Dani puževa u Livadama

Peto izdanje gastro manifestacije Bobolo fest

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Bobolo fest, Dani puževa u Livadama, posvećeni pužu, namirnici koja je dio ljudske prehrane još od prapovijesti, održat će se 9. i 10. lipnja u Konobi "Dorjana" u svom petom izdanju.

U Livadama, u srcu Motovunske šume, najpoznatijem staništu tartufa, na svjetsku gastro kartu pozicionirali su se zahvaljujući skupocjenim podzemnim gljivama. Manje je poznato da dio tradicijske kuhinje tog južnog dijela oprtaljske općine čine i puževi pa u cilju obogaćivanja turističke ponude, u Konobi "Dorjana" petu godinu organiziraju ovu gastro manifestaciju uz podršku Turističke zajednice Općine Oprtalj.

Vlasnica konobe Dorjana Basaneže vjerojatno je među rijetkima, ako ne i jedina u dolini rijeke Mirne, koja uz tartufe promovira jela od puževa kao još jednu gastro tradiciju zavičaja. Stari recept potječe iz Gradinja, gdje su nekoć puževi bili specijalitet, a mještane su na tamošnjem dijalektu nazivali - magna boboli po lokalnom nazivu za puževe koji se dan danas koristi.

Vlasnica konobe Dorjana Basaneže (Snimila Gordana Čalić Šverko)Vlasnica konobe Dorjana Basaneže (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na tragu diversifikacije gastronomske ponude konoba i restorana u Istri, u Konobi "Dorjana" baziraju se na lokalnom identitetu i očuvanju autohtonih resursa. Time promoviraju i održivi turizam jer se bave lokalnom gastronomijom, promoviraju kulturu zavičaja, a ujedno i educiraju o pomalo zaboravljenoj gastronomiji toga djela unutrašnje Istre.

Tijekom petka i subote, uz prethodnu rezervaciju, od 12 do 22 sata, Konoba Dorjana će nuditi jela na bazi puževa: bruskete s puževima, fritaju od šparoga i puževa s crnim tartufom, siciljansku caponatu s puževima i puževe na istarski. Za one koji su spriječeni doći na Bobolo fest, a željeli bi probati specijalitete od puževa, mogu se u Livade uputiti kad god jer ih u autohtonom ambijentu ove tipične istarske konobe nude u redovnoj ponudi tijekom cijele godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter