PRODULJITE VIJEK

Najučinkovitiji trikovi za čišćenje drvene daske za rezanje

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Drvena daska za rezanje dodatak je prisutan u svakoj kuhinji: praktična, elegantna, jamči vam čvrst oslonac za rezanje bilo čega, a ponekad i za posluživanje svježe izrezane hrane za stolom, kao u slučaju kruha ili sira.

Međutim, to je vrlo težak predmet za čišćenje: velika sposobnost drva da apsorbira mirise i tvari čini dasku za rezanje nehigijenskom i idealnim leglom za razmnožavanje opasnih patogena (zbog toga se nikada ne nalazi u restoranu kuhinje).

Nadalje, česta uporaba i brojni rezovi mogu uništiti površinu drva i pogoršati kvalitetu daske za rezanje, a što je šteta, pogotovo ako se radi o kvalitetnoj dasci za rezanje.

1. Ispiranje

Nakon svake upotrebe, neophodno je isprati površinu daske za rezanje vrlo vrućom vodom. To će vam pomoći da eliminirate ostatke hrane i donekle sterilizirate površinu.

2. Čišćenje

Nakon izlijevanja kipuće vode na površinu daske za rezanje, nastavite sa stvarnim čišćenjem.

Ne preporučamo korištenje običnog deterdženta za posuđe ili drugih kemijskih tvari jer drvo daske za rezanje upija mirise i tvari, te bi na kraju apsorbiralo tvari koje su štetne za vaše tijelo.

Savjet je koristiti prirodne proizvode koji nisu štetni za zdravlje. Možete, primjerice, upotrijebiti “piling” od krupne soli i limuna za dezinfekciju površine daske za rezanje, uklanjanje mrlja i neugodnih mirisa.

Na još mokru dasku za rezanje obilato pospite krupnu sol, zatim uzmite pola limuna (čak i korištenog) i njime kao spužvom utrljajte sol na drvo.

Sol će pomoći u fizičkom uklanjanju preostalih tragova hrane, dok će sok od limuna, svojim djelovanjem protiv mirisa i bakterija, pomoći da dezinficirate dasku za rezanje.

Pazite da ne trljate prejako jer bi se drvo moglo izgrebati i oštetiti.

Držeći limun u sredini dlana, nastavite rotirajućim pokretima crtajući male krugove na površini daske za rezanje u smjeru kazaljke na satu i suprotno od njega.

3. I posljednje…

Sada kada je daska za rezanje vrlo čista, isperite ju tekućom vodom i osušite je čistom krpom prije nego što je pustite da se osuši na zraku.

Važno je da jedrvo potpuno suho, ako ne želite riskirati stvaranje opasne plijesni na dasci za rezanje.

Jednom čisto i suho drvo možete “nahraniti” lanenim uljem koje će dasci za rezanje vratiti sjaj i eleganciju.

Nekoliko kapi ulja ulijte izravno na drvo, zatim vatom ili suhom pamučnom krpom prebrišite cijelu površinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater