CEREMONIJA OTVARANJA

FOTO / OTVOREN 68. PULSKI FILMSKI FESTIVAL: Najveći istarski grad odjenuo je svoje filmsko ruho - publika se zaželjela filmova u Areni, prva večer je rasprodana!

Najveći je istarski grad već obukao svoje filmsko ruho. Festivalska Pula dovodi nove ljude i novu krv u grad, a ove je godine ravnateljica Gordana Restović najavila mnogobrojna gostovanja. Uoči otvaranja na prodajnom mjestu na Giardinima vlada veliki interes među posjetiteljima jer je film u rimskom amfiteatru doživljaj ne samo za ljubitelje filma, već i jedinstveno iskustvo za goste

| Autor: Lara BAGAR


Iako je današnja obilna kiša u jutarnjim satima dovodila u pitanje otvaranje festivala u Areni, već je u podne bilo jasno da će se tradicionalno otvaranje 68. Pulskog filmskog festivala dogoditi pod zvijezdama.

Kada je nekoliko sati prije otvorenja festivala u Pulu avionom stigao Pawel Pawlikowski, višestruko nagrađivani scenarist i redatelj, ovogodišnji predsjednik Ocjenjivačkog suda Hrvatskog programa, sve je bilo spremno za otvaranje tradicionalne filmske manifestacije.

Bez vatrometa

Da se publika zaželjela filmova, govori i podatak da je prva večer bila rasprodana. Tiho, odnosno bez vatrometa, u pandemijskom ozračju, himnom, koju je izvela mlada pjevačica u usponu Mia Negovetić, nakon čega je uslijedio balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, započela je ceremonija otvaranja.

Iako je bio najavljen, predsjednik Zoran Milanović nije došao u Pulu. Publici se obratio pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

- Pula je grad kulture, hrvatski Rim, grad s velikim G i to izaziva respekt u kulturi na poseban način. Ovih dana mi je jedan filmski kritičar rekao da film sažima sve umjetnosti, a to je osjećaj slobode. Film, kao i knjiga, daje osjećaj slobode maštanja, putovanja, on postavlja pitanja i daje odgovore. Ovo je svjetski, europski, regionalni festival, ali prije svega uvijek će biti pulski, zaključio je Zoričić.

Ekipa filma "Murina" (Snimio Dejan Štifanić)

Ekipa filma "Murina" (Snimio Dejan Štifanić)

Nakon uspješne projekcije u Cannesu, natjecateljski program u najljepšem kinu pod manje-više vedrim nebom otvorio je film "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović.

Ipak, s obzirom na epidemiju i skromnu produkciju u proteklih godinu dana, manje je filmova u nacionalnoj konkurenciji. Do idućeg petka bit će prikazano još pet domaćih filmova, od kojih dva imaju hrvatsku, a dva svjetsku premijeru.

Tu je i srpska akcijska drama "Južni vjetar 2: Ubrzanje", za čiju su svjetsku premijeru u ponedjeljak u 21.30 sati karte rasprodane još polovicom proteklog tjedna. Glavni glumac, srpska zvijezda Miloš Biković jučer je stigao u Pulu i zaintrigirao obožavatelje.

(Snimio Dejan Štifanić)

A najveći je istarski grad već obukao svoje filmsko ruho. Festivalska Pula dovodi nove ljude i "novu krv" u grad, a ove je godine ravnateljica Gordana Restović najavila mnogobrojna gostovanja. Uoči otvaranja na prodajnom mjestu na Giardinima vlada veliki interes među posjetiteljima jer je film u rimskom amfiteatru doživljaj ne samo za ljubitelje filma, već i jedinstveno iskustvo za goste. Cijena ulaznica za jednu večer iznosi 25 kuna, za umirovljenike je 10, za studente 15, a postoje pogodnosti i za višečlane obitelji, dok komplet ulaznica za sve večeri košta 150 kuna.

Do 1.500 gledatelja

U dogovoru sa Stožerom, na projekcijama u Areni je dozvoljeno maksimalno 1.500 gledatelja. Svi ulaze s maskama, a kada dođu do svog mjesta, mogu ih skinuti. Sva događanja su bez covid-potvrda, a posjetitelji, kao i prošle godine prilikom ulaska, na ulazu ostavljaju svoje podatke putem audio-snimke.

(Snimio Dejan Štifanić)

Na ulasku u zatvorene prostore mjeri se tjelesna temperatura. Kaštel ima maksimalni kapacitet od 120 gledatelja, Istarsko narodno kazalište 216, a kino Valli za njih 66. Na festivalu će biti prikazano ukupno 92 filma, a budući da će projekcije biti istovremeno na Kaštelu i u Areni, oni koji žele gledati sve naslove mogu to učiniti zahvaljujući reprizama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater