NAJNOVIJENA DANAŠNJI DAN

Prije 187 godina rođen Nikolaus August Otto, OTAC SUVREMENOG BENZINSKOG MOTORA


10. lipnja 1832. rođen Nikolaus August Otto, otac suvremenog benzinskog motora

1876. je usavršio i preradio raniji Lenoirov plinski motor do te mjere da i danas većinu benzinskih agregata nazivamo 'otto motorima', dok njihov način rada nazivamo Ottovim procesom...

 

Kod ovog procesa je značajno da se goriva smjesa stvara izvan cilindra, u usisnoj cijevi, miješanjem usisnog zraka i gorivnih para nastalih u rasplinjaču, pri temperaturama koje su slične temperaturi okoline. 

Upotrebljavaju plinovita ili lako hlapljiva goriva, a najčešće benzin, s kojim je i Otto izvodio svoje eksperimente. Zanimljivo je spomenuti da ovaj genijalni izumitelj ipak nije imao viziju revolucije koju će njegov motor ostvariti: on ga je zamislio i do smrti 1891. prodavao kao stacionarni motor, ne očekujući njegovu upotrebu u vozilima. 

U svim izvorima smatra se jednim od najvažnijih konstruktora, motora u povijesti, a zasigurno je u kvartetu najznačajnijih, u kojem su još: Carl BenzGottlieb Daimler i Wilhelm Maybach.

Danas slavimo njegov 187 rođendan, a zanimljivo, neki izvori navode 14. lipnja 1932. kao darum njegovog rođenja. Istina je da je na taj dan kršten, odnosno uvedenu crkvene knjige, a rođen je 10- lipnja 1932.

PROČITAJTE:

Najveći konstruktori automobilskih motora: 12 velikih meštara

 Više vijesti iz automoto svijeta čitajte na Autoportalu.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam