NAJNOVIJEJUBILARNO DVADESETO IZDANJE

DANI OTVORENIH VRATA VINSKIH PODRUMA ISTRE: Druženje, kušanje i otkrivanje novih vina

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Otvorenje ovogodišnjeg Wine daya u vinariji Tomaz u Motovunu (Davor ŠIŠOVIĆ)

U jubilarnom dvadesetom Danu otvorenih vinskih podruma u Istri svoja su vrata posjetiteljima otvorila 64 vinarije širom Istre. Svečano otvorenje manifestacije upriličeno je u vinariji Tomaz u Motovunu, koja se posljednjih mjeseci ovjenčala mnogim prestižnim vinskim nagradama u zemlji i svijetu.

 

Za svoj teran Barbarosa iz 2016. Klaudio Tomaz dobio je veliku zlatnu medalju i šampionski naslov za najbolji teran na ovogodišnjoj Vinistri, isto je vino bilo i šampion ovogodišnje Izložbe vina u Gračišću, zlatne medalje dobili su i u Gračišću i na Vinistri još teran Barbarosa iz 2018., svježa malvazija Avangarde 2018. bila je zlatna na Vinistri a odležana malvazija Sesto senso zlatna u Gračišću, na međunarodnom festivalu malvazija u Portorožu zlatne su medalje osvojile malvazija Avangarde 2018. i Sesto senso 2016., a prema friškim vijestima iz Londona vinarija Tomaz se može pohvaliti još i priznanjima na ocjenjivanju Decanter World Wine Awards: srebrom za teran Barbarosa 2016. te broncom za malvaziju Avangarde iz 2018. godine.

"Kušajte, veselite se, družite se i otkrivajte nova vina", poručio je posjetiteljima istarskog Wine daya Klaudio Tomaz. Predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti podsjetio je da je najsvježije veliko priznanje istarskim vinima stiglo iz godišnjeg ocjenjivanja londonskog Decantera, na kojemu su šest od sedam hrvatskih zlatnih medalja osvojila istarska vina: Marko Fakin za malvaziju 2018., Ranko Anđelini za malvaziju 2015., Marino Rossi za malvaziju 2018., Ivan Damjanić za Clemente blanc 2016., Moreno Coronica za Gran teran 2015. te Vina Laguna za malvaziju Vižinada Riserva iz 2016. godine.

Direktor Turističke zajednice Istarsle županije Denis Ivošević podsjetio je da su Wine day utemeljili vinari iz Toscane 1996. godine, naredne godine se ova manifestacija proširila na cijelu Italiju, dogodine i na druge zemlje, a od 1999. održava se i u Istri.

"U taj prvi Wine day u Istri bilo je uključeno samo 11 vinarija, a toga dana zabilježili smo 850 posjetitelja i 800 prodanih boca vina. Posljednjih godina, otkad je broj posjetitelja prešao 22.000, prestali smo ih brojati. Pojedine vinarije na taj dan prime i po tisuću do dvije tisuće posjetitelja, pa ćemo sljedeće godine poraditi na novom konceptu koji bi ponovno uključio afirmirane istarske vinare koji u Wine dayu nažalost ne sudjeluju, i kojim bismo olakšali da posjetitelji imaju bolji tretman i da vinari mnogu bolje upravljati tom masom gostiju", rekao je Denis Ivošević.

U nastavku dana brojni posjetitelji obilazili su vinarije širom Istre, većina svojim osobnim automobilima, no mogli su se vidjeti i unajmljeni mini-busevi kojima su ljubitelji vina bezbrižnije mogli obilaziti vinarije i kušati recentne uspjehe istarskih vinara. U nekoliko vinarija koje smo obišli tijekom dana domaćini su nam rekli kako su im većina posjetitelja bili domaći gosti, no obilazili su ih i turisti, ponajviše iz Njemačke, Austrije i Slovenije, no bilo je i gostiju iz egzotičnijih zemalja, primjerice iz Indije.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam