AZRRI

"BILDANJE" ISTARSKE GASTRONOMIJE / SKOKO: Istra ima potencijal, ali svijet to tek treba saznati

Bila je to još jedna radionica za novinare na kojoj su predstavljeni istarski proizvodi koji su zaštićeni, ili će tek biti zaštićeni, a Skoko je od njih (i ostalih sastojaka) radio sjajna jela

| Autor: Ružica KORACA


Istarsko govedo, med, ovčji sir, kobasica, panceta i ombolo neki su od istarskih autohtonih proizvoda koji su zaštićeni na razini Hrvatske ili Europske unije, ili su u procesu takve zaštite, a prezentirani su novinarima u edukacijskom gastro centru na Gortanovom brijegu, kojeg vodi Agencija za ruralni razvoj Istarske županije (AZRRI). Da bi ti proizvodi bili još primamljiviji, AZRRI je pozvao poznatog kuhara Davida Skoku, koji je od njih radio sjajna jela, a usput i educirao novinare kako da ih koriste u svakodnevnoj kuhinji.

Povijest tek pišemo

Ta jela su, očekivano, oduševila nepca prisutnih, jer ipak je Skoko jedno od vodećih hrvatskih gastronomskih imena, posebno od minule nedjelje kada je na National Geographicu prikazana epizoda u kojoj ga je, u svojem gastro showu, predstavio čuveni kuhar Gordon Ramsay.

Pljukanci s pršutom, pomidorom i kaduljom

Na meniju su se našli carpaccio od boškarina s vrganjima, rukolom, ovčjim sirom, kremom od skute i hrena, pljukanci s pršutom, pomidorima i kaduljom, šugo od kobasice s kremastom palentom te desert od smokve u muškatu sa skutom i medom. Tijekom pripreme David Skoko se potrudio podijeliti važnost korištenja domaćih proizvoda, ali i promocije istarske gastronomije.

- Prepoznatljivost imamo, ali nedostaje sve ostalo. Istra je prekrasna zemlja koja ima potencijal, ali svijet to treba spoznati. Imamo šansu ući u svijet kulinarstva na velika vrata jer imamo svjetski neistraženu kuhinju koju možemo prezentirati od dna, a to znači od kvalitetnog domaćeg proizvoda. Na kvalitetnu domaću namirnicu se moramo osloniti. Mi tek sada pišemo našu gastronomiju, kada nas svijet počinje doživljavati kao gastronomsku destinaciju. Super je da imamo proizvode koje možemo zaštititi. Jela koja smo napravili su naša, ali malo drugačija, istaknuo je Skoko.

Traje, ali vrijedi

Da zaštita nekog proizvoda i turizam djeluju u sinergiji, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković.

- Gastronomija je vrlo značajna grana i tu težimo izvrsnosti jer naši gosti od nas to sve više očekuju. A da bi bili izvrsni, trebamo lokalne proizvode i lokalne proizvođače, te naravno, zaštićene proizvode. Moramo znati što imamo kako bi to prenijeli svojim gostima, te se županija upravo za to zalaže. To je održivi turizam, istaknula je Prodan Mraković.

- Trenutno nismo toliko veliki, ali imamo veliku želju probiti se na tržište na kojemu svakako ima mjesta za sve, istaknuo je Edmundo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva, dodavši da su oni medijatori u promociji.

Šugo od kobasice s kremastom palentom

- Sve AZRRI-jeve radionice su u cilju dodatne valorizacije lokalnih proizvoda i njihove maksimalne gastronomske iskoristivosti. Cilj je također educirati kuhare koji će biti potaknuti na korištenje proizvoda. Koristi od toga imamo svi. Od proizvođača do konzumenata, kazao je Šuran.

Direktor AZRRIJA Igor Merlić pojasnio je da registracije proizvoda znaju trajati i godinama, ali da je sve vrijedno truda jer se jednom kad je zaštita dovršena podiže vrijednost proizvoda.

- Promocija je najveća vrijednost te na tome treba kontinuirano raditi, istaknuo je Merlić.

Carpaccio od boškarina s vrganjima, rukolom, ovčjim sirom, kremom od skute i hrena

Važnost te iste promocije i usmene predaje potvrdio je i poznati istarski pršutar Paolo Jelenić.

- Mi kao proizvođači zaštićenih proizvoda dobivamo dodanu vrijednost, posebice ako su korišteni kod kuhanja. Proces traje jer povjerenje treba steći, treba se etablirati na tržištu. Mi radimo 21 godinu. Kvaliteta i ustrajnost svakako su prepoznate nakon toliko godina, istaknuo je Jelenić, čiji su proizvodi korišteni tijekom gastronomske prezentacije.

Desert od smokve u muškatu sa skutom i medom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter