ENOTEKA

Istarska vina: Templara Riserva Rossi

Templara Riserva iz berbe 2017. koja je 2020. godine ponijela zlatnu medalju na Decanteru s osvojenih 95 bodova. Ovo je tek drugo izdanje ove posebne malvazije jer je prva bila iz berbe 2016. Grožđe za ovo vino dolazi iz njihovih najboljih vinograda. Većina vinograda je na crnoj zemlji, dok je manji dio na bijeloj. Ovo su stari vinogradi te je prinos po trsu manji od jednog kilograma

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Obiteljske vinarije temelj su razvoja vinarstva i vinogradarstva u vinskim regijama diljem svijeta. One su od davnina bili nositelji koji su stvarali vinsku priču i davali joj dašak tradicije koja se generacijski prenosila u obiteljima. I na ovim našim prostorima tradicija malih obiteljskih vinarija bila je prisutna od davnina. Kroz povijest je skoro svaka istrijanska fameja delala vino i pod Venecijom i pod Austro-Ugarskom i pod Italijom. Promjene su se dogodile za vrijeme socijalizma. Naime, tadašnji Zakon o vinu nije dopuštao da obiteljska gospodarstva posjeduju više od deset hektara vinograda te su vino mogli prodavati isključivo rinfuzo. Poticalo ih se da grožđe prodaju zadrugama i kombinatima što je dovodilo do masovne proizvodnje prosječnih vina, a kvaliteta je bila u drugom planu.

Razvijaju vinariju i destileriju

Tada su se zanemarivale i mnoge autohtone sorte grožđa koje nisu imale veliku i redovitu rodnost. Sadile su se internacionalne sorte grožđa koje su bolje rodile i bile pogodnije za masovnu proizvodnju. Raspadom socijalističkog društva dogodio se preokret i nove generacije nastavljaju tamo gdje su stali njihovi preci te polako revitaliziraju vinograde. Velike vinarije su se uspješno privatizirale, a ima i dosta slučajeva u kojima poduzetnici, stekavši imetak u nekom drugom poslu, osnivaju vinarije kao nadogradnju uspješnog poslovanja. Danas u Hrvatskoj imamo mnogo lijepih primjera gdje su mlade generacije veoma uspješno nastavile obiteljsku tradiciju koja je, kao što sam već rekao, započela prije više od stotinjak godina.

Istaknuo bih priču obitelji Rossi iz malog sela Bajkini pored Vižinade. Njihova obiteljska vinska priča počinje 1885. godine s Federicom Rossijem, da bi je generacije uspješno nastavljale. Novija povijest započinje s Marinom Rossijem koji uz suprugu Ines i uz pomoć oca Federica vrlo uspješno i spretno vodi ovu obiteljsku priču već tridesetak godina. No, kod Rossijevih se dogodio i iznimno pozitivan moment, da su sva tri sina ostala u obiteljskom poslu i pravilno raspodijelili obveze za nesmetan i kvalitetan razvoj obiteljskog posla. Dapače, najstariji sin Luka, srednji Marko i najmlađi Filip su poslovanje i unaprijedili te ga svake godine podižu na još višu razinu.

Rossijevi već dugi niz godina paralelno razvijaju vinariju i destileriju te su na tržištu prepoznati, osim po vinima, i po sjajnim destilatima. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje njihove odležane malvazije istarske Templara Riserva iz berbe 2017. koja je 2020. godine ponijela zlatnu medalju na Decanteru s osvojenih 95 bodova. Ovo je tek drugo izdanje ove posebne malvazije jer je prva bila iz berbe 2016. Grožđe za ovo vino dolazi iz njihovih najboljih vinograda. Većina vinograda je na crnoj zemlji, dok je manji dio na bijeloj. Ovo su stari vinogradi te je prinos po trsu manji od jednog kilograma.

Na odležavanju berbe '21. i '22.

Nakon ručne berbe i prerade slijedi kratka maceracija, a fermentacija se odrađuje u inox bačvama. Slijedi dvogodišnje odležavanje u 500-litarskim hrastovim bačvama, pa još barem šest mjeseci u boci pred puštanje na tržište. Trenutno su na odležavanju berbe 2021. i 2022. Da bi se ovo vino pokazalo u najboljem svjetlu, pred kušanje natočio sam ga u veću čašu burgundskog stila i vino se polako počelo otvarati. Vino krasi lijepa duboka zlatnožuta boja, bistro je i gusto. Na prvo mirisanje javlja se nota vanilije pa prezrelog bijelog voća i nota pečene dunje. Na drugo mirisanje javlja se nota rogača te suhih badema, suhih smokvi i suhe paprati, dakle kompleksnost mirisa je bogata.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, dok s druge strane ima solidnu svježinu, blago prisutne fine tanine te ugodnu mineralnost i srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena i trajnost okusa veoma trajna. Kakvoća okusa je fina, a na aftertasteu javlja se kombinirana nota suhih smokvi i suhih badema. Vino je u izvrsnoj formi i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem šest-sedam godina. Ovakav tip vina izvrsno paše uz velike ribe poput grdobine, pečene u pećnici s krumpirom te aromatičnim biljem.Foto

Ime vina: Malvazija Istarska Templara Riserva

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Vina Rossi

Lokacija: Bajkini / hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 12 - 14°C

Gastro preporuka: Rošpo iz pećnice s krumpirima

Ocjena: 9,5/10

Čaša: Riedel: Double Bend Red Expression No2120 Mark Thomas glass

Cijena (mpc): 60 € (www.croatiarevealed.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater