hit s društvenih mreža

Je li popularni trik za biljke s vodom od banane stvarno učinkovit?

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Ako u slobodno vrijeme visite na TikToku u potrazi za što boljim trikovima za bolji rast vaših biljaka, ili volite listati po vrtlarskim forumima u potrazi za novim tehnikama, možda ste primijetili da su banane trenutno u središtu pozornosti.

Mnogi tako koriste kombinaciju banana i vode u nadi da će to pospješiti zdravlje i rast omiljenih biljaka u domu. Možda ste i već potopili kore banana u vodu i prelili s time zemlju svoje omiljene biljke ili ste možda skeptični i pitate se je li voda od banane uopće dobra za biljke i isplati li se potruditi. Kako bismo zadovoljili vašu znatiželju, donosimo odgovore na ovu nedoumicu.

Voda od banane uključuje uzimanje stare kore od banane, rezanje na male komadiće i namakanje u vodi nekoliko dana. Nakon toga procijedite vodu kako biste uklonili koru, a zatim je prelijte preko sobnog i vrtnog bilja. Teorija je da će kore banane, koje su bogate kalijem, vitaminom C i vitaminom B6, stvoriti zdrav napitak koji će vašim biljkama osigurati hranjive tvari.

Iako voda od banane nije nužno loša za vaše biljke, vrtlarski stručnjaci slažu se da ovaj voćni napitak vašoj omiljenoj flori neće dati mnogo koristi. Istina je da banane sadrže kalij, koji je bitan nutrijent za zdravlje biljaka, no namakanje kore u vodi moglo bi izvući zanemarivu količinu kalija, ni približno dovoljno za dobrobit biljaka.

Priprema vode od banane za biljke nije dobar trošak vašeg vremena jer su hranjive tvari zanemarive u usporedbi s drugim opcijama gnojidbe. Evo nekoliko boljih alternativa koje će pomoći vašim unutarnjim i vanjskim biljkama da napreduju:

  • Kompost od banane: Ako koru banane ipak želite koristiti kao gnojivo, prvo je nasjeckajte i kompostirajte
  • Standardni kompost: kompostiranje ostataka hrane jedan je od najjednostavnijih načina za smanjenje otpada i opskrbu vaših biljaka hranjivim tvarima. Od ljuski luka do vrhova tikvica i kore od banane, ove ostatke biljnog podrijetla možete kompostirati kako biste stvorili prirodno gnojivo za svoje biljke
  • Komercijalno gnojivo: Naravno, uvijek postoje opcije gotovih gnojiva koje možete kupiti u vrtlarskim trgovinama i rasadnicima. Htjet ćete testirati svoje tlo i razmotriti vrstu biljke kako biste odredili najbolje gnojivo

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter