JEDAN OD NAJUTJECAJNIJIH SVJETSKIH ARHITEKATA GOSTOVAO U ROVINJU

Stefano Palocchi iz Zaha Hadid arhitektonskog studija: ARHITEKTURA PREDSTAVLJA NEŠTO VEĆE OD NAS SAMIH. DIO JE ZAJEDNICE

| Autor: Lara BAGAR


Smatram da se u arhitekturi prepoznajemo kao društvo, zajednica, jer arhitekturu nikada ne stvara jedan čovjek. Arhitektura je po definiciji veća od svih nas samih i predstavlja nešto veće od nas, puno veće od individualca i dio je zajednice. Najbolje su zgrade dio neke veće zajednice. Arhitektura je nešto u čemu možete prepoznati sebe iznad sebe

Stefano Paiocchi - talijanski arhitekt s londonskom adresom gostovao u Rovinju (N. LAZAREVIĆ)

Izgleda da je dizajnerski ERAin kauč mjesto za kvalitetne razgovore na Design Districtu, Međunarodnom sajmu namještaja, uređenja i interijera koji se drugi put održava u Rovinju i traje još danas. Isto mjesto. Prostor bivše Tvornice duhana Rovinj. Isti kauč, samo druge boje, lani crveni, ove godine sivi. I dok je prošle godine na Design Districtu gostovao Karim Rashid, apsolutna dizajnerska zvijezda svjetskog glasa, mag dizajna u popularnoj kulturi, još jedno zvučno ime za sve je zaljubljenike u dizajn i arhitekturu okupilo u Rovinju. Ono što je Karim Rashid u dizajnu, to je Zaha Hadid u arhitekturi. Institucija. U Rovinj je u ime arhitektonskog studija Zahe Hadid, jednog od najvećih svjetskih imena u arhitekturi došao Stefano Palocchi, vodeći arhitekt proslavljenog arhitektonskog studija.

Interijer velebne pekinške zračne luke

Zaha Hadid, prije par godina preminula arhitektica arhitektonski je bard koja je svojim revolucionarnim dizajnom postavila temelje drugačijeg promišljanja prostora. U svojih 30 godina karijere stvorila je prepoznatljiviji i imitiraniji stil od bilo kojeg drugog suvremenika. Pronašla je način da snovite apstraktne slike pretoči u globalni brend smjelih galerija i eksperimentalnih opernih kuća poput one koja dominira vizurom azerbajđanske prijestolnice. Kad čovjek vidi neku od njezinih arhitektonskih kreacija neminovno pomisli da je Hadid stvorila nešto što prkosi osnovnim zakonima fizike.

U njezinim kućama zidovi se stapaju s podovima, stropovi se naočigled šire i sužavaju stvarajući iluziju da su prostorije živi dišući organizmi. Prepoznala je to i struka nagradivši 2004. godine njezinu inovativnost arhitektonskom Nobelovom nagradom, Pritzkerom. Bila je prva žena kojoj je pripala ta čast.

Zračna luka u Pekingu osmišljena je u obliku morske zvijezde

Zanimljivu arhitektonsku filozofiju danas nastavlja njezin studio u kojem djeluje više od 400 arhitekata sa sjedištem u Londonu, od kojih je jedan od čelnih, Stefano Palocchi stigao u Rovinj.

- U vašem uvodnom izlaganju osvrnuli ste se na kreiranje novih destinacija. Nekada su destinacije bile obilježene prirodnim, povijesnim obilježjem s neizostavnom arhitekturom. No, čini se da danas arhitekti svojim građevinama, poput primjerice u Saudijskoj Arabiji i Dubaju puste lokacije pretvaraju u atraktivne turističke destinacije. Stvaraju li arhitekti, doista, nove destinacije?

- Generalno govoreći, arhitektura je oduvijek stvarala destinaciju, počevši od antičkog rima. Arhitektura je oduvijek bila dio kulture i kulturnog miljea koja je slavila aktualnu kulturu, stoga je arhitektura kulturna kreacija. Ona privlači znatiželju. U arhitekturi je baš ta znatiželja, ta potreba za istraživanjem usko vezana uz funkcionalnost. Arhitektura komunicira s nama i upravo ta komunikacija stvara privlačnost i to postaje atrakcija.

Zaha Hadid Morpheus hotel u MacauTakođer, smatram da se u arhitekturi prepoznajemo kao društvo, zajednica, jer arhitekturu nikada ne stvara jedan čovjek. Arhitektura je po definiciji veća od svih nas samih i predstavlja nešto veće od nas, puno je veće od individualca i dio je zajednice. Najbolje su zgrade dio neke veće zajednice. Arhitektura je nešto u čemu možete prepoznati sebe iznad sebe.

- Arhitektura zauzima i sve važnije mjesto u turističkom sektoru i ugostiteljstvu što upravo potvrđuje ovaj Sajam u Rovinju u kojem se isprepliće arhitektura, dizajn i turizam.  

- Današnja kultura bazira se na spektaklu, a i hotelijerstvo je dio stvaranja tog spektakla i postoje različiti načini kreiranja istog. Ako dijelove naše kulture spojimo s aspektima svakodnevnice i s time kako se osjećamo, do čega nam je stalo i što nas inspirira, sve to tvori jednu cjelinu. Arhitektura to radi s materijalom, svjetlošću i prostorom, stvarajući vezu s okruženjem i ljudima koji interferiraju s prostorom. Predivno je što Zaha Hadid ima jedinstveni način u stvaranju i istraživanju arhitektonskih mogućnosti. To je izazov novih struktura i novih istraživanja. Primjerice, novi arhitektonski i dizajnerski izazovi su u gravitaciji i tome kako je ona povezana sa svijetom, kakvu emociju generira, znatiželju i maštu.

Interijer Morpheusa

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater