VINO KONTRA IZ VINARIJE ŠČUREK S GORIŠKIH BRDA

Chardonnay kontra rebule


Kontra je vino dobiveno od jednakog omjera sorti pa je tako i nastalo ime. Chardonnay i rebula su postavljeni jedan kontra drugome ili pola-pola, kako mi je to davno objasnio vinar Stojan Ščurek

 

Stara poslovica kaže da je bolje imati dobrog susjeda nego brata na kraju sela. Ta se poslovica može primijeniti u svakodnevnome životu, ali i na istarsku vinsku priču. Istarski vinari su te dobre susjede imali u vinarima iz Goriških brda kod kojih su uvijek bili dobrodošli i uvijek mogli nešto novo vidjeti i probati. Nakon završetka Drugog svjetskog rata u Goriškim brdima je povučena nova granica između istoka i zapada te su velikom dijelu slovenskih vinara vinogradi ostali u Italiji. Na taj način Slovenci su bili u stalnom kontaktu s Friulanima i od njih učili nove stvari u vinarstvu i vinogradarstvu.

Sredinom devedesetih godina, kad počinje moja sommelierska karijera, vina iz Goriških brda dominirala su u većini istarskih restorana više kategorije. Iz tog vremena, jedan od najdražih vinara iz Goriških brda ostao mi je Stojan Ščurek, živopisan lik koji je prvenstveno veliki čovjek. Vrata njegovog podruma su uvijek otvorena znatiželjnicima i zaljubljenicima u vino te je i on sam vrlo čest gost u našim krajevima. U zadnjih četrdeset godina podigao je skromnu obiteljsku vinariju do respektabilne razine jedne od najboljih slovenskih obiteljskih vinarija i danas polako posao prenosi na petoricu sinova tako da nema straha za budućnost vinarije.

Vina Ščurek pojavila su se na hrvatskom tržištu krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća kada ih je poduzetni zagrebački trgovac Vlado Borošić počeo plasirati po restoranima. Dominantna su bila njihova svježa bijela vina poput sivog i bijelog pinota, chardonnaya, rumene rebule koja su se izvrsno sljubljivala s hranom. Sredinom devedesetih pojavila su se i prva Ščurekova macerirana i odležana bijela vina poput Stare brajde i Dugo koja su bila veliko otkriće i sommelierima i gostima. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje neobičnog vina iz Ščurekove ponude, a to je Kontra, koja se pojavila prvi put pred petnaestak godina. Ovo vino se možda nekim vinoljupcima neće svidjeti jer je drukčije od većine vina na tržištu. No, Kontra mnoge od nas vraća u djetinjstvo, jer smo odrasli na sličnim vinima koja su se radila po istarskim obiteljima. Kontra je vino dobiveno od jednakog omjera sorti pa je tako i nastalo ime. Chardonnay i rebula su postavljeni jedan kontra drugome ili pola-pola, kako mi je to davno objasnio vinar Ščurek. Poslije ručne berbe i prerade vino se stavlja na maceraciju od deset mjeseci koja se odvija u velikim 300- litarskim rabljenim hrastovim bačvama. Nakon toga vino se stavlja u boce bez filtriranja i bez ostalih dodataka te u njima odležava sljedećih deset mjeseci. U bocama ostaje i taloga, što je uredno naznačeno na boci, da ne bi bilo iznenađenja. Vino krasi veoma zanimljiva slamnato žuta boja sa zlatnim nijansama i rubovima, a pošto je nefiltrirano, mutno je i gusto. Kontra se polako otvara u čaši te joj treba barem desetak minuta jer su na početku mirisi dosta zatomljeni. Na prvi nos javlja se nota mošta, kvasca i mekinja, a potom dolazi nota suhe livadne trave i suhe paprati, a prati je i nota kompota od dunje, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata do bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, dok ga s druge strane krasi jako dobra svježina, tanini su prisutni i veoma mekani, a vino ima i jako dobru mineralnost te srednje tijelo. U dobroj je ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost u ustima jako dobra i kakvoća jako fina. Vino je harmonično, a na aftertasteu javlja se ponovno nota kompota od dunja i krasi ga i jako dugačak završetak. Vino je u izvrsnoj formi, još uvijek je u uzlaznoj putanji te ne treba žuriti s trošenjem. U dobrim uvjetima čuvanja može poživjeti i do deset godina. Enogastronomski ovakva vina izvrsno idu s toplim predjelima poput tagliatella s bijelim tartufima ili rižota s kvarnerskim škampima, ali s obzirom na to da je vrijeme tartufa, prednost bih dao toj deliciji.

Poslije ručne berbe i prerade vino se stavlja na maceraciju od deset mjeseci u 300-litarske rabljene hrastove bačve. Nakon toga u bocama odležava sljedećih deset mjeseci

 

Ime vina: Kontra

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: vina Ščurek

Lokacija: Medana /Goriška brda / Slovenija

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Gastro preporuka: Tagliatelle s bijelim tartufima.

Ocjena: 9,2 / 10

Čaša: Performance Chardonnay Riedel glass.

Cijena (mpc): 150 kn ( Cicibela Rovinj )

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter