OMILJENE KAPLJICE

ISTRAŽILI SMO: Što se pilo ovog ljeta u Puli. Neke cuge su klasika, a neke PONOVNO DOLAZE U MODU

| Autor: Erika FILIPLIĆ
(Pixabay)

(Pixabay)


I ovog ljeta neizbježno piće za rashladiti se od ljetnih vrućina bio je gin tonic. Apsolutni hit na tržištu alkoholnih pića drži svoju visoku poziciju najtraženijeg već dvije godine za redom. Kako saznajemo od poznatog pulskog barmena Karla Damijanića, popularnost gina u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina dosegla je vrhunac!

- Hrvatska je bogatija za više od dvadeset etiketa ginova domaćih proizvođača. Čak i Istra ima nekoliko svojih proizvođača gina. Pink Robin gin iz Vrsara i gin Karbun iz Buzeta destilerije Aura najmlađi su na tržištu, a postigli su vrhunske rezultate i priznanja na svjetskoj razini, kaže Damijanić.

- Gin je neutralni alkohol, a borovica ili smreka osnovna su dva sastojka za njegovu proizvodnju. Često se, ovisno o receptu proizvođača, dodaju kore agruma; limun, naranča, grejp, specifični začini poput anisa, različite vrste papra te razna začinska bilja, objasnio je Damijanić.

Provođenje ankete među poznatim pulskim ugostiteljima na temu što se najviše konzumiralo od alkoholnih pića ovog ljeta, također je rezultiralo uvjerljivom pobjedom gina. No, nakon gina, povećana konzumacija bila je i poznatog koktela Mojita, rekli su nam iz Uliksa.

U Caffe bar Circolo 17 nakon gina na svoju listu najtraženijeg pića dodali su Aperol Spritz. Dok je gotovo u svim ugostiteljskim objektima gin tonic na vodećoj poziciji, u Rock Caffeu ipak je pivo prvi izbor, zatim rakija, viskiji te tek negdje na začelju gin tonic. Iz Rock Caffea kažu kako kod njih dolazi klijentela koja preferira više pivo nego druga pića, pa stoga u njihovom lokalu možemo pronaći i veći izbor piva nego gina.

Imali smo priliku razgovarati s ljubiteljicom gina iz Šijane. Opisala nam je što joj je bitno kod ispijanja gina i zašto joj je to omiljeno piće.

- Važno mi je kod gina da nije previše gorak, da je pitak, a ne da se namrštiš uz gutljaj pića. Zbog njegovog neutralnog okusa, ne moram biti u posebnom raspoloženju da bih ga ispijala, kao kod drugih alkoholnih pića, primjerice viskija. Ispijanje gina je za svaku priliku, bilo da se radi o nekoj casual cugi ili o nekim feštama. Neutralni okus daje mogućnost da ga miješaš s ostalim pićima i začinima koji mu se dodaju. Dobiješ totalnu drugu cugu, tako da ti ne može dosaditi. A i slijedećeg dana glavobolja nije toliko postojana. Naravno ovisno koja kvaliteta se pila večer prije, kaže naša Šijanka.

Dok ona tvrdi kako je gin pravo piće za žene, njezina prijateljica tvrdi da za nju nema boljeg pića od viskija ili burbona.

- Ipak kad izađem na cugu, volim popiti viski. Ako mogu birati, Jameson mi je najdraži, ali ni ostali nisu za bacit'. Kad pijem gin, to me nekako brzo uspava i previše mi je gorak okus u ustima, kazala je druga mlada sugovornica.

- Ispijanje gina je u porastu, neovisno o domaćim ili stranim konzumentima. Lakši spiriti kao rum, votka, gin, pretežito su ljetna pića, zimska su teže varijacije kao što su viskiji. Općenito po ljeti, popularnost ruma je uvijek u vrhuncu, pogotovo kokteli kao što su Cuba Libre i Mojito, kazao je barmen Damijanić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater