gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Povrtni minestrone "alla Korzo"

| Autor: The Outlaw Chef


Taman završavamo nekakve drvene podizače plehova na buffet stolu, za pansionski doručak ovdje u Neptunu na jednom od najlipših otoka na Mediteranu, Velome Brijunu. Tu je Marko, stojimo obojica u glavnoj kuhinji hotela, i dok žvačemo toast od tikvice i dimljenog sira s malo dimljene paprike i cvijeta morske soli, razglabamo o nacrtima za stvari na stolu, o vespama, o raznim tipovima jela.

"Jedna od najboljih mi je krem juha od pastrmke koju sam jeo na Ohridskome jezeru", kaže on meni… hm… pomislim u sebi: riblja krem juha… to svakako može biti vrlo moćan koncept… Marko je Capo di tutti capi od majstora, koji su opet capi i meštri od svojega alata te svojim bogatim iskustvom i vještinom u rukama popravljaju i izrađuju razne predmete koji nam olakšavaju svakodnevno gourmet poslovanje, također i zahvaljujući vještini našeg stolara Bafa…

Tnx, amico, kažem ja njemu… dao si mi super ideju za recept, za koju uru kad dođem na kopno doma na Verudu Porat izradit ću nekakvu riblju krem juhu… po putu ću smisliti detalje… pozdravljam se sa svojim kolegom Markom, odrađujem još par sitnica po hotelskoj kužini, odlazim pod leden tuš, pa pravo na brod što vozi prema Fažani… plovim morem pa zatim plovim kopnom u moru turista probijam se prema svom "oldschool alfaromeu" upadam, palim klimu i namještam ju na "ledeno doba", istovremeno otvaram sve prozore u autu… palim muziku, a Iggy Pop uzvikuje: "Home Boy! Home Boy!" Vroammm! Stižem kući… Uzimam domaći mladi vidulinski krumpir, luk ljutiku, uzimam i borovnice… i onda pogled mi zapinje na drugu policu s lijeva u frižideru, tamo se nalazi ona, prekrasna plava gorgonzola, bez razmišljanja s osmjehom na licu i uzbuđenjem u srcu ju uzimam i stavljam na orahovu dasku za rezanje … uzimam zatim i oradelu ugodno smještenu u inox posudu mojeg frižidera ulovljenu tu u blizini podno otočića Fraškerić odmah ispod Verude… i dok ju gledam u njene tamne i tužne okice govorim joj telepatski… "Sorry babe, ali danas ništa od tebe", i vraćam ju opet nazad u frižider. Pa kao da baš moram napraviti gustu riblju juhu… ja sam slobodni mislilac , pogonjen strastima koji žive u mojim mislima odlučio sam se za gusti minestrone a kao izvor bjelančevina koristit ću ovu prekrasnu fetu plave gorgonzole koju ću na samome kraju ubaciti u pjat… radit ću fuzijski izdvojeno na tri tave kako bih sačuvao i izdvojio okuse određenih namirnica u minestrone pa onda pred sam početak konzumacije dijelove okusa oprezno spojiti u tanjuru… dakle… 3,2,1… započnimo i ovu priču…

Povrtni minestrone "alla Korzo"Povrtni minestrone "alla Korzo"

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg domaćeg mladog krumpira (ili ako njega nemate može i bilo koji drugi)
  • 35 dkg cherry pomidora
  • 7 listova svježe mente
  • 16 dkg svježe borovnice
  • 4 jušne žlice maslinovog ulja
  • 12 dkg luka ljutike
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • 15 dkg gorgonzole

 

Priprema:

Narežite mladi krumpir zajedno sa koricom (nemojte ga guliti) na kockice veličine graška. Cherry pomidore razrežite na polovice. Tri glavice luka ljutike razrežite na polovice. Po jednu polovicu od svake ostavite cijelu dok druge polovice narežite na tanke trakice.

U poludubokoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju dodajte nasjeckani krumpir, cherry pomidore na polovice, luk ljutiku narezanu na trakice i prstohvat cvijeta morske soli.

Prvo pržite oko 5 do 7 minuta na jakoj vatri i maslinovom ulju uz povremeno lagano miješanje. Dodajte zatim 0,5 l vode i kad voda zakipi lagano ali konstantno miješajte a vatru pojačajte na maksimum. Nakon nekih 7 minuta maknite tavu sa izvora topline.

Istovremeno na manjoj plitkoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju stavite pržiti bobice borovnice, 7 listova mente i trećinu čajne žličice cvijeta morske soli. Nakon nekih 5 minuta maknite tavu s izvora topline. Istovremeno kao i ove dvije tave stavite u najmanju tavu pržiti polovice luka ljutika. Pržite cca 2 do 3 minute sa svake strane pa maknite tavu s izvora topline.

Krumpir , pomidore i ljutiku smo pekli pa kuhali posebno, borovnicu i mentu na drugoj tavi dok smo luk ljutiku pržili na trećoj. Na ovaj smo način sačuvali izdvojene okuse spomenutih namirnica koje ćemo sada sljubiti u našemu tanjuru na sljedeći način:

U tanjur velikom žlicom, a može i kacijolom stavimo juhu i komadiće krumpira, ljutike i cherry pomidora koje smo kuhali u tavi. Iz druge manje tave jušnom žlicom ili pincetom dodamo plodove borovnice a uz plodove borovnice sa strane u juhu stavimo i polovicu pržene ljutike. Sa strane u juhu stavimo fetu od cca 4,5 do 5 dkg sira gorgonzole a na gorgonzolu stavimo bobicu borovnice i list pržene mente koju smo pržili zajedno sa borovnicom.

Juhu možete još dodatno ukrasiti listićima mente ili nekim drugim vama dragim jestivim listićima…Dobar Vam tek dragi ljudi…uživajte u ispreplitanju blagih i srednje oštrih tonova slatkoće, blage kiselkastoće, slankastoće oplemenjenim vitaminima, mineralima i bjelančevinama koji će zajedno sa spomenutim okusima dati vašem tijelu i duhu svu potrebitu okrjepu i energiju…Vaš Outlaw

Damjan Bistričić aka The Outlaw ChefDamjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater