PITANJE ČITATELJA

Zašto ne cvjeta bugenvilija?

| Autor: Jelena Sedlak
(iStock)

(iStock)


U proljeće sam kupila jednu mladicu u cvatu bugenvilije. Do sada se jako bogato razgranala, ali je bez cvijeta. Na području Matulja sam. Zanima me trebam li je i kako orezati ili je trebam pustiti da se dalje grana, i kada mogu očekivati novi cvijet. Pita dugogodišnja čitateljica Novog lista, Đurđica Jovanić.

Bugenvilija je tropska penjačica porijeklom iz Brazila, koja je donedavno uspijevala samo na osunčanim otocima poput Ilovika i Lošinja te u Dalmaciji, ali s promjenom klime možemo je vidjeti i sjevernije, čak i u Viškovu, na primjer, pa i kod vas u Matuljima. Cvjeta u raznim bojama i to tijekom cijelog ljeta i rane jeseni.

Najbolje ju je posaditi u proljeće, kao što ste vi učinili, ili u rano ljeto, a voli osunčano mjesto, iako može podnijeti i polusjenu, ali onda manje cvjeta.

Podnosi temperature iznad 37°C te minimalne noćne temperature od 10°C i dnevne između 24°C i 35°C. Njezini hibridi mogu podnijeti i niže temperature. Odgovara joj dobro ocjedito tlo, a najbolje uspijeva u kiselom tlu (pH tla od 5,5 do 6). Zbog otpornosti na slano tlo i sušu, idealna je za uzgoj u obalnom i priobalnom području. Osjetljiva je na vjetar, pa joj odgovara zaštićeni položaj.

Bolje uspijeva ako se zalijeva

U toplijim krajevima, može je se uzgajati kao penjačicu uza zidove, ograde, verande i pergole kuća. Za svoj rast zahtijeva potporu, a ukoliko se to ne osigura, bugenvilija se može širiti tlom i imati ulogu prekrivača tla. Ako se uzgaja kao grm, potrebno ju je orezivati, a u tom slučaju joj nije potrebno osiguravati potporu.

U hladnijim područjima, uzgaja se u posudama. Prije prvoga mraza, bugenviliju je potrebno unijeti u zatvoreni prostor. Zimi ju nije potrebno često zalijevati.

Relativno je otporna na sušu, ali bolje uspijeva ako se zalijeva, posebice tijekom cvjetanja. Između svakog zalijevanja, tlo ili supstrat treba se osušiti. Osjetljiva je na česta i obilna zalijevanja jer to može dovesti do truljenja korijena. Gnojidba je univerzalnim gnojivom u proljeće i sredinom ljeta.

Brzog je rasta. Nakon završene cvatnje, može uslijediti orezivanje. Jače orezivanje izvodi se jednom godišnje, kako bi se održao atraktivan izgled, potaknula bujnost i cvatnja.

Ako se ne održava, mlade i stare grane se isprepliću i zapetljavaju, što često pogoduje razvoju bolesti i štetnika. Kako bi se smanjila veličina biljke, orezuje se trećina biljke i uklanjaju sve neželjene grane.

Supstrat za uzgoj

Tijekom orezivanja preporučljivo je nositi rukavice, jer bugenvilija ima trnje.

Iako je otporna na bolesti i štetnike, moguć je napad lisnih ušiju i gusjenica. Oštećeni i zaraženi dijelovi biljke se uklanjaju, kako bi se spriječilo daljnje širenje napada. Ako je potrebno, može se koristiti zaštita bilja.

Premda mnogim biljkama ne odgovara rast u tijesnim posudama, što se može primijetiti po znakovima stresa, bugenvilija može neko vrijeme rasti u tijesnoj posudi.

Njezin je cvat najintenzivniji upravo u tom stanju. Kada se korijenje počne širiti iz posude, tada je vrijeme za presađivanje u veću posudu.

Supstrat za uzgoj u posudi koristi se s većim sadržajem treseta, no prevelika količina treseta dovodi do zadržavanja vlage u blizini korijena i može uzrokovati njegovo truljenje. Iz tog razloga na dnu posude trebaju biti otvori radi lakšeg ocjeđivanja vode.

Bugenvilija se razmnožava reznicama. Sade se u supstrat jednakog udjela treseta i perlita. Pri presađivanju mladih biljaka treba biti oprezan, kako ne bi došlo do oštećenja korijena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater