VELIKA TRADICIJA

U OBITELJI COSSETTO U KAŠTELIR LABINCIMA VINO SE RADI VEĆ OSAM GENERACIJA Do sada su plasirali 11 etiketa vrhunske kapljice najpoznatijih istarskih sorti

| Autor: Ružica KORACA
(Snimila Ružica Koraca)

(Snimila Ružica Koraca)


Obitelj Cossetto jedna je od onih istarskih vinarija koje nisu pretjerano poznate, ali njihova vina nimalo ne zaostaju kvalitetom. Obitelj Cossetto se oduvijek bavila poljoprivrednom proizvodnjom, s posebnim naglaskom na vinovu lozu i masline. Trenutno posao vodi već sedma generacija obitelji koja svoje vinograde i maslinike ima u Kaštelir Labincima, na čelu s Alfredom Cossettom.

Trenutno su ponosni vlasnici 11 etiketa, među kojima su i najpoznatije istarske sorte malvazija i teran. Dvije etikete su u Premium liniji, chardonnay koji se vinificira pomoću takozvane "sur lie" metode, te malvazija Rustica.

foto

Topli podrum iz kojeg su brojni turisti odnijeli lijepe uspomene

Naredna, osma generacija obitelji Cossetto, namjerava nastaviti posao. Baš je nedavno kćerka Alfreda Cossetta, Denis, predstavila svoje vino Gentile koje je oduševilo mnoge ljubitelje vina.

"Vino je iz berbe 2019. godine. Radi se o malvaziji koja je i vizualno drugačija. Ima navojni čep i prozirnu bocu", kaže Alfredo. Denis je inače studentica vinarstva u Poreču, a njezino vino je lakša malvazija s 12,5 posto alkohola.

foto

Alfredo i Denis Cossetto 

Povijest vinarstva u obitelji Cossetto kaže da se pomak od rinfuza u flaširanje dogodio 2002. godine, dok je podrum sagrađen 2008. Ukupno imaju osam hektara na četiri lokacije.

"Radimo i maslinovo ulje, imamo 350 stabala, dominiraju autohtone sorte istarske bjelice, buže i lecino pendellino", kazao nam je Cossetto, dodavši da im natjecanja još nisu interesantna, ali možda budu u budućnosti.

Najzanimljivija prostorija u podrumu je ona rustikalna, puna drvenih bačvi za odležavanje i školovanje crnih vina, takozvana barikana, jer ima barik vrste bačvi. Tu se kuša i druži, prezentira i pije najdivnija vinska kapljica. Toplina prostora nam je izgledom i ugođajem bila najljepša.

foto

"Ova sala za degustaciju prima najavljene grupe gostiju. Intimna druženja za do 15-ak ljudi lijepa su uspomena koju turisti odnose iz našeg podruma. Sjeverniji gosti vole slatka vina. Čak i Nijemci. Austrijanci vole bijela i crna. Crna im imaju bolju strukturu nego u njihovim krajevima. Austrijanci se dosta razumiju u vina", govori Alfredo Cossetto.

Plasmanom vina uglavnom su vezani za restorane. Izvoz im, ističe Alfredo, nije neka opcija. Ali, zadovoljan je jer se uspijevaju snaći i u vrijeme krize.

"Kad prestanu zabrane, krenut ćemo u smjeru prezentacije cijele palete naših vina", kazao je Alfredo.

foto

Alfredo Cossetto i naša novinarka Ružica Koraca

Ponosni su na malvaziju Rusticu, vino koje je iz starih vinograda i prosušuje se u samom vinogradu, na trsu, na način da se odreže lucanj i tako se sprječava razrjeđivanje grožđa. To se radi neposredno pred berbu, te tako grožđe dehidrira u ambijentalnim uvjetima pa se sve koncentrira u toj bobici, od šećera, kiselina do ekstrakata. Na taj način se dobije sasvim drugačija malvazija", temeljito nam je objasnio Cossetto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of