u luxemburgu

Valamarov Ivan Ergović s hrvatskom kulinarskom reprezentacijom osvojio broncu na Svjetskom kuharskom kupu

| Autor: Glas Istre
(Foto: Valamar)

(Foto: Valamar)


- Hrvatska nacionalna kulinarska reprezentacija čiji je član i Valamarov Ivan Ergović, nastupila je na Svjetskom kuharskom kupu u Luksemburgu te osvojila bronce u kategoriji „Hladni stol“, dok je u catering kategoriji broncu osvojio „Chef hr – Community catering tim Croatia“. Reprezentaciju čini čak 20 kuhara odijeljenih u tri tima, a kapetan jednog od timova bio e Ergović, slastičar i izvršni šef kuhinje hotela Valamar Marea Suites 5* u Poreču.

Na jubilarnom izdanju najvećeg kulinarskog natjecanja, koje se održava od 1972. godine u okviru sajma xpogast, okupilo se više od tisuću kuhara i slastičara sa svih strana svijeta. Aktualni prvak Hrvatske u lastičarstvu, Ivan Ergović, bio je zadužen za pripremanje deserta. Osmislio je svojevrsni čarobni vrt, s inijaturnim desertima od 12-13 grama koji su bili pravi izrazi kreativnosti i vještine, ali i strpljivosti te vrstih živaca. "Svaki djelić deserta mora izgledati jednako na svim tanjurima tako da je bitno stalno biti fokusiran i ne gubiti živce”, komentirao je Ergović, koji je svoj zanat izbrusio u kuhinji Valamar Riviere.

(Foto: Valamar)(Foto: Valamar)

Hrvati su za temu odabrali “Čarobnu šumu”, koja se provlačila kroz sva jela - finger food, hladne plate, tri različita predjela, svečani meni od pet sljedova, četiri različita deserta i četiri različita petit four.

“Naš zadatak kao nacionalne reprezentacije je dati sve od sebe na međunarodnim natjecanjima, pokazati talente koji se kriju u našoj maloj zemlji, ali i pratiti trendove, naučiti nove vještine te tako pomoći u stvaranju novih kulinarskih zvijezda”, poručio je Ergović. Predstavio je četiri vrste petit fourgdje je pokazao domišljatost pretvorivši povrće u slatke zalogaje, dok su druga četiri deserta serviranana tanjuru prikazala osobitosti različitih regija Hrvatske: Istre, Dalmacije, Slavonije i Međimurja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater