Praksa koja štedi i novac

Korisni savjeti kako da u svom kućanstvu bacate manje hrane

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


U Europi se godišnje baca ogromna količina hrane. Prema podacima Europske komisije, procjenjuje se da se u zemljama Europske unije godišnje baci oko 88 milijuna tona hrane, što predstavlja oko 20% ukupno proizvedene hrane.

View this post on Instagram

A post shared by @yelizshome_

Ovaj problem ima značajne ekonomske, ekološke i društvene posljedice. Bacanje hrane rezultira gubitkom resursa poput vode, zemlje i energije koji su korišteni za proizvodnju, transport i obradu hrane. Osim toga, odbačena hrana doprinosi emisiji stakleničkih plinova kada završi na odlagalištima otpada. Većina otpada dolazi iz kućanstava (oko 54%), što su uistinu poražavajuće brojke. Hrvatska, nažalost, u tom trendu ne zaostaje nego prema izvješćima Europske komisije na godišnjoj razini baca značajnu količinu hrane.

Kako smanjiti bacanje hrane?

Smanjenje otpada hrane u kućanstvu može se postići kroz nekoliko jednostavnih koraka. Tako ne samo da unutar svog kućanstva štedite znatnu količinu novaca nego pozitivno utječete i okoliš. Kako biste znatno smanjili količinu bačene hrane, potrebno je razmišljati na tri polja.

To su: planiranje obroka i sama kupnja, skladištenje i čuvanje hrane te korištenje ostataka.

View this post on Instagram

A post shared by CHERIE (@thrivingonplants)

Planiranje i kupovina namirnica

Ako unaprijed znate što ćete kuhati, manja je vjerojatnost da ćete dotične namirnice baciti. Također nećete kupovati višak namirnica “u slučaju da zatrebaju”.

  • Planirajte obroke unaprijed: Napravite tjedni jelovnik i prema njemu sastavite popis za kupovinu. Ovo će vam pomoći da kupujete samo ono što vam je stvarno potrebno.
  • Kupujte s popisom: Držite se popisa kada idete u trgovinu kako biste izbjegli impulzivne kupovine koje mogu dovesti do viška hrane.
  • Provjerite zalihe: Prije odlaska u trgovinu provjerite što već imate kod kuće kako biste izbjegli dupliranje.
View this post on Instagram

A post shared by MK Method ™ (@mkmethod)

Skladištenje i čuvanje namirnica

Od velike je važnosti da kupljene namirnice pravilno skladištite, odnosno čuvate jer ćete im tako produljiti vijek trajanja i na koncu manje namirnica će završiti u smeću.

  • Pravilno skladištenje: Naučite kako pravilno skladištiti različite vrste hrane kako bi dulje trajala. Na primjer, držite voće i povrće u odvojenim ladicama u hladnjaku.
  • Zamrzavanje: Zamrzavanje hrane može produžiti njen vijek trajanja. To uključuje ostatke obroka, svježe voće i povrće te kruh.

Korištenje ostataka

Često smo skloni namirnice za koje ne znamo iskoristiti, a već su pred kraju, samo baciti u smeće – jer je tako jednostavnije. No, uz malo kreativnosti pametno ćete iskoristiti sve ostatke iz hladnjaka.

  • Kreativno korištenje ostataka: Naučite kako ponovno iskoristiti ostatke hrane. Na primjer, od jučerašnjeg pečenja možete napraviti sendviče ili od povrća juhu.
  • Rotacija zaliha: Stare namirnice premjestite naprijed na police kako biste ih prvo iskoristili, a novije stavite iza.

  • Novi recepti: Ako niste sigurni kako iskoristiti pojedine namirnice ili skupinu namirnica, potražite nove recepte u kojima dotična namirnica igra glavnu ulogu. Tako ćete ne samo bacati manje hrane nego ćete proširiti i svoj jelovnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter