PIŠE LARISA RADIN

GASTRO KUTAK: Mycook, svestrani cookrobot za najfinije slastice i ostalo

| Autor: Larisa RADIN

Vrhunskim slasticama sam donedavno posvećivala najmanje pažnje, iz jednog dobrog razloga: u slastičarstvu, odnosno patisserie (francuski naziv) potrebna je akribična preciznost i disciplina, recepture, omjere sastojaka i radne korake valja pomno pratiti do najmanjeg detalja kako bi u konačnici rezultat bio uspješan. Svako odstupanje i ne pridržavanje polučuje polovični, u zahtjevnijim slučajevima potpuno neuspjeli rezultat.

Obzirom da u kuhinji volim improvizirati, dodavati začine i sastojke u trenutku i nisam pedantna u omjerima već sastojke dodajem “od oka”, osim tiramisua, voćnog concassea ili crème caramel nisam se upuštala u zahtjevnije slastičarstvo. Večere ili svečani ručkovi obično su kod nas završavali izborom finih sireva uz gustu aromatičnu kasnu berbu, čitaj Claijev Tassel i/ili osvježavajućim jednostavnim sorbetom na bazi limuna i limete.

I doista, slastičarstvo je osjetljiva i najzahtjevnija kuharska disciplina, u vrhunskim restoranima i gotovo svim boljim hotelima slastičar odnosno chef patissier unutar kuhinje ordinira u zasebnom officeu fizički odvojenom od glavne kuhinje. Ovdje su potrebni posebni klimatski uvjeti, koncentracija, i što je izuzetno bitno izolacija od mogućih temperaturnih oscilacija, propuha i raznih “slanih” mirisa koji negativno utječu na osjetljive kreme i tijesta.

Odnedavna sam zahvaljujući savjetu jednog od ponajboljih patissera europske gourmet scene upoznala Mycook, svestrani kuhinjski multitask cookrobot koji sastojke precizno važe, miješa, miksa, te po potrebi kuha ili peče. Dovoljno je sve sastojke po naputcima osnovnih receptura ubaciti u Mycook i po izborniku manuala odrediti željene procese. Vrlo jednostavno, u svega par minuta gotova je krema, umak, pire, mousse, tijesto, tartar… Premda je idealan za slastičarstvo zahvaljujući preciznosti i zatvorenim sigurnim uvjetima svakako je koristan i za pripravu slanih jela. Kao pratnja uređaju isporučuje se i knjiga recepata sa naputcima pojedinih radnji korak po korak no toliko je jednostavan da rukovanje nakon svega nekoliko ponovljenih radnji postaje rutinski sigurno.

U nekoliko sam dana uz pomoć preciznog Mycooka svladala i rafiniranije slastičarske izazove poput soufflea od mlade skute sa kandiranim voćem, tarte od limuna sa jagodama i meringom, Pavlovu tortu sa malinama, francusku tortu sa orasima i kremom od prvoklasne Valrhona čokolade, parfait od likera Grand Marnier, kremu od vanilije sa karameliziranim lisnatim tijestom i svježim jagodama i firentinski Zuccotto sa amarettima i čokoladom. Za početak nije loše, a kako je krenulo slastičarskim izazovima nema granica.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of