VEČERAS U DNEVNOM BORAVKU ROJCA

Ljubav, smrt i njemačke marke: Film na poseban način oslikava duh i energiju jednog vremena

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Prizor iz filma

Prizor iz filma


Ciklus Filmskih večeri u Dnevnom nastavlja se još jednim filmom u distribuciji Restarta. U petak, 21. travnja u Dnevnom boravku Rojca u 20 sati će se održati projekcija filma "Ljubav, smrt i njemačke marke". Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljem Cemom Kayom.

S osvojenom nagradom publike za najbolji dokumentarni film sekcije Panorama Berlinalea i nominacijom za nagradu Njemačke filmske akademije, film tursko-njemačkog redatelja Cema Kaye "Ljubav, smrt i njemačke marke" donosi dosad neviđeni uvid u vibrantnu povijest glazbene kulture turskih imigranata u Njemačkoj.

Slično kao i naši gastarbajteri, za Nijemce yugosi, uslijed potpisivanja međudržavnih ugovora, 60-ih godina prošlog stoljeća veliki broj turskih migrantskih radnika počeo se prelijevati iz ruralne Anadolije u toliko željenu "Alemaniju", zemlju meda i mlijeka, mitsku Zapadnu Njemačku. Daleko od kuće, u novom okruženju koje se pokazalo nimalo gostoljubivim, kao djelić doma u stranoj zemlji uvijek ih je pratila glazba kao olakšanje od surove svakodnevice novonastalih radničkih kvartova i tvorničkog rada. Pod utjecajem tipičnog gasterbajterskog bola, nostalgije i u okolnostima potpunog nerazumijevanja nove sredine, turski kvartovi postaju mjesto stvaranja nove glazbene scene i nekih potpuno novih žanrova i stilova poput "Pjesama iz inozemstva" (Gurbetçi-Lieder). Nova scena bila je i komercijalno značajna pa je tako u zlatno doba generirala ogromne profite, a zavičajni klubovi poput kultnog Türkische Bazara u Berlinu, iako medijski potpuno nezamijećeni, vikendima su "pucali" od posjetitelja, a novac od programa "kupio se metlom".

- Nasilje uzrokovano rasizmom prema turskoj zajednici kulminira 90-ih godina, te drugoj i trećoj generaciji odrasloj u Njemačkoj, koja više nije imala domovinu kojoj bi se vratila, rap i hip-hop postaju glas otpora, a njegovi pioniri kao što su Fresh Familee, King Size Terror ili Islamic Force pomiču granice popularne glazbe u Njemačkoj. Zabavan, prepun ritma, usložnjen dosad neviđenim arhivskim snimkama i popraćen frenetičnim soundtrackom, film Cema Kaye ne samo da na poseban način oslikava duh i energiju jednog vremena, već i daje povijesni prikaz jedne zaboravljene vibrantne migrantske kulture otpora izgrađene na antirasizmu i radničkoj solidarnosti, navedeno je u najavi

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura nova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater