PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Cape Vintage


Vino spada u fortificirana vina ili Porto stil. Dobiven je od portugalskih sorti grožđa. Čine ga 51 posto tinto barocco, 22 posto souzao, 19 posto tinto amarello i 8 posto touriga nacional. Nakon fermentacije vino je ojačano na približno 17,0 Vol. % sa zrelim alkoholnim pićima

U novijoj povijesti Južne Afrike, prvo stalno naselje Europljana osnovali su 1652. godine Nizozemci kao opskrbnu stanicu za brodove koji su išli u Indiju. Nizozemski kolonizatori s vremenom su dobili naziv Buri, a većinom su bili stočari i poljoprivrednici. Poslani su na afrički jug kako bi mogli osigurati namirnice za opskrbu brodova na dugačkom putovanju. Prvo veće naselje ili koloniju osnovali su na Rtu Dobre nade kod današnjeg Kaapstada ili Capetowna, a domorodačko stanovništvo potiskivali su prema unutrašnjosti. Upravo su Buri prvi počeli uzgajati vinovu lozu, koju je zasadio Jan van Riebeeck na posjedu Groot Constantia.

Vinarstvo i vinogradarstvo se kroz povijest Južne Afrike dosta dobro razvijalo, ali je često bilo ovisno o političko-osvajačkim previranjima. Prvi veći problemi su nastali za vrijeme Burskih ratova od 1880. do 1902. godine u kojima su se sukobljavali Buri i vojska Britanskog carstva. Kasniji problemi vezani su uz nesretni Apartheid, sustav rasne segregacije koji je trajao od 1948. do 1994. godine, zbog čega je Južnoafrička Republika bila pod međunarodnim sankcijama pa se vina nisu smjela izvoziti.

foto

Danas JAR zauzima visoko osmo mjesto na svijetu po proizvodnji vina, južnoafrička vina izvoze se diljem svijeta, a posebno su prisutna u zemljama Commonwealtha. Paarl je jedna od najpoznatijih vinorodnih područja Južne Afrike, nalazi se oko 60 kilometara udaljen od Cape Towna. U Paarlu su dominantne sorte grožđa: cabernet sauvignon, shiraz, pinotage, chenin blanc i chardonnay. No, raznolikost zemljišta u Paarlu daje priliku vinarima za eksperimentiranje s mnogo različitih sorti grožđa. U jugozapadnom predgrađu Paarla smještena je vinarija Landskroon, koja je jedna od najznačajnijih u ovome kraju.

Vinarija Landskroon je u obiteljskom vlasništvu obitelji de Villiers već pet generacija. Novija povijest započinje s braćom Paulom i Hugom de Villiersom 1964. godine, kada su okrupnili posjed i započeli proizvodnju vina. Podrum je potom obnovljen 2000. godine kad je uvedena moderna oprema. Ova vinarija na tržištu je prisutna s 15 etiketa vina, a ja sam nedavno na kušanje dobio Cape Vintage iz berbe 2013. godine.

S Vama bih podijelio moje viđenje tog vina koje spada u fortificirana vina ili Porto stil. Dobiven je od portugalskih sorti grožđa, čine ga: 51 posto tinto barocco, 22 posto souzao, 19 posto tinto amarello i 8 posto touriga nacional. Nakon berbe i prerade vino je ostavljeno na fermentaciju u otvorenim fermentacijskim spremnicima. Potom je vino ojačano na približno 17,0 Vol. % sa zrelim alkoholnim pićima. Vino je tako odležavalo još dva tjedna i zatim stavljeno na dozrijevanje u male rabljene barrique bačvice, na razdoblje od 34 mjeseca, a u boce se punilo u kolovozu 2017. godine. Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto, na nosu se otvara dosta brzo, a miris mu je fin, elegantan i ugodan. Na prvo mirisanje dominira nota suhog voća, prevladava suha šljiva, potom suhe grožđice pa nota cimeta i sladića te čokolade. Na drugo mirisanje javlja se nota lista suhog duhana te vanilije dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je slatko, toplo i mekano čak bih rekao baršunasto, a s druge strane ima solidnu svježinu, mekane i sitne tanine, ukusno je i krasi ga puno tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa dosta dugo traje. Na aftertasteu se javlja nota vanilije i svježe trešnje. Vino je harmonično, vrlo ugodno za pijenje i u jako dobroj formi, a enogastronomski izvrsno paše uz odležane sireve ili pak samo dobru cigaru kao digestiv na kraju večere.

Ime vina: Cape Vintage

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Landskroon Wines

Lokacija: Paarl/Južna Afrika

Temperatura serviranja: 16-18 °C

Gastro preporuka: Plata sireva Latus.

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Riedel Vinum Port glass

Cijena (mpc): 150,00 kn ( www.sabrandyonline.co.uk)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater