U 88. GODINI

Umro je William Friedkin, redatelj filmskih klasika "Francuska veza" i "Istjerivač đavola"

| Autor: Novi list
William Friedkin (Foto Veeren/Bestimage)

William Friedkin (Foto Veeren/Bestimage)


Američki filmski redatelj, producent i scenarist William Friedkin, jedan od najprominentnijih umjetnika pokreta "Novog Hollywooda" 70-ih godina prošlog stoljeća, umro je danas u 88. godini života.

Među širom bazom ljubitelja filma ostat će zapamćen prije svega po dva filma: krimiću "Francuska veza" iz 1971. koji mu je donio i Oscara za najbolju režiju, te kultnom hororu "Istjerivač đavola" kojeg je snimio dvije godine kasnije. Za njega nije zaradio Oscara, smo nominaciju, ali i satisfakciju na kino blagajnama. Naime, ovaj film čija je produkcija koštala za današnje standarde smiješnih 12 milijuna dolara, donijela je zaradu od 428 milijuna dolara.

Friedkin je nakon toga nanizao gomilu sjajnih filmskih djela od kojih su neka bila podcijenjena i neshvaćena u vrijeme izlaska, pa onda doživjela rehabilitaciju u kasnijim desetljećima. U tu kategoriju ubrajamo triler "Sorcerer" iz 1977. godine, kontroverzni "Cruising" iz 1980. o serijskom ubojici koji cilja na homoseksualce s Alom Pacinom u glavnoj ulozi, te sjajni neo-noir "Živjeti i umrijeti u LA" iz 1985. godine.

Nakon njih Friedkin nikad nije ponovio uspjehe s početka karijere, no do prije 15-ak godina ostao je vrlo aktivan u režiranju filmova. Kad nije radio filmove za "velika platna" onda se okrenuo snimanju televizijskih filmova. Posljednji igrani film prije duge pauze bio je psihološki triler s primjesama crne komedije "Killer Joe" iz 2011. s Matthewom McConaugheyem u glavnoj ulozi. Iako nije zaradio novac, od strane kritike opisan je kao povratak u formu. starog redatelja.

I kad se mislilo da više neće snimati igrane filmove (u međuvremenu je radio tek na dokumentarcu "The Devil and Father Amorth" iz 2017.), prošle je godine objavljeno da se Friedkin vraća režiranju igranih filmova. Snimio je sudsku dramu "The Caine Mutiny Court-Martial" baziranu na istoimenoj kazališnoj predstavi s Kieferom Sutherlandom u glavnoj ulozi. Film će premijerno biti prikazan na filmskom festivalu u Veneciji koji počinje 30. kolovoza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum