DVODNEVNI BOBOLO FEST

LOKALNA GASTRONOMIJA Dani puževa u Livadama

Cilj je u sezoni puževa oživjeti ovu pomalo zaboravljenu namirnicu i spojiti je s novim gastro trendovima, kaže vlasnica konobe Dorjana Basaneže

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Dorjana Basaneže (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Dorjana Basaneže (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Malo mjesto tartufara u dolini rijeke Mirne kojeg krasi titula centra svijeta tartufa, u svjetskim je razmjerima poznato upravo po podzemnoj afrodizijačkoj gljivi, a tek zadnjih godina promiče glas o još jednoj tradicionalnoj namirnici, kopnenom pužu, možda ponajviše zahvaljujući Bobolo festu - Danima puževa.

U svom trećem izdanju gastronomska manifestacija posvećena pužu, održat će se 11. i 12. lipnja u Konobi "Dorjana" u Livadama.

Stari recept iz Gradinja

Cilj je u sezoni puževa oživjeti ovu pomalo zaboravljenu namirnicu i spojiti je s novim gastro trendovima, kaže vlasnica konobe Dorjana Basaneže, među rijetkima koja uz tartufe promovira jela od puževa kao još jednu gastro tradiciju zavičaja.

Jela na bazi kopnenih puževa (Snimio Milivoj Mijošek)

Stari recept potječe iz Gradinja, gdje su nekoć puževi bili specijalitet, a mještane su na tamošnjem dijalektu nazivali - magna boboli po lokalnom nazivu za puževe.

- Gosti su jako zadovoljni. Prve godine pola njih jelo je puževe, a pola drugu hranu, a lani je čak 90 posto gostiju iskoristilo Bobolo fest za degustaciju puževa, rekla je Dorjana Basaneže.

U ponudi tijekom godine

Tijekom petka i subote od 12 sati, uz prethodnu rezervaciju, Konoba "Dorjana" će nuditi jela na bazi puževa: puževe s tjesteninom, gratinirane puževe, zapečene puževe u kućici, u tradicionalnoj inačici na šugo s palentom na istarski… Za one koji su spriječeni doći na Bobolo fest, a željeli bi probati specijalitete od puževa, mogu se u Livade uputiti kad god jer ih u ovoj istarskoj konobi nude u redovnoj ponudi cijele godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter