NAJNOVIJEBogat program od 26. do 30. kolovoza

LIBURNIA FILM FESTIVAL: Posrnula hrvatska brodogradnja kao tema

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Festival su najavile Tamara Baraba, Petra Blašković, Jelena Androić i Ivana Rubeša (Karlo ČARGONJA)

Lanjski pobjednik festivala Puljanin Elvis Lenić dolazi s filmom "Pluf!!" o osebujnoj "sportskoj" disciplini koja se 1. maja tradicionalno održava u Limskom kanalu * Na programu je i biografski dokumentarac "Tusta" Andreja Korovljeva, film o jednom od najvećih frontmena ex-Yu-punk-rock scene

Ovogodišnji, 17. Liburnia Film Festival koji će se održati na maloj Ljetnoj pozornica u Opatiji od 26. - 30. kolovoza u konkurenciji će prikazati 19 recentnih hrvatskih dokumentaraca od kojih će četiri imati svjetske premijere. Bit će to filmovi "Baka" Borne Zidarića, "Hipokritovi sinovi" Antona Mezulića, "Nihilist" Renate Lučić i "Pluf!" Elvisa Lenića. U programu je i više od deset filmova van konkurencije i u off programu što, edukacije, razgovorima o filmu te bogat glazbeni program.

Simbolična posveta

Tema je 17. izdanja festivala posrnula hrvatska brodogradnja, odnosno recentna događanja u "Uljaniku" i "3. maju". Organizatori ističu da će zbog njihove nemjerljive važnosti za hrvatsko društvo i lokalnu zajednicu, festival koji i u svom logotipu nosi znak broda, izvan konkurencije prikazati nekoliko filmova na temu brodogradnje te joj tako iskazati bar simboličku posvetu.

Najavljujući ovogodišnji program organizatori su zaključili da se promjenama tkiva hrvatskog društva u novijoj povijesti i ove godine bavio velik broj autora i autorica, pri čemu mnogi kroz portrete. Tako su u programu nagrađivani film Gorana Devića "Na vodi" (posebno priznanje na DOK Leipzigu, nagrada za najbolju kameru na Danima hrvatskog filma, posebno priznanje žirija na UnderhilllFestu) koji kroz različita lica portretira autorov rodni Sisak. Opservacijski dokumentarac "Susjedi" Tomislava Žaje također je već nagrađivan (nagrada publike na ZagrebDoxu, nagrada za najbolji dokumentarni film te nagrada za najbolju fotografiju u dokumentarnom filmu na SEEfestu, nagrada za etiku i ljudska prava na Danima hrvatskog filma) a prati štićenike Doma za psihički bolesne osobe u Osijeku čiji je ravnatelj pokrenuo proces zatvaranja doma i uključivanja njegovih stanara u zajednicu.

"Da je meni ono što mi nije" redateljice Višnje Skorin, koji će na LFF-u imati hrvatsku premijeru, portretira 50 godišnju Sandru Jurak - nekadašnju estradnu radnicu, pa zaposlenicu HTV-a, pa čistačicu i skrbnicu za starije osobe… koja se odlučuje vratiti glazbi i to težim putem – kroz reality show. Na programu je i biografski dokumentarac "Tusta" Andreja Korovljeva, film o jednom od najvećih frontmena ex-Yu-punk-rock scene, a koji je prošli vikend imao premijeru na netom završenom Motovun Film Festivalu. Novi film LFF-ovoj publici poznate redateljice Renate Lučić "Nihilist" donosi portret stanovitog Lampe koji je napustio "normalan" život te se prepustio neradništvu a također novi film lanjskog dobitnika posebnog priznanja žirija Josipa Lukića "Doplovit će Rex" portretira majku troje djece koja većinu godine provodi daleko od doma, na kruzeru.

O potapanju broda "Vis"

U programu je i nekoliko crtica iz života. Lanjski pobjednik festivala Puljanin Elvis Lenić dolazi s filmom "Pluf!!" o osebujnoj "sportskoj" disciplini koja se za 1. maj tradicionalno održava u Limskom kanalu. David Lušičić u "Fajrontu" oslikava tragični rasplet događaja između dvoje ljudi koje je spojila noć. Tomislav Đurinec u "Doma za Božić" kameru je okrenuo ka svojoj obitelji kojoj se "autao", Mladen Stanić je u "Glava u balunu" crticom sa splitskog igrališta prikazao koliko je seksizam duboko upisan u normativni kod našeg društva, dok Borna Zidarić u filmu "Baka" prati svoju obitelj u rekonstrukciji zadnjih dana života pokojne bake, ističu organizatori.

Nekoliko filmova u programu poigralo se formama i žanrovima. Autorice Martina Meštrović i Tanja Vujasinović u hibridu dokumentarca i animiranog filma te kroz prizmu feminizma, filmom "Mačka je uvijek ženska" odaju hommage svojoj profesorici i jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica Mariji Ujević Galetović.

- Renata Poljak koja je snovitim filmom "Još jedan odlazak" popratila potapanje broda "Vis" Jugoslavenske mornarice i njegovo pretvaranje u turističku atrakciju u podmorju blizu Brijuna govori o osobnoj i kolektivnoj memoriji i zaboravu, najavljuju organizatori te u svojevrsni "morski triptih ubrajaju i film likovne umjetnice Neli Ružić "Nigdina" te dokumentarac "Lavovi Visa" Nicola Bongiorna. Političko-društvene teme okosnica su filmova "Hipokritovi sinovi" Antona Mezulića, zatim "U slučaju rata" Jana Geberta, te dva jednominutna filma Zvonimira Rumboldta, "Izlazak radnika iz tvornice" i "Ulazak vlaka u stanicu".

Izvan konkurencije bit će prikazani filmovi posvećeni brodogradnji, a tradicionalno i filmovi u produkciji Restarta – novi film Katerine Duda "Strujanja" te filmovi nastali na Školi dokumentarnog filma: "Mjesto za bijeg" Lucije Ane Ilijić i "Sigurno mrtvi" Ivana Grgura.

Mali filmski biser

Na ljetnoj će pozornici biti prikazan i "Gurati naprijed" riječkog autora Mirka Žorža koji je popratio igrače košarke u invalidskim kolicima, a program će svečano zatvoriti mali filmski biser, eksperimentalni film "Automati želja" (1978.) Alda Paquole, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara "Vladimir Vuković" za životno djelo. Off program u Vili Antonio izvan konkurencije donosi još i 12 petominutnih vinjeta o malih hrvatskim mjestima, "Kartoline" skupine autora (Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Darovan Tušek, Katerina Duda, Ivana Pipal, Ante Zlatko Stolica), zatim "Poštovana predsjednice" Daniela Pavlića, "Prijateljstvo s Trokutom" Vladimire Spindler te "Yalla Yalla" Marka Paradžika.

Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival, a suorganizatori su udruge Restart i Delta, a partner je Festival Opatija.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam