na današnji dan 1964. godine

Prikazan film "Goldfinger" u kojem je James Bond prvi put vozio LEGENDARNI ASTON MARTIN DB5

| Autor: Dino MILIĆ JAKOVLIĆ / Autoportal

Na snimanju filma 'agent 007' koristio je dva, no u samo jedan bili su ugrađeni specijalni 'gadgeti' po kojima je Bondov DB5 postao 'najpoznatiji automobil na svijetu', što je slogan kojeg je Aston Martin potom koristio u promociji

Iskačući štit protiv metaka, spremnik za izbacivanje ulja i rotirajuća registarska tablica bili su ugrađeni u stvarni automobil. Samoizbacujuće sjedalo i šiljci koji izlaze iz kotača nadosnimljeni su u studiju, pa ih nalazimo samo na malim Corgijevim modelima. 

Srebrni Aston Martin DB5 zapravo bio je tvornički prototip tog modela, pa su ga nakon snimanja jednostavno očistili od 'bondovskih' dodataka i prodali. No slava je brzo dohvatila britanski sportski automobil, koji je počeo mijenjati vlasnike, a kolekcionari su mu ponovo ugradili sve 'bondovske' gadgete. 

U takvom je potpuno opremljenom stanju ukraden jedne noći tijekom 1997., iz hangara na aerodromu u kalifornijskom Boca Ratonu. Nkada nije pronađen. Sestrinski automobil, korišten u Goldfingeru, kao i u sljedećem filmu Thunderball, prodan je na aukciji za više od četiri milijuna dolara, premda u njemu nije bio instaliran niti jedan od specijalnih 'gadgeta' koji su Aston Martin DB5 učinili slavnim.

Toliko je otprilike, od osiguravajuće kuće, prije 19 godina dobio Anthony Pugliese, vlasnik ukradenog Aston Martina. A to je brdo novca, barem dvostruko više, ako ne i četverostruko, no što bi Pugliese tada mogao dobiti na aukciji, ako je suditi po usporednim cijenama drugih vrhunskih automobila tada i danas. 

Djelić tog novca dovoljan je da platite skupinu ljudi koja će 'ukrasti' vaš auto i u tajnosti ga isprešati u kocku, baciti u ocean ili, ako su pametniji, rastaviti u dijelove i potom ih polako prodati, dok vi uživate u trošenju novaca od osiguranja. 

Tko zna, možda će najpoznatiji Aston Martin jednog dana negdje uskrsnuti! Ali, kao i kad je riječ o ostalim srebrnim ljepotama, o kojima pišemo na ovim stranicama, plašimo se da mu je istekao rok trajanja i da ga više nikada nećemo ugledati na svjetlu dana.

Goldfinger, treći film serijala o Jamesu Bondu, prvi u kojem se pojavljuje srebrni DB5, počeo se snimati 19. ožujka 1964., sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. Aston Martin DB5 zasigurno je najpoznatiji među automobilima koje je vozio ovaj filmski junak, 'agent 007'. 

Kultni britanski sportski coupe, dužine 4572, širine 1676 i visine 1364 mm, imao je masu od 1465 kg. Proizvodio se od 1963. do 1965. Pokretao se rednim 6-cilindarskim benzincem obujma 3995 ccm, snage 286 KS pri 5500/min i najvećeg okretnog momenta 390 Nm pri 3850/min. 

U klasično konfiguraciji, s motorom uzdužno sprijeda, 4-stupanjski ručni 'šaltung' snagu je usmjeravao na stražnji kruti most s vodilicama. Do stotke ubrzavao je za 8,1 s i postizao 230 km/h. Tada je to bio - vihor! Posljednji film o 'agentu 007', u kojem je glumio DB5, je Spectre iz 2015.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini