PAŠKA INSTITUCIJA - VINARIJA BORISA ŠULJIĆA

Cuvée Boškinac, Boškinić i Potribica


Vinogradi Boškinac su u svibnju stradali od bure s posolicom. Ostalo je jako malo grožđa. Ipak pobrali su svo preostalo grožđe i odlučili napraviti vino pod imenom Potribica. Napravljeno je ukupno oko 1.500 butelja koje se prodaja po 75 kuna, a sav prihod donira se u humanitarne svrhe za udrugu RokOtok

 

Nedavno sam nakon dugi niz godina posjetio otok Pag, a razlog mojeg posjeta nije bilo Zrče, već obiteljska boutique vinarija i hotel Boškinac. Poveznica između Zrča i vinarstva i vinogradarstva na Pagu je Boris Šuljić, vizionar kojem je razvoj Paga na prvome mjestu. Boris je pravi lokal patriota jer već je davno mogao napustiti Pag i nastaniti se bilo gdje u svijetu i biti uspješan u svome poslu. Ali nije otišao jer je imao viziju kako svoj kraj unaprijediti i dignuti na višu razinu. Treba napomenuti da je obitelj Šuljić prva pokrenula mali bar na plaži Zrče, danas već legendarni Calypso, a sve što se je dalje događalo je povijest.

Vinarija s hotelom

Ideja o vinariji sa hotelom počela se rađati 2000. godine, a odluka je pala da se gradi na šikarom obrasloj parceli kamo su zalazile samo ovce i šparugari. Tako je 2003. godine otvoren Boškinac, a te zanimljive detalje ispričala mi je Mirela Šuljić, žena koja drži tri kantuna i životna je pratilja Borisova. Danas je to jedan od najprestižnijih Hrvatskih wine - hotela sa prekrasnih 11 soba, izvrsnim fine dining restoranom i tradicionalnom konobom i kušaonom. Boškinac danas obrađuje ukupno osam hektara vinograda, od čega četiri hektara u Novljanskom polju, a četiri hektara u Posedarju. Dominatne sorte grožđa su merlot i cabernet sauvignon te od bijelih autohtona sorta gegić.

Danas bih podijelio sa Vama moje viđenje njihovog najpoznatijeg vina cuvée Boškinac iz berbe 2015. Prva komercijalna berba koja je izašla je na tržište bila je sad već davne 2006, mada je postojala i manja probna serija iz 2004. Cuvée Boškinac na tržište pod ovim imenom izlazi samo u najboljim berbama, neke se berbe preskaču a kad je grožđe bar donekle dobro onda na tržište izlazi mlađi brat Boškinčić kao druga linija Boškinca. Trenutno je na tržištu aktualna berba 2015., a 2016. je već napunjena te prolazi svoje školovanje u boci. Kad uđete u podrum vinarije impresivan je pogled na niz barrique bačvica u kojima svoj red čekaju jako dobre berbe 2017 te 2018. Posebna je priča berba 2019., naime vinogradi Boškinac su u svibnju stradali od bure s posolicom, te je ostalo jako malo grožđa. Na nagovor kolege Rudolfa Štefana vlasnika Šibenskog restorana Pellegrini , Boris je odlučio napraviti jedan zanimljiv pokus. Naime, pobrao je svo grožđe što je ostalo te odlučio napraviti jedno vino pod imenom Potribica. Na kraju to je mješavina caberneta sauvignona, merlota, chardonnaya, sauvignona bijeloga, maraštine i gegića. Napravljeno je ukupno oko 1.500 butelja te se butelja prodaja po 75 kuna, a sav prihod donira se u humanitarne svrhe za udrugu „RokOtok“.

Cuvée Boškinac 2015. je sastavljen od 55 posto cabernet sauvignona te 45 posto merlota. Nakon ručne berbe koja se odvija u razmaku od 10 dana odrađuje se zasebna vinifikacija. Nakon berbe odradi se maceracija od 20 dana a potom vina zasebno odležavaju 24 mjeseca u 50 posto novih i 50 posto rabljenih barrique bačvica i potom kupažiraju u inoxu te na kraju još šest mjeseci provedu u boci.

Karakteristike

Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto, pred kušanje vino je bilo dekantirano te se u čaši polako otvaralo i otkrivalo svoje čari. Na prvo mirisanje dominiraju note crnoga ribiza te borovnice, potom polako dolazi nota dima i maslaca te vanilije. U slijedećem naletu javlja se nota čokolade koju prati mala nota samonikla bilja poput ružmarina i salvije a na kraju se javlja i zemljana nota te nota duhana, dakle mogu zaključiti da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, toplo i mekano a sa druge strane krasi ga dobra svježina, tanini su fini i imaju sitnu granulaciju mada još nisu dostigli baršunastu notu kao recimo berba 2012 koju sam nedavno kušao. Vino je ukusno, krasi ga puno tijelo, ravnoteža mu je jako dobra, intenzivnost okusa mu je izražena a trajnost okusa je jako dobra. Vino je harmonično na after tasteu javlja mu se nota borovnica, a eno gastronomski izvrsno se sljubljuje uz jela od paške janjetine, a kod Boškinca kušali smo ga uz roladu od mliječne paške janjetine.

 

 

Ime vina: Cuvée Boškinac

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: vinarija Boškinac

Lokacija: Novalja / Otok Pag

Temperatura serviranja: 16-18 °C

Gastro preporuka: Rolada od mliječne Paške janjetine.

Ocjena: 9,4 / 10

Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass

Cijena (mpc): 350 kn (Cicibela Rovinj)

a

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama