Novo maslinovo ulje Istra s EU oznakom izvornosti

KONFIN - ULJE BEZ GRANICA

| Autor: Emil PERDEC

Maslinovo ulje je proizvod Poljoprivredne zadruge Maslinari Istre koja za početak objedinjuje 66 istarskih maslinara od kojih je jedan iz Slovenije. Odatle i ime ulja koje se prerađuje u uljari Agrolagune

 

Ušli smo u prosinac i na našim se trpezama nalazi mlado maslinovo ulje, taj nektar koji krasi život u Istri već stoljećima, zapravo još od Rimljana. Nedavno sam za posjeta Pagu obišao poznati Lunjski maslinik u kojemu su pojedine masline stare više od 1.500 godina i tada shvatite kakvu bi povijest mogla pisati takva stabla. Ovogodišnja je berba bila dosta problematična, jer se kretala od onih maslinara koji su pobrali samo 20 posto lanjske količine do onih koji su imali 20 posto više maslina nego lani, ali u prosjeku je berba podbacila u kvantiteti. U Vodnjanu su održani još jedni Dani maslinova ulja koji polako, ali sigurno postaju najznačajnija manifestacija posvećena ulju u Hrvatskoj te na nju dolaze maslinari iz cijele regije.

Dogovor sa Slovencima

No, danas bih istaknuo jedan poseban trenutak koji se dogodio ljetos, a to je osnivanje Poljoprivredne zadruge Maslinari Istre koja za početak objedinjuje 66 istarskih maslinara od kojih je jedan i preko granice ili konfina iz Slovenije. Udruživanje u zadruge je nešto što se već dugo provodi u svijetu, ali nažalost kod nas ima još uvijek negativnu konotaciju iz socijalizma kad je zadrugarstvo bilo nametnuto, a ne čin vlastite volje. Zanimljiv mi je taj momenat koji su prepoznali slovenski vinari kroz malvaziju istarsku i maslinovo ulje te uskočili u zajednički vlak s nama koji nas vozi u dobrome smjeru.

Jedino s teranom nikako da dođemo na zelenu granu, nego se u ovom slučaju Slovenci opet žale Europskoj komisiji. Jako je dobro da je usvojena inicijativa maslinara s obje strane granice našeg poluotoka i osnovana ova poljoprivredna zadruga pa se tako među maslinarima brišu granice. Sjedište zadruge je u pravom maslinarskom mjestu Krasici, a upraviteljica je poduzetna i agilna Katja Gašparini.

Treba istaknuti da je u veljači ove godine zajedničkim radom registrirana zaštićena oznaka izvornosti na razini Europske unije pod imenom prekogranično ekstra djevičansko maslinovo ulje ISTRA. Ovo je vrlo bitan moment za nastavak daljnje valorizacije teritorija i proizvoda te stvaranja pretpostavki za održivi razvoj maslinarstva u Istri, regiji koja je već peti put proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta. Kako mi je u razgovoru objasnila upraviteljica zadruge Katja, cilj je proizvesti visokokvalitetan proizvod, više cjenovne kategorije i postići njegovo značajno pozicioniranje na tržištu. Ova je godina zbog smanjenog prinosa bila vrlo izazovna po količinama te se preradilo nešto više od 50.000 kg maslina i proizvelo oko 7.000 litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja zaštićene oznake izvornosti ISTRA. Prerada maslina je odrađena u uljari porečke Agrolagune, a ulje je pakirano u jako lijepu i modernu ambalažu. U ponudi su četiri vrste proizvoda: kupaža raznih sorti, monosortna ulja autohtonih istarskih sorti istarske bjelice i buže te maslinovo ulje iz ekološkog uzgoja.

Bogatstvo okusa

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje ulja koje je dobiveno kao kupaža raznih sorti. Do danas još nisam nikad opisivao ulje, no probat ću to izvesti na sličan način kao kod opisivanja vina, iako za opisivanja ulja vladaju malo drukčija pravila. Naime degustatori ulja kod ocjenjivanja ne uzimaju u obzir boju, ali ja ću krenuti baš od nje. Ulje krasi lijepa zelenkasto žuta boja, bistro je i veoma gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvo mirisanje javlja mi se nota pokošene zelene trave, potom slijedi nota lista pomidora, zatim se javlja i nota svježega voća. Mogu reći da na mirisu čak ima slične karakteristike kao kod nekih vina, primjerice sauvignona bijelih. Na okusu je suho, lagano pikantno, mekano, a usna šupljina je obavijena sitnim uljnim slojem dok se na aftertasteu javlja nota gorčine i okusa kao kad zagrizete maslinu. Ulje je harmonično, okus u ustima traje jako dugo, ne treba ga čuvati već uživati u njemu i potrošiti ga u sljedećih godinu dana. Enogastronomski preporučio bih ga uz školjke i ribu sa žara. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater