Pomalo zaboravljena gastro tradicija

DANI PUŽEVA U LIVADAMA Dvodnevni Bobolo fest u Konobi Dorjana

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
ilustracija

ilustracija


Livade, malo mjesto tartufara u srcu Motovunske šume, najpoznatijem staništu tartufa, na svjetsku gastro kartu pozicionirale su se zahvaljujući skupocjenim podzemnim gljivama, no manje je poznato da dio tradicijske kuhinje tog južnog dijela oprtaljske općine čine i puževi

 

Drugo izdanje gastronomske manifestacije Bobolo fest, Dani puževa u Livadama, posvećene pužu, namirnici koja je dio ljudske prehrane još od prapovijesti, održat će se od 12. i 13. lipnja u Konobi "Dorjana". 

Puževi s palentom na istarski

Livade, malo mjesto tartufara u srcu Motovunske šume, najpoznatijem staništu tartufa, na svjetsku gastro kartu pozicionirale su se zahvaljujući skupocjenim podzemnim gljivama, no manje je poznato da dio tradicijske kuhinje tog južnog dijela oprtaljske općine čine i puževi.

S ciljem valorizacije i promocije ove, većini još uvijek nepoznate delikatese, te obogaćivanja turističke ponude, u Konobi "Dorjana" lani su se upustili u osmišljavanje nove manifestacije. Ovogodišnjim drugim izdanjem nastavljaju s pojačanom promocijom jela od puževa koja u stalnoj ponudi imaju otkako je otvorena konoba, već trinaest godina. Pripremaju ih na dva načina, u tradicionalnoj inačici s palentom na istarski, a u ponudu su uveli i Pijat Dorjana, pljukance s puževima.

Vlasnica konobe Dorjana Basaneže vjerojatno je među rijetkima, ako ne i jedina u dolini rijeke Mirne, koja uz tartufe promovira jela od puževa kao još jednu gastro tradiciju zavičaja. Stari recept potječe iz Gradinja, gdje su nekoć puževi bili specijalitet, a mještane su na tamošnjem dijalektu nazivali - magna boboli po lokalnom nazivu za puževe koji se dan danas koristi. 

Najava za petak i subotu

Na tragu diversifikacije gastronomske ponude konoba i restorana u Istri, bazira se na lokalnom identitetu i očuvanju autohtonih resursa. Time promovira i održivi turizam jer se bavi lokalnom gastronomijom, promovira kulturu zavičaja, a ujedno i educira o pomalo zaboravljenoj gastronomiji toga djela unutrašnje Istre.

Tijekom petka i subote, uz prethodnu rezervaciju, od 12 do 22 sata, Konoba Dorjana će nuditi jela na bazi puževa: puževe s gljivama i tjesteninom, puževe u umaku od gorgonzole, gratinirane puževe, zapečene puževe u kućici, fritaju sa šparogama i puževima, peperonatu s puževima i tjesteninu s puževima i crnim tartufima. Za one koji su spriječeni doći na Bobolo fest, a željeli bi probati specijalitete od puževa, mogu se u Livade uputiti kad god jer ih u autohtonom ambijentu ove tipične istarske konobe nude u redovnoj ponudi tijekom cijele godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater