NA DANAŠNJI DAN

Prije 92 godine Isadora Duncan bizarno poginula u misterioznom automobilu

| Autor: Dino MILIĆ JAKOVLIĆ / Autoportal

14. rujna 1927. Isadora Duncan bizarno poginula u misterioznom automobilu


Svjetski poznata plesačica, Amerikanka komunističkih opredjeljenja, bila je udana za pjesnika Sergeja Jesenjina, dijete imala s jednim iz dinastije Singer, a stradala u Nici, dok je ljubavnik vozio otvorenim dvosjedom, kad se njen dugački svileni šal zapleo oko vratila stražnjeg kotača i udavio je...

Velika priča o automobilima i automobilskoj kulturi, koja je tako snažno obilježila 20 stoljeće, u sebi sadrži i neke zanimljive potkategorije, a jedna je od najbizarnijih svakako fascinacija smrću poznatih osoba u automobilskim nesrećama. 

Ne govorimo ovdje o patološkoj seksualnoj devijaciji kakvu je opisao J. G. Ballard u fascinantnoj knjizi Sudar, a spješno ekranizirao David Cronenberg. Naprosto, neke smrti u automobilima ostale su obavijene velom misterija i nastavljaju privlačiti teoretičare urota, ali i, na neobičan način, ljubitelje automobila. 

Smrti Jamesa Deana, Grace Kelly ili princeze Diane poznati su primjeri, no možda najdramatičnija i najfascinantnija ostaje smrt najpoznatije svjetske plesačice na početku 20. stoljeća, Isadore Duncan. 

Ovu Amerikanku komunističkih opredjeljenja, koja je bila udana za znamenitog pjesnika Sergeja Jesenjina, a dijete imala s jednim od dinastije Singer, proizvođača šivaćih strojeva, danas smatramo majkom suvremenog plesa. 

U ono je vrijeme bila izrazito cijenjena, ali i kontroverzna, kako zbog nekonvencionalnog pristupa plesu tako i zbog slobodoumnog ljubavnog života, političkih nazora (uzela je i državljanstvo SSSR-a) i alkoholizma.

Ni smrt takve neortodoksne osobe nije mogla proći bez kontroverzi, a i bila je, uostalom, krajnje neobična. Stradala je na današnji dan prije 92 godine u Nici, dok je ljubavnik vozio u otvorenom sportskom automobilu, kad se njen dugački svileni šal zapleo oko vratila stražnjeg kotača. 

Po jednoj teoriji zapleteni šal slomio joj je vrat, po drugoj povukao pa je u brzini ispala iz automobila i poginula od udarca o cestu, po trećoj je naprosto zadavljena... 

Ta je bizarna smrt na svaki način ušla u kolektivnu svijest čovječanstva, no među ljubiteljima automobila rasplamsala debatu vezanu za marku automobila, koji je bio koban po jadnu Isadoru. 

Popularna mitologija glamurozno stavlja Isadorinog mlađahnog ljubavnika Benoîta Falchetta za upravljač karizmatičnog Bugattija, no dominantna struja autoriteta povijesti automobilizma vjeruje da je to morao biti mnogo češći i jeftiniji Amilcar

Na Internetu ćete naići na desetine rasprava o ovoj tematici, nerijetko vrlo žučljivih. Pitanje nikada nije dobilo konačan odgovor, a vjerojatno niti neće. Spomenimo još i da je oboje Isadorine djece, s dadiljom, 1913. poginulo u podjednako bizarnoj nesreći.

Vozač njihovog automobila izašao je upaliti motor 'kurblom', zaboravivši pritom povući parkirnu kočnicu. Automobil je nekontrolirano krenuo i sletio u Seinu, gdje su se dvoje djece i dadilja udavili.

Više vijesti iz automoto svijeta čitajte na Autoportalu.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini