PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Le Vigneron Grec


Šarmantna sommelierka Evi Papanagiotu maestralno nas je provela kroz jedan dio grčke vinske scene. Restoran Bakaliko u Grazu poslužuje grčka vina s naglaskom na odležana i orange vina. Kako nam je objasnio ljubazni konobar rodom iz Tuzle, od hrane serviraju grčke specijalitete

Često se u životu jako lijepe stvari zapravo dešavaju sasvim slučajno, jer upravo tako smo za našeg boravka u Grazu, Karin i ja uspjeli naći Bakaliko. Ovaj simpatični restoran nalazi se u blizini hotela gdje smo bili smješteni i već nam je izvana bio privlačan, a svaku smo večer prolazili pored njega. Jednu večer odlučili smo se posjetiti Bakaliko te se odmah na ulasku uvjerili da je vrlo ukusno i decentno uređen i jako dobro popunjen. Kad smo sjeli i pogledali kartu, shvatili smo da smo zapravo u restoranu koji poslužuje grčka vina s naglaskom na odležana i orange vina.

Južna grčka regija

Primila nas je šarmantna sommelierka Evi Papanagiotu s kojom smo vrlo brzo kliknuli, a ona nas je maestralno provela kroz jedan dio grčke vinske scene. Kako nam je objasnio ljubazni konobar rodom iz Tuzle, od hrane serviraju grčke specijalitete, a mi smo se na njegovu preporuku odlučili za mezu da nam bude lakše degustirati vino. Grčka vina su zapravo u Hrvatskoj prava rijetkost, osobno nešto malo susretnem njihove malvazije na kušanju u Vinistrinom programu svijet malvazije, a nedavno sam s Vama, dragi čitatelji, podijelio moje viđenje jedne grčke monemvasie. Stoga smo na rastanku zamolili ljupku Evi da nam preporuči neko dobro vino. Njezin je odabir bio "Le Vigneron Grec Blanc" iz berbe 2016., kojeg proizvodi mala obiteljska vinarija „Papargyriou Winery“.

foto

Vinarija je smještena kraj sela Lalioti, u blizini mjesta Corinthia na Peloponezu, dakle u južnoj grčkoj vinskoj regiji, udaljenoj oko 120 kilometara zapadno od glavnoga grada Atene. Vinariju je utemeljio Aristidis Papargyriou, koji je završio Poljoprivredni fakultet u Ateni te je zasadio prve vinograde još 1978. godine. No od početka uzor nije tražio u tada prosječnim grčkim vinima, već je uzore tražio u alzaškim i njemačkim rizlinzima, kao i vinima iz Piemonta i Bordeauxa. Od sortimenta se odlučio za assyrtiko, sauvignon blanc, cabernet sauvignon i agiorgitiko te moshoudi tip muškata porijeklom iz Patrasa. U posao su se kasnije uključili sin Jannis i kći Elpida koji su nakon završetka studija vinogradarstva u Ateni otišli i na postdiplomski studij u Njemačku.

Nažalost, u nesretnom požaru u ljeto 2000. godine stradao je dio vinograda na starim položajima te su potom zasađeni novi na mikrolokaciji Sofiana na nadmorskoj visini od 900 metara gdje danas imaju zasađena četiri hektara vinograda. Danas vinarija proizvodi oko 45.000 butelja godišnje, prisutni su i na tržištu zapadne Europe i SAD-a.

Karakteristike

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova vina "Le Vigneron Grec Blanc“ iz berbe 2016. koji se sastoji od sorte grožđa assyrtiko, s pet posto smoshoudi muškata. Nakon berbe grožđa i prerade slijedi maceracija od deset dana, potom odležavanje od pet mjeseci u 500-litarskim hrastovim bačvama, a nakon toga duže odležavanje u boci pred puštanje na tržište. Vino krasi lijepa bakreno-karamelasta boja, bistro je i gusto, pred kušanje ostavio sam ga pola sata u čaši da se nadiše. Na prvo mirisanje javlja se voćna nota suhih marelica, potom malo kestenova meda te ušećerene narančine korice. Na drugo mirisanje javlja se nota kompota od kruške, malo suhih badema te mala oksidirana nota i na kraju pečena dunja s cimetom, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane krasi ga djelomična svježina, tanini su fini i mekani, a vino je ukusno te ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženog okusa, intenzivnost mu je izražena i okus je poprilično trajan te se na aftertasteu javlja nota pečene dinje. Vino je harmonično i u jako dobroj formi, u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem tri, četiri godine. Enogastronomski preporučujem ga uz file grdobine u umaku od bijeloga vina i kapara uz povrće à la julienne.

Ime vina: Le Vigneron Grec Blanc

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Papargyriou Winery

Lokacija: Corinthia/Grčka

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Gastro preporuka: File grdobine u umaku od bijelog vina i kapara

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Vinum Viognier glass

Cijena (mpc): 18 € (www.mycava.gr)


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini