večeras

Truffautovih "400 udaraca" u Filmskoj tvornici

| Autor: Mladen RADIĆ
Iz filma "400 udaraca"

Iz filma "400 udaraca"


Večeras u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice održat će se besplatna projekcija dugometražnog prvijenca Françoisa Truffauta "400 udaraca" o 12-godišnjem dječaku koji utočište od obiteljske i društvene represije nalazi u sitnim krađama i kinodvorani.

Izvorno namjeravajući snimiti kratki film, Truffaut se nakon temeljite analize vlastita života ipak odlučio za dugometražno djelo, film posvećujući svom u studenom 1958. godine preminulom prijatelju i "guruu" novog vala Andreu Bazinu.

Ostvarenje u kreiranju kojeg se Truffaut dijelom nadahnuo i kultnom dramom "Nula iz vladanja" Jeana Vigoa inicijalno je djelo francuskog novog vala, film čiji je mladi i buntovni protagonist bio u savršenom suglasju s dominantnim raspoloženjem onodobne publike, što je rezultiralo velikim komercijalnim uspjehom.

Kritika je bila impresionirana ne samo nekonvencionalnom naracijom i završnicom, nego i nimalo sentimentalnim prikazom života protagonista adolescenta i predočavanjem zbivanja praktički isključivo kroz njegov lik, fokusiranjem na njegov ambivalentan odnos s majkom, narativnom i vizualnom ekonomičnošću, efektnim kontrastom društvene represije u interijerima sa slobodom i vitalitetom na otvorenim prostorima, te suptilnim oblikovanjem protagonistove svijesti o vlastitom identitetu.

Prije projekcije film će najaviti filmska autorica i radnica Sanda Letonja-Marjanović koja će poslije projekcije s publikom analizirati film.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum