OD 14. RUJNA DO 17. STUDENOG

DANI ZIGANTE TARTUFA: Maratonski jesenji sajam najskuplje podzemne gljive na svijetu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Sajam tartufa otvara se u subotu u 12 sati. Najavljen je dolazak izaslanice predsjednika Vlade, ministrice poljoprivrede Marije Vučković

U znaku obilježavanja dvadesete obljetnice pronalaska najvećeg bijelog tartufa na svijetu, Guinnessovog rekordera teškog 1,31 kilograma, kojim Giancarlo Zigante drži svjetski rekord u ovoj kategoriji, proteći će ovogodišnje izdanje "Dana Zigante tartufa" u Livadama. Jedinstvena sajamska manifestacija pravi je jesenji maratonac, održat će se od 14. rujna do 17. studenog, protegnuti na deset vikenda i u malo mjesto tartufara u srcu Motovunske šume privući brojne domaće i strane goste.

Voditeljica Nives Celzijus

Giancarlo Zigante najavio je dobru tartufarsku sezonu, no kaže da se, iako je sezona bijelog tartufa službeno započela 1. rujna, njena prava slika može očekivati tek početkom listopada.

Sajam se svečano otvara u subotu u 12 sati. Najavljen je dolazak izaslanice predsjednika Vlade, ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Ceremoniju otvaranja vodit će pjevačica i spisateljica Nives Celzijus, operni pjevač Ronald Braus i Zdenka Gudelj.

"Dani Zigante tartufa" u Livadama kojem pripisuju i epitet najdužeg sajma tartufa na svijetu, pridonose projektu Hrvatska puna života čime nastoji produžiti turistička sezona, ali i doprinijeti raznolikosti turističke ponude i pozicioniranju Hrvatske kao lifestyle destinacije s izuzetnom gastronomskom ponudom, pogotovo u Istri.

Predsjednik uprave tvrtke Zigante tartufi Adriano Zigante izrazio je zadovoljstvo kontinuitetom sajma, na kojem se očekuje više od 35.000 posjetitelja iz cijeloga svijeta. Najskuplja podzemna gljiva na svijetu koja se doslovce mjeri na grame poput zlata i dalje je pravi magnet, brojni domaći i inozemni gosti iz Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije pa čak i dalekog Japana, Kine i Amerike, stalni su posjetitelji ovog jedinstvenog sajma.

Bogata eno-gastro ponuda

Na sajmu će, najavila je Antonella Zigante, sudjelovati više od 50 izlagača autohtonih proizvoda, brojni vinari, maslinari, proizvođači pršuta, sira, meda te ostalih istarskih proizvoda, kao i gostujući izlagači iz ostalih hrvatskih regija. U sajamskom šatoru i šatorima ispred njega, na preko 1.000 četvornih metara natkrivene površine, bit će smještena bogata eno-gastro ponuda.

Upravo je ova manifestacija proslavila Livade kao svjetski centar istarskoga bijelog tartufa te ga pretvorila u jedinstveno trgovište, jedino takve vrste u Hrvatskoj. Sajam i izložba tartufa idealna su prilika za upoznavanje i degustaciju tartufa i njegovu prezentaciju.

Sadržajan program "Dana Zigante tartufa" obuhvaća sajam tartufa, pokazni lov na tartufe Stazom tartufa u Motovunskoj šumi, promociju i prodaju autohtonih istarskih proizvoda, ponudu domaćih i stranih OPG-ova kao i renomiranih brendova, kulinarski show te razne degustacije na kojima gosti mogu kušati specijalitete na bazi tartufa. Cilj manifestacije je doživjeti gastro Istru u malom. Svake se godine ovdje odabire najveći i najljepši tartuf koji je na javnoj dražbi moguće i kupiti.

Sajamski šator u rujnu i listopadu, subotom će biti otvoren od 10 do 20 sati, a nedjeljom od 10 do 19 sati. U studenom radno vrijeme sajma subotom je od 10 do 19 sati, a nedjeljom od 10 do 18 sati.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater