ENOTEKA

FRANCUSKA VINA: Bouvet Saphir Brut - pjenušac kojeg ne treba čuvati već trošiti

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Zahvaljujući poznatom zagrebačkom vinskom trgovcu Vivat Fina vina, na hrvatskom tržištu je već dugo prisutan jedan od najboljih proizvođača Cr?mant de Loire, podrum Bouvet-Ladubay iz gradića Saumuru. Ovaj podrum koji baštini dugu tradiciju, osnovao je davne 1851. godine Etienne Bouvet, te je Bouvet-Ladubay druga najstarija kuća za proizvodnju pjenušavih vina u Saumuru.

"Odlična boca pjenušavog vina čini život još nevjerojatnijim", ovo je samo jedna od rečenica koje veličaju pjenušce, a da je doista tako, dokazuju milijuni boca pjenušaca proizvedeni diljem svijeta. Jako me veseli što je taj trend stigao i u naše krajeve pa doista danas možemo diljem Lijepe naše uživati u dobrim pjenušcima. Većina prosječnih poznavatelja vina sve pjenušce naziva šampanjcem, to lijepo zvuči, a i šampanjac je sinonim za pjenušava vina. Za one koji ne znaju, da ponovimo gradivo zbog daljnjeg teksta: šampanjac je pjenušac koji se dobiva tradicionalnom metodom vrenja u boci isključivo od grožđa iz vinorodne pokrajine Šampanj.

Plodna dolina Loire

I u ostalim francuskim vinskim regijama proizvode se jako fina pjenušava vina, ali nose druge nazive. Zajedničko sa šampanjcima im je da na boci piše "Methode Champenoise" ili "Methode Traditionelle", što je zapravo metoda vrenja u boci koja se koristi za izradu ovih pjenušavih vina.

Najčešći naziv za pjenušce koji se koristi u ostalim regijama je Cremant, a u nastavku slijedi ime regije, pa tako imamo Cremant d'Alasce, Cremant de Loire, Cremant de Bordeaux, Cremant de Bourgogne itd. Probao sam većinu od nabrojenih, a osobno mi se najviše sviđaju pjenušci iz doline rijeke Loire, dakle Cremant de Loire.

Rijeka Loire ili Loara je sa svojih 1.020 km najduža rijeka u Francuskoj. Izvire u planini Cuvennes te se kod gradića Saint-Nazairea ulijeva u Atlantik. Dolina rijeke Loire nositeljica je titule "vrt Francuske" zbog brojnih vinograda, voćnjaka i polja uz obale rijeke. Krase je i mnogi velebni dvorci po kojima je poznata, a koje su kroz povijest gradili francuski plemići. Povijest vinove loze seže sve do 3. stoljeća kada su Rimljani predvođeni carem Probusom zasadili prve vinograde u ovome kraju, iako je tek oko 5. stoljeća počeo pravi uzgoj vinove loze u dolini Loire. Tijekom sljedećih stoljeća, augustinski i benediktinski redovnici imali su dominantan utjecaj na razvoj različitih vinograda, što uspješno traje do danas. Zahvaljujući poznatom zagrebačkom vinskom trgovcu Vivat Fina vina, na hrvatskom tržištu je već dugo prisutan jedan od najboljih proizvođača Cr?mant de Loire, podrum Bouvet-Ladubay iz gradića Saumuru. Ovaj podrum koji baštini dugu tradiciju, osnovao je davne 1851. godine Etienne Bouvet, te je Bouvet-Ladubay druga najstarija kuća za proizvodnju pjenušavih vina u Saumuru. Podrum je dugo bio u obiteljskom vlasništvu, no u jednom razdoblju bio je dio moćne šampanjske kuće Taittinger te indijske UB Group, ali je prije desetak godina vraćen u obiteljsko vlasništvo. Vinarija je na tržištu prisutna s dvadesetak etiketa vina od čega je omjer mirnih i pjenušavih vina podjednak.

Voćne i cvjetne note

Danas bih s vama podijelio moje viđenje njihova pjenušca Bouvet Saphir brut koji je dobiven od 90 posto sorte grožđa chenin blanc te od 10 posto chardonnaya, a odležavao je dvije godine na kvascima. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, a po točenju u čašu iz nje izlazi mnogo sitnih i brzih mjehurića. Na prvo mirisanje dolazi mi nota zelene jabuke koju prati korica limuna, a slijedi cvijet jasmina te potom nota kamilice koju prati malo korice kruha. Na drugo mirisanje javlja se nota bijeloga livadnog cvijeća te livadnog meda s notom žute kruške i suhog badema, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima dobre svježine, ukusno je te ga krasi srednje tijelo. Ovaj pjenušac je uravnotežen, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa sasvim solidna, a kakvoća okusa je fina. Na aftertasteu se javlja nota suhih badema, vino je harmonično i lijepo se pije. Idealno je kao aperitiv ili ga se može sljubiti uz sirova riblja hladna predjela poput tartara od brancina. Vino je u odličnoj formi, ali ga ne treba ga čuvati već trošiti.

Foto

Ime vina: Bouvet Saphir Brut

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Bouvet Ladubay

Lokacija: Saumuru/Dolina Loire

Temperatura serviranja: 6 - 8 C

Gastro preporuka: Tartar od brancina

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Extreme Restaurant Rose Champagne Glass

Cijena (mpc): 93,00 kn (www.vivat-finavina.hr )

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater