NAJNOVIJESANTA MARINA

FEŠTA OD PEDOĆI KOD VABRIGE: Zvijezde večeri su školjke upravo izvađene iz mora

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
(Davor ŠIŠOVIĆ)

Prvog dana fešte pedoći su pripremani "na bijelo", a saznali smo i recept: školjke se najprije malo prokuhaju da se otvore, i ta prva voda se baca; zatim se pedoći prokuhaju ili prodinstaju s "trieštinom" odnosno mješavinom češnjaka, peršina i maslinovog ulja, podliju bijelim vinom, i za 15-20 minuta su gotovi

Tradicionalna dvodnevna Fešta od pedoći u uvali Santa Marina nedaleko Vabrige okupila je mnoštvo ne samo gurmana i sladokusaca, već i plivača rekreativaca i ljubitelja dobe zabave. Kažu organizatori iz Turističke zajednice općine Tar-Vabriga da je ovogodišnja Fešta od pedoći bila jedna od najposjećenijih posljednjih godina, a tome je vjerojatno pridonijelo i odlično vrijeme.

Maraton između pedočera

Prvog dana fešte održan je tradicionalni plivački mini-maraton Santa Marina, u organizaciji Triatlon kluba Tar-Vabriga. Maraton je okupio šezdesetak sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, a plivalo se stazom trasiranom između "pedočera", odnosno morskih polja za uzgoj školjaka: odrasli stazom dugom dva kilometra, a djeca stazom od 300 metara. U dječjoj konkurenciji među dječacima najbolji je bio Luka Košeto, drugi Anže Jaklič, dok je treći u cilj došao Jošt Dokl Menih (potonja dvojica iz Slovenije), dok je među djevojčicama prvo mjesto osvojila Emily Bratović, druga je Veronika Kodan, a treća Viktoria Vošten. U apsolutnoj kategoriji (zajedno bodovani juniori, seniori i veterani) u muškoj konkurenciji pobijedio je Matteo Savigni iz Italije, drugi je Žarko Salopek, a treći Mislav Kerner, dok je u ženskoj konkurenciji pobijedila Carolin Freiss iz Njemačke, druga je Nina Bauk, a treća Ana Jurcan.

Fešta od pedoći u uvali Santa Marina lokacijom je jedna od najvjerodostojnijih gastro-fešti u Istri: uzgajališta školjaka nalaze se na nekoliko desetaka metara od obale, i upravo iz njih potječu školjke pripremljene za uzvanike, iste večeri izvađene iz mora. U uvali Santa Marina nekoliko uzgajivača pod koncesijom uzgaja školjke na ukupno dvadesetak hektara morske površine; većinom su to dagnje odnosno pedoći, kojima treba oko dvije godine da narastu do komercijalne veličine, a odnedavno se u većoj mjeri uzgajaju i kamenice, odnosno oštrige.

Prokušani recepti

Logistički dio fešte, odnosno priprema jela od pedoća i drugih morskih plodova povjerena je dobro uhodanom pogonu porečke ugostiteljske obitelji Hrast. Prvog dana fešte pedoći su pripremani "na bijelo", a saznali smo i recept: školjke se najprije malo prokuhaju da se otvore, i ta prva voda se baca; zatim se pedoći prokuhaju ili prodinstaju s "trieštinom" odnosno mješavinom češnjaka, peršina i maslinovog ulja, podliju bijelim vinom, i za 15-20 minuta su gotovi. Drugog dana su pedoći posluživani s paštom, a za tu svrhu buzara se pripremala drukčije: najprije se na maslinovom ulju prepržila kapula, zatim su se dodali češnjak i peršin, pelati, sol i papar i naposljetku (prethodno prokuhani odnosno otvoreni) pedoći, i za petnaestak minuta pedoći su spremni sljubiti se s paštom.

- Željeli smo predstaviti pedoć kao domaću kvalitetnu namirnicu sa što je moguće manje intervencija, rekao nam je Zlatko Ilić, jedan od članova kuharske ekipe obitelji Hrast.

Zanimanje posjetitelja za kušanje pedoća bilo je veliko pa je ove godine možda i srušen lanjski rekord od 800 kila pojedenih školjaka, podugački red održao se kroz nekoliko sati, a u ponudi su uz dagnje bila i druga morska jela: kapesante, škampi, sardele, girice, brancini i lignje.

U zabavnom dijelu programa prve večeri nastupili su sastav Bukaleta te Mladen Grdović, a druge večeri Teddy Lions i klapa Rišpet.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam