Povodom otvorenja preuređenog restorana & tenis bara Valkane, smještenog na šetnici Lungomare, u petak je održana svečana gourmet večera pod kuharskom palicom poznatog hrvatskog chefa Ivana Pažanina.
Uvod je to u nadolazeću turističku sezonu i u novoosmišljen jelovnik restorana. Tom je prilikom chef Pažanin kreirao te zajedno s drugim kuharima pripremio pet izvanrednih slijedova jela, a što će se naći i na novom jelovniku.
- Promijenili smo jelovnik, zajedno osmislili neka inovativna jela kojima sam dao svoj "touch". Zaista je kvalitetan i visokorangiran, a svega će biti na njemu, i ribljeg i mesnog, kazao je Pažanin dok nam je predstavljao slijedove jela posluženih u petak.
- Danas smo napravili jednu lijepu riblju mediteransku priču. Prvi slijed čini selekcija jadranskih kamenica čiji je sad stađun, pripremljenih s emulzijom naranče, limuna, maslinovog ulja i meda, posutih s molekulama bijelog aceta balsamica. Imamo i kamenice pripremljene s kremom od gorskih trava i blitve te s morskim šparugama. Drugi je slijed pomno pripremljen tuna tartar s pistacijem i wasabijem. Na vrh tartara dodali smo hrskavi čips od chia sjemenki, a jelo smo zaokružili s cvijetom kapara i molekulama crnog aceta balsamica. Jedna interesantna i moćna kombinacija, pojasnio je Pažanin.
Crna riža s dimljenim plodovima mora, aromatizirana mediteranskim biljem i s dodanom kremom od celera, treće je jelo posluženo gostima. Kako je istaknuo chef, riječ je o jelu koje je nutricionistički na visokoj razini, a važno je naglasiti, kako je dodao, da nije riječ o klasičnom rižotu. Ovo je jelo potpuno drugačijeg okusa i teksture.
Potom su gosti kušali "baby" grdobinu s domaćom šalšom i dimljenim kozicama, što je, napomenuo je Pažanin, elegantno i fino jelo. Za desert je poslužena krema od mascarponea s cimetom, uz dodane smokve kuhane u prošeku i s tostiranim pinjolama.
Delicije su popratile i pomno odabrana, kvalitetna vina istarske vinarije Anđelo Brčić i dalmatinske vinarije Kastel Sikuli, dok je za ugodnu atmosferu tijekom večeri bio zadužen Splićanin Vedran Roguljić na gitari.
Zbog velikog interesa za prvu gourmet večer, događaj je ponovljen i idućeg dana. Vlasnik restorana Miroslav Pranjić kazao je da je objekt posljednjih nekoliko godina bio otvoren samo tijekom turističke sezone, no njihova je ideja restoran i jelovnik približiti domaćim ljudima, čime bi on radio i tijekom zimskih mjeseci. A tko to, kako je istaknuo, može promovirati bolje nego njihov obiteljski prijatelj i renomirani chef Ivan Pažanin.
"Pratit će naš restoran, dolaziti često kod nas i davati nam savjete", naglasio je Pranjić.
OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU U NEDJELJU 10. TRAVNJA