PUTOVIMA ROVINJSKIH DELICIJA

NAJBOLJE OD ZELENE I PLAVE ISTRE: Dvanaest ugostitelja sedam dana nude jela po cijenama nižim za 40 posto

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Dvanaest vrsnih ugostitelja promovirat će ono najbolje što nudi Rovinj, po pristupačnim cijenama od 120 kuna, neovisno je li riječ o mesnom ili ribljem meniju i uz čašu dobrog vina

Punim pogotkom pokazala se ideja o sedmodnevnoj prezentaciji eno-gastronomske ponude Istre započeta još 2011. godine pod sloganom "Putovima rovinjskih delicija". Na inicijativu Udruženja obrtnika Rovinja, Maistre i Turističke zajednice grada okuplja rovinjske ugostitelje.

Prvotna zamisao o jesenskoj ediciji ove manifestacije već naredne je godina dobila i proljetnu izvedbu, pa se dva puta godišnje u sedam dana brojne obitelji odmaraju od kuhanja, padela, tavi i naknadnog pospremanja stola. Osim domaćih, na dobru su se kuhinju navukli i strani gosti, pa ne čudi da pored Porečana, Puljana, Riječana na festival pristižu i gosti iz Slovenije, Italije i Austrije s namjerom da dobro papaju.

Jeftinije 40 posto

Ovogodišnja 15. festivalska edicija koja se održava od 6. do 13. travnja, osim bogatstva okusa i mirisa hrane aranžirane tako da zapinje za oko i mami sva čula na još, pojačana je i novim atraktivnim promidžbenim letcima, jelovnicima i plakatima. Osim toga, dizajnirane su i nove pregače, koje će nositi djelatnici restorana i time, još jednom, istaknuti posebnost tjedna u kojem su specijaliteti kuća cjenovno niži i do 40 posto.

Cilj je manifestacije "Putovima rovinjskih delicija" predstaviti autohtone rovinjske i istarske specijalitete stranim i domaćim gostima te dodatno ojačati poziciju Rovinja i Istre kao vrhunske gourmet destinacije, istaknuo na konferenciji za novinare predsjednik Udruženja rovinjskih obrtnika Marino Deković.

Dodajmo i da će ljubitelji dobre hrane jela u sklopu ovog festivala moći naručiti u restoranima Brancin da Nino, Graciano, Sidro, Fortuna, Dream, Lovor, La Perla, Calisona, Santa Roma, zalogajnici Volley Ferata, konobi Veli Jože i Steak house&pub Istriano.

Morski zavežljaj u Sidru

I ove je godine, za domaćina Festivalske pressice izabrana gostionica - trattoria "Sidro". Razloga za njihov angažman ima na pretek. Smještena je u srcu grada, na samoj rivi prvi red do mora i s pogledom na svetu Eufemiju i luku udaljene tek pet šest metara. Odličan je to odabir i zbog činjenice što je riječ o najstarijem ugostiteljskom objektu Rovinja koji je započeo s poslovanjem daleke 1966. godine i koji danas vodi četvrti naraštaj obitelji Paoletti. Ono što Sidro čini posebnim i drugačijim od drugih ugostiteljskih objekta je ponuda tradicionalnih jela zaogrnuta daškom moderne kuhinje.

- Sidro se nikad nije povodilo za gastronomskim trendovima u pripremi jela, iako je u odnosu na ranije, puno truda uloženo u predstavljanje i prezentaciju hranu. Naime, naš princip je uvijek ostao isti - bogatstvo okusa tradicionalne hrane koju po mirisu i okusu doživljavate svim čulima. Naravno, da je u više od pet desetljeća opstojnosti bilo promjena, ali nikada u smislu da bi izgubili svoj identitet. U najkraćim crtama Sidro je svih ovih godina, ne samo opstalo, već i zauzelo svoje mjesto na ugostiteljskoj karti Rovinja po toploj, domaćoj kuhinji, odnosno mogućnosti izbora tradicionalnih jela po receptima naših baka, kaže nam Gordana Paoletti, vlasnica "Sidra" i žena, koja je svu svoju ljubav i znanje prema ugostiteljstvu utkala u ovaj posao.

Veli nam i da nema tajnog recepta za uspjeh, ali napominje da uz tri faktora - ljubav, ustrajnost i veliki angažman u poslu koji ne poznaje radno vrijeme, praznike ili loše dane te ne oprašta greške, imaš velike šanse da uživaš u svom poslu.

-Ugostiteljstvo iziskuje žrtvu ali i veliki rad. No, ni tada ništa nije zagarantirano. Ipak, mislim da je u slučaju Sidra, presudila obiteljska ustrajnost, marljiv rad i činjenica da uz mediteranska jela, koja su posljednjih godina sve traženija, ne odustajemo od svoje kuhinje i specijaliteta kao što su sarmice umotane u lišće vinove loze, crvene paprike punjene orasima i rižom, ljutenica od pepperoncina, domaće pogače, mučkalica i ostala jela koja nikad ne izlaze iz mode. Dapače, kako se sve manje ima prigode probati ta jela, gosti nam se vraćaju, a mi ih opet s druge strane uvijek pokušavamo iznenaditi s nečim novim. Konkretno, ove sezone to je jelo pod nazivom "Morski zavežljaj", kaže gospođa Paolleti.

Opstoji samo kvaliteta

Upravo novo jelo u ponudi Sidra simpatičnog imena "morski zavežljaj" trebalo bi biti hit sezone. Po mišljenju šefa kuhinje Vuka Radovanovića, koji ga je osmislio temeljem jednog starinskog recepta, hrana ne poznaje varijacije na temu, poput dužine suknje u modnoj industriji koja, ovisno o trendu pali samo kada je duža, odnosno kraća.

-Što se tiče hrane postoji samo kvalitetna kuhinja, neovisno o tome nudi je li ona tradicionalna ili moderna. Osobno, preferiram tzv. bakinu kuhinju pa sam upravo u "Sidro" uz već postojeće i tradicionalne, unio i neke stare, obiteljske recepte. Što se konkretno "morskog zavežljaja" tiče riječ je o plodovima mora umotanim u blanširani list blitve s umakom kuhara koji je dakako tajna, kaže nam mlađahni Vuk Radovanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter