ENOTEKA

KVALITETNA PJENUŠAVA VINA DOLAZE IZ KATALONIJE: Pjenušac iz Španjolske Cava Roger Goulart

| Autor: Emil PERDEC

Neki pjenušci koji u Hrvatskoj nisu toliko popularni imaju odličan omjer cijene i kvalitete, poput talijanske franciacorte, španjolske cave ili pak francuskih vin mousseux

Osobno sam veliki ljubitelj pjenušavih vina različitih stilova te sam i do sada u mojim tekstovima vrlo često s Vama dijelio moja viđenja takvih vina. Najpoznatiji pjenušac na svijetu je naravno šampanjac, no on uz dobru kvalitetu drži i dosta visoku cijenu pa si ga rijetki u nas mogu priuštiti u svakodnevnim prilikama. Danas je tržište preplavljeno raznim pjenušcima različite kvalitete, a i sama publika je slabo educirana pa često čak i gazirana vina nazivaju šampanjcima što je jako velika pogreška.

Želio bih napomenuti da su se i hrvatski pjenušci jako podigli u zadnjih desetak godina te se zaista nemamo razloga sramiti u uspoređivanju s konkurencijom. Na europskoj razini, sinonim za pjenušac je prosecco koji često zna biti upitne kvalitete i velik dio popije se u mješavinama poput Aperol spritza ili Hugo spritza, osim naravno onih prosecca koji se rade od grožđa s najboljih položaja kao što su Cartizze ili Conegliano koji nose najveću talijansku oznaku izvornog porijekla DOCG.

Ako malo bolje promotrite tržište otkrit ćete neke pjenušce koji u Hrvatskoj nisu toliko popularni, a imaju odličan omjer cijene i kvalitete, poput talijanske franciacorte, španjolske cave ili pak francuskih vin mousseux. Jedan od najkvalitetnijih je upravo španjolska cava koja u velikoj većini (95 posto) dolazi iz Katalonije, preciznije iz Penedesa, a taj naziv mogu nositi samo pjenušci koji se proizvode tradicionalnom metodom vrenja u boci. Ostatak od pet posto cava dolazi iz ostalih španjolskih vinskih regija poput regija Aragon, Castilla i León, Extremadura, La Rioja i Navarra. Centar proizvodnje cave nalazi se u mjestu Sant Sadurní d'Anoia, smještenoj oko pola sata vožnje od Barcelone, a dva najveća proizvođača su Codorníu i Freixenet. Upravo je Freixenet najzastupljenija cava u Hrvatskoj gdje ga već godinama distribuira zagrebačka tvrtka „Vivat fina vina“. Cava ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje koja seže još u 1851. godinu kada su bili dobar konkurent tada već jako popularnim šampanjcima. Mali zastoj dogodio se kad je vinograde poharala filoksera pa su većinu crvenih sorti grožđa od koji se do tada proizvodila cava morali zamijeniti sa sortama xarelo, macabeo i parelleda.

Nedavno sam putem vrlo popularne web stranice za narudžbu vina ( www.decantalo.com) naručio pošiljku različitih cava, a među njima i neke etikete od proizvođača Roger Goulart koji svoju tradiciju vuku još iz 1882. godine. Nalaze se u mjestu Sant Esteve Sesrovires te obrađuju 20 hektara vinograda te na tržište plasiraju dvanaest različitih etiketa cave. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihove izvrsne Roger Goulart Brut Reserva, koja je mješavina lokalnih sorata xarelo (40 posto), macabeo (30 posto) i parelleda (30 posto), a grožđe dolazi iz lokalnih vinograda. Berba se odrađuje krajem kolovoza i početkom rujna zasebno za svaku sortu, a nakon berbe grožđe se obavezno hladi radi sprečavanja gubitka aroma. Nakon prerade i druge fermentacije u boci, vino odležava minimalno 18 mjeseci na kvascima, a na kraju se kod dodavanja ekspedicijskog likera određuje stil brut s približno osam grama ne provrela šećera na litru. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto s dosta sitnih i brzih mjehurića koji čine jako lijepu perlažu. Na nosu se otvara lijep i nježan miris breskve i ananasa na koju se naslanja nota žute jabuke, kasnije se javlja nota kvasca s koricom kruha na kraju. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima lijepu svježinu i vrlo je ukusno sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, ima dobru intenzivnost okusa sa solidnom trajnošću okusa, a na aftertasteu ovog harmoničnog pjenušca javlja se nota breskve. Vino je u dobroj formi, ne treba ga čuvati nego trošiti, a enogastronomski bih ga preporučio kao aperitiv uz birane kanape sendviče.

Ime vina: Roger Goulart brut Reserva

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Roger Goulart Caves

Lokacija: Sant Esteve Sesrovires / Penedes

Temperatura serviranja: 6-8 °C

Gastro preporuka: Aperitiv uz kanape sendviče

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Champagne Vinum Riedel glass

Cijena (mpc): 12 € (www.decantalo.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater