Najveće iznenađenje Vinistre bilo je što smo prvi puta imali tri odležana terana koji su uspjela proći čarobni prag od 92 boda i osvojiti veliko zlato. Jedan od njih bio je i teran Santa Elisabetta, svojevrsna „reserva de la familia“ vinarije Benvenuti iz izvrsne berbe 2015. godine
Još jedna uspješna Vinistra je iza nas, točno pred sedam dana spustio se zastor na 26. izdanje najdugovječnijeg vinskog sajma u Hrvatskoj koji je i ove godine bio izvrsno posjećen. U tri dana kroz Žatiku je prošlo mnogo ljubitelja vina koji su se htjeli uvjeriti u kvalitetu dobrih vina, ali i uživati u ostalim delicijama i zanimljivim radionicama koje prate ovu vrhunsku manifestaciju. Ove godine su kod ocjenjivanja u samom startu podignuti kriteriji, granica za medalje podignuta je za dva boda pa je za zlatno odličje trebalo skupiti 87 bodova umjesto dosadašnjih 85, a za veliko zlato trebalo je prijeći 92 boda. Osobno mi je najveće iznenađenje bilo što smo prvi puta imali tri odležana terana koji su uspjela proći taj čarobni prag od 92 boda i osvojiti veliko zlato. Jedan od tih troje bio je i teran Santa Elisabetta, svojevrsna „reserva de la familia“ vinarije Benvenuti iz izvrsne berbe 2015. godine.
Stari lisac
Treba napomenuti da je i ova Vinistra bila vrlo uspješna za vinariju Benvenuti koja je osvojila još četiri zlatne medalje za svoja vina, no ja bih danas s Vama podijelio moje viđenje terana Santa Elisabetta. Osobno sam te 2015. godine bio gost jedan dan u berbi u vinariji Benvenuti. Toga dana se većinom brala malvazija, a Livio Benvenuti me malo proveo vinogradima. Prošli smo i položaj San Salvatore te smo zastali na Santa Elisabetti i tu mi je Livio rekao kako ima predosjećaj da će iz ove berbe imati nešto veliko. Stari lisac nije se prevario, ovome su projektu pristupili krajnje ozbiljno pa je zelena berba bila još stroža nego inače, skinulo se skoro dvije trećine uroda i na trsu je ostalo samo ono najbolje. Ovo vino skoro možemo okarakterizirati kao kasnu berbu jer je grožđe ostalo na trsu ipak malo duže od terana za regularni „Anno Domini“. Nakon ručne berbe koja je održana sredinom listopada i prerade, odrađena je maceracija od dvadeset dana te je potom vino stavljeno na dvogodišnje odležavanje u velike drvene bačvama od 500 litara, od francuskog hrasta. Nakon dozrijevanja u drvu, slijedilo je dozrijevanje u boci u trajanju od još godinu i pol, koliko je trebalo da se vino zaokruži do savršenstva. Pred stavljanje vina na odležavanje za završni odabir napravili su za naše pojmove neobičan potez te su pozvali ekipu vrhunskih sommeliera u sastavu: Ivan Jug, Sandi Paris, Mario Meštrović i Filip Savić te gastronomski i vinski novinari Saša Špiranec i Rene Bakalović da daju svoj sud te pomognu odabiru idealne kombinacije koja bi se stavila na odležavanje. Ja sam također bio pozvan, no zbog obaveza, nažalost, nisam se mogao odazvati. Kolege sommelieri su zasigurno dali svoj doprinos u kreiranju konačnog vina. Vino krasi lijepa živahna rubin crvena boja s purpurnim elementima koji se reflektiraju uz stjenke čaše, bistro je i gusto te ga nisam dekantirao već samo natočio u veću bordošku čašu te pustio da se polako razvija u čaši i pokazuje svu svoju raskoš. Na prvo mirisanje javlja mi se nota divlje kupine koju prati nota vanilije te potom nota liquirizie ili sladića. Na drugo mirisanje javlja se nota crnog papra pa onda malo suhe šljive, višnje i čokolade, zatim malo timijana i cedrovine, dakle kompleksnost mirisa je vrlo bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima jako dobre teranu urođene svježine te fine i mekane tanine koji će sa stajanjem u boci postati još mekši. Vino je ukusno i vrlo mineralno te ga krasi puno tijelo. Ima jako dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je veoma trajna, dok se na aftertasteu javlja nota kupine. Vino je harmonično, jako lijepo se pije, ne treba žuriti s trošenjem, ako je moguće ostaviti još barem godinu dana u boci da se vino kompletira i zaokruži. Enogastronomski vino jednostavno traži fini komad crvenog mesa, osobno bih se odlučio na jedan angus beef ribeye s finim mesnim umakom i povrćem sa žara te pekarskim krumpirom.