CANNES

Alain Delon će u Cannesu primiti nagradu unatoč polemici

| Autor: Hina
EPA

Premda je sedam puta bio nominiran a nikad nagrađen, legendarni glumac koji je nastupio u "Gepardu", Alain Delon primit će u nedjelju svoju prvu nagradu Canneskog filmskog festivala, Zlatnu palmu za životno djelo, unatoč peticiji i prosvjedu feminističkih udruga.

Ikona francuskog filma u 1960-im i 1970-im godinama prošlog stoljeća primit će u nedjelju navečer Zlatnu palmu za cjelokupnu karijeru iz ruku kćeri Anouchke.

Premda se ova Zlatna palma, koju su prije njega dobili Jean-Paul Belmondo i Jean-Pierre Leaud, može promatrati kao zakašnjela nagrada glumcu koji je snimao s velikim svjetskim redateljima poput Viscontija, Melvillea i Antonionija, ipak je potaknula polemiku i prije samog početka festivala.

Feministkinje predbacuju glumcu da je "rasist, homofob i ženomrzac", kako ga je nazvala američka udruga Žene i Hollywood, pozivajući se na izjave koje je davao u različitim prigodama. Peticija koja je prikupila više od 25.000 potpisa traži od organizatora festivala da mu "ne dodjeljuju nagradu".

"Agresorima ne treba odavati priznanje", reagirala je i francuska udruga Odvaži se na feminizam.

"#MeToo nas dakle nije ničemu naučio? Tražimo da festival u Cannesu ne nagrađuje agresivnog ženomrsca".

Alain Delon je za časopis Journal du dimanche rekao da njegovi kritičari "izmišljaju izjave".

"Ne protivim se homoseksualnom braku, nije me briga: ljudi rade što žele. No protivim se usvajanju djece u takvom braku (...) Rekao sam da sam pljusnuo ženu? Da, jesam. Ali nisam rekao da sam primio više pljuski nego što sam ih dao. U svom životu nikada nisam zlostavljao ženu".

"Htjeli su mi prilijepiti etiketu krajnjeg desničara jer sam rekao da sam prijatelj s (Jean-Marie) Le Penom iz vojnih dana. Ne, ja sam samo desničar i točka", dodao je.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater