ENOTEKA

Hrvatska vina: GRK DEFORA

Jedan od najboljih proizvođača grka je mala obiteljska vinarija Bire, koju vodi vlasnik Frano Milina Bire, a u poslu mu pomažu sinovi Ivo, Josip i Mislav. Vinarija obrađuje oko tri hektara vlastitih vinograda ili oko 25.000 čokota vrlo guste sadnje. Na grk otpada 70 posto vinograda, a ostatak je plavac mali

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Korčula je jedan od najljepših hrvatskih otoka s dugačkom i zanimljivom poviješću. Naseljena je još u pretpovijesti, a kasnije je dijelila sudbinu većine jadranskih otoka na kojima su se vlasti često izmjenjivale. Korčula baštini tisućljetnu tradiciju uzgoja vinove loze i pravljenja dobrih vina u kojima su uživali mnogi osvajači, od starih Grka naovamo. Za razliku od ostalog dijela Dalmacije, koja je većinom poznata po crnim vinima, na Korčuli su dominantna bijela vina dobivena od autohtonih sorti grožđa. Glavna korčulanska bijela sorta grožđa je pošip, koji raste u središnjem dijelu otoka, u Smokvičkom i Čarskom polju. Druga bijela sorta grožđa je rukatac koji to ime nosi samo na Korčuli i susjednom Pelješcu, dok se u drugim dijelovima Dalmacije zove maraština, a zapravo spada u veliku obitelj malvazija. Od crnih sorti, naravno, najzastupljeniji je plavac mali. Na kraju, vrlo neobična bijela sorta grožđa je grk, koji se sadi većinom u uskom području Lumbardskog polja.

Mali prinosi

Lumbarda je naselje na istočnom rtu Korčule i ima tradiciju vinarstva staru više od dva tisućljeća. Grk je zanimljiva sorta zato što ima isključivo ženske cvjetove koji kod oprašivanja ovise o susjednim sortama, pa se stoga najčešće sadi u paru s plavcem malim.

Jedan od najboljih proizvođača grka je mala obiteljska vinarija Bire, koju vodi vlasnik Frano Milina Bire, a u poslu mu pomažu sinovi Ivo, Josip i Mislav. Vinarija obrađuje oko tri hektara vlastitih vinograda ili oko 25.000 čokota vrlo guste sadnje. Na grk otpada 70 posto vinograda, a ostatak je plavac mali.

Obitelj se generacijama bavila vinogradarstvom, ali novija povijest počinje 1993. kad Frano pokreće vinariju koja danas na tržište godišnje plasira oko 30.000 butelja. Na tržištu su prisutni s četiri etikete vina: bazni grk, plavac mali, rose i odležani grk Defora, koji je prvi odležani grk uopće. Prva berba Defore bila je 2013. godine te je do danas preskočena samo kišna berba 2014.

Danas bih vas upoznao s Deforom iz berbe 2018., za koji grožđe raste na istoimenom položaju s južne strane koji gleda prema Lastovu. S obzirom na to da je položaj izvan sela, dobio je ime kao izvedenica od talijanske riječi "al di fuori" - Defora. Vinograd je mlad, posađen prije 11 godina na kamenim terasama. Defora sadrži oko 11.000 loza, a prinosi su vrlo mali, do jednog kilograma. Tlo u vinogradu je meliorirani kamen pomiješan s crvenicom. Berba je naravno uvijek ručna, a selekcija najboljih grozdova za 1.000 litara vina ostavlja se za Deforu, dok se ostatak grožđa ostavlja za bazni grk.

Odležavanje na kvascima

Berba za Deforu 2018. bila je sredinom rujna, nakon prerade slijedila je kratka maceracija od šest sati i nakon toga fermentacija i odležavanje u bačvi od slavonskog hrasta zapremine 1.000 litara. Primjenjivala se "sur lie" metoda odležavanja na kvascima uz redovito miješanje. Grk Defora je odležavao 12 mjeseci u bačvi te potom još 12 mjeseci u boci pred puštanje na tržište.

Vino krasi lijepa zlatno-žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Ostavio sam ga u većoj čaši da se nadiše i postupno počne otvarati. Na prvo mirisanje javlja se nota zrelog voća u obliku zrele breskve pa dolazi nota sušene narančine korice i kompota dunje. Na drugo mirisanje dolazi nota suhih lješnjaka i badema te malo suhe trave, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima jako dobru svježinu, prisutni su blagi tanini i jako dobra mineralnost te srednje tijelo. Krasi ga jako dobra ravnoteža, intenzivnost okusa mu je veoma izražena, a trajnost okusa u ustima veoma trajna. Vino je harmonično, lijepo se pije dok se na aftertasteu javlja nota zrele breskve. Enogastronomski izvrsno paše uz ribe iz pećnice, preporučam škarpinu s krumpirom i aromatičnim biljem.

Vino

Ime vina: Grk Defora Sur Lie

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vinarija Bire

Lokacija: Lumbarda/ZOI srednja i južna Dalmacija

Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Škarpina u pećnici s krumpirom

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel Pinot Noir restaurant Extreme glass

Cijena (mpc): 324,00 kn (www.atrox-zadar.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini