i srdela. Kako su bile tretirane jedne, a kako druge zorno predstavlja domaća sintagma - miris duhana i smrad ribe, pojašnjava profesorica Tanja Ranić Rovis

"Tri kantuna u hiži srdeline" nova je publikacija učenika Strukovne škole Eugena Kumičića i njihovih mentora. Ovom su mini knjigom recepata i atraktivnih fotografija odali počast kraljici mora, srdeli, ali i ženama - srdelinama koje rade u rovinjskoj tvornici za preradu ribe. Tvornica današnjeg naziva Mirna postoji u kontinuitetu već 142 godine.

Danas neopravdano zapostavljena, srdela je stoljećima bila hraniteljica brojnih obitelji. Zahvaljujući i ovoj publikaciji mala riba je kao rijetko koja cijenom pristupačna morska hrana dobila mjesto koje zaslužuje. Učenici Strukovne škole - smjera kuharstvo realizirali su je tijekom jednogodišnjeg projekta u sklopu zavičajne nastave kojeg je vodila profesorica kulturne baštine Tanja Ranić Rovis.

Položaj žena

- Mala publikacija na dvadesetak stranica donosi čitav niz brzih, jednostavnih i ukusnih recepta osmišljenih na bazi srdela, od predjela do glavnog jela. Inače, važnost ovog projekta je i u tome što smo za pripremu publikacije sami obavili istraživanje o položaju žena u Rovinju s kraja 19. stoljeća, kada su u gradu svete Eufemije žene radile u dvije tvornice, one duhana i srdela. Kako su bile tretirane jedne, a kako druge najzornije predstavlja svima nam znana domaća sintagma - Miris duhana i smrad ribe, pojašnjava Ranić Rovis, dodajući kako su uz onu tradicionalnu prema kojoj žene nose tri kantuna kuće, rovinjske srdeline imale i onaj četvrti kantun - radno mjesto. Na tragu toga proizašao je i sam naziv publikacije - Tri kantuna u hiži srdeline, pojasnila je Tanja Ranić Rovis,

Jela s likovnih djela

Ona je uz nastavnicu Mariju Orbanić, urednica publikacije, ali je i potpisnica grafičkog oblikovanja. Dodajmo i da je sama publikacija nastavak godinu dana ranije osmišljene i prezentirane prve publikacije "Jela s likovnih djela" freske na pijatu, koju su također osmislili učenici Strukovne škole Eugena Kumića sa stručnim suradnicama. Sada već dvije knjižice, koje zajedno prikazuju više od četrdeset recepta vrijedni su i primjenjivi proizvodi "Made in Rovinj".

Iza projekata stoji Škola s ravnateljem Emilom Nimčevićem, nekolicina tradicionalnih i vjernih sponzora, među kojima uvijek Maistra i Turistička zajednica i Grad Rovinj. Pokretači svega su učenici, njihovi nastavnici i stručni suradnici.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam